Homeopathie

Homeopathie

Alternatieve geneeswijze voor de hond

Homeopathie is een tak van de alternatieve geneeskunde. Het wordt ook bij dieren gebruikt en wint aan populariteit.

Werking homeopathie bij de hond

De homeopathische behandelwijze is geheel gebaseerd op het voorschrijven van homeopathische middelen, homeopathica. De verzameling middelen en de manier waarop men tot de keuze komt voor een bepaald middel verschilt per stroming binnen de homeopathie. Op de eerste plaats let men op de symptomen van de ziekte. De homeopaat kiest in principe een middel dat is gebaseerd op een stof waarvan de homeopaat meent dat deze bij gezonde mensen gelijksoortige symptomen oproept. In de klassieke homeopathie let men echter ook op allerlei kenmerken van de patiënt zelf. In België is de uitoefening van homeopathie sinds 12 mei 2014 bij wet voorbehouden aan artsen, tandartsen en vroedvrouwen en mag enkel gebruikt worden voor die indicaties waarvoor de werking aangetoond is volgens Evidence-based medicine

Indicatie homeopathie bij de hond

Er zijn verschillende redenen waarom sommige eigenaren homeopathie toepassen bij hun honden. Hieronder staan enkele mogelijke redenen:

  • Natuurlijke behandeling: Homeopathie is een natuurlijke vorm van geneeskunde die geen synthetische medicijnen bevat. Sommige eigenaren verkiezen deze benadering vanwege hun wens om hun hond geen onnatuurlijke of potentieel schadelijke stoffen te geven.
  • Behandeling van chronische aandoeningen: Homeopathie wordt soms gebruikt als een aanvullende of alternatieve behandeling voor chronische aandoeningen bij honden, zoals artritis, allergieën, huidaandoeningen en gastro-intestinale problemen. Homeopathische middelen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de hond.
  • Individuele behandeling: Homeopathie is gebaseerd op het concept dat elke patiënt als individu moet worden behandeld en dat de behandeling moet worden aangepast aan de specifieke symptomen en behoeften van de patiënt. Sommige eigenaren vinden deze benadering nuttig bij het behandelen van de unieke gezondheidsproblemen van hun hond.
  • Geen bijwerkingen: Homeopathische middelen worden verondersteld geen bijwerkingen te hebben, hoewel sommige honden mogelijk een tijdelijke verergering van symptomen kunnen ervaren voordat ze verbetering opmerken.

Het is belangrijk op te merken dat er veel discussie is over de effectiviteit van homeopathie bij honden en andere dieren. Voordat je homeopathie gebruikt, moet je altijd overleggen met je dierenarts om te bepalen of het een geschikte behandelingsoptie is voor je hond en om ervoor te zorgen dat het veilig is om te gebruiken in combinatie met eventuele andere medicijnen of behandelingen die je hond al krijgt.

Bijwerkingen van homeopathie voor de hond

Homeopathische middelen worden bereid op basis van zeer diverse grondstoffen en materialen, waaronder stoffen van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong die bij toediening in pure vorm geacht worden juist die symptomen te geven die lijken op die van de te bestrijden ziekte. In de industrie wordt uit kostenoverwegingen gepotentieerd door het middel machinaal krachtig in het oplosmiddel te spuiten. Het extreem verdunde eindproduct wordt geacht zonder bijwerkingen de ziektesymptomen te doen verdwijnen

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test