Rasbeschrijving van de Duitse Hovawart

De oorsprong is Duitsland en de Duitse Hovawart is een grote en robuuste waakhond. Ze waren bijna uitgestorven, maar er werd tijdens de jaren 1920 nieuw leven ingeblazen. Dit ras geniet populariteit in hun eigen land

Karakter van een Duitse Hovawart

De Duitse Hovawart is een winterharde en weerbestendig hond. Mannetjes zijn krachtige en gespierd en vrouwtjes hebben een meer elegantere uitstraling en zijn kleiner in omvang. Dit ras is veelzijdig, evenwichtig en zelfverzekerd.

Temperament van een Duitse Hovawart

De Duitse Hovawart ras wordt niet aanbevolen bij onervaren of sedentaire eigenaren. Ze zijn loyaal, dominant en hebben een neiging om zich te hechten aan een bepaald familielid. Ze zijn aanhankelijk en beschermend en doen het goed met kinderen met wie ze zijn opgegroeid. Duitse Hovawart's kunnen agressief zijn bij honden van hetzelfde geslacht, maar doet het goed met andere huisdieren met wie ze zijn opgegroeid. De Duitse Hovawart is gereserveerd tegenover vreemden en zullen hun familie, eigendom en territorium met grote passie verdedigen.

Verzorging van een Duitse Hovawart

Regelmatig borstelen om klitten te voorkomen is vereist voor de Duitse Hovawart. Wassen moet worden gedaan wanneer dat nodig is. Dit ras is relatief gezond, echter zijn er incidenten bekend van heupdysplasie en een traag werkende schildklier.

Vacht van een Duitse Hovawart

De Duitse Hovawart heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is lang, licht golvend, dicht en glad. Het is langer op de benen, borst, buik en staart. De ondervacht is fijn en dun.

Trainen en opvoeden van een Duitse Hovawart

Het is een zeer intelligent ras. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidscursussen zijn een must. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden en de opvoeding en eventuele opleiding moet worden gegeven met stevigheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Duitse Hovawart

Duitse Hovawart's zijn niet geschikt voor het wonen in de stad of in een appartement. Ze doen het best in een landelijke omgeving met veel ruimte om te zwerven en te lopen. Zij willen graag werken. De Duitse Hovawart is ideaal voor tracking, waakhond, wandelen en backpacken.

Kenmerken van een Duitse Hovawart

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 60-70cm, Teef:55-65cm
Gewicht: 25-41 kg
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
7
Sociaal:
5
De volgende ziektes zijn bekend bij de Duitse Hovawart Heupdysplasie   Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test