Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

De Kleine Münsterländer (Heidewachtel): alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

De Kleine Münsterländer is afkomstig is uit Duitsland. Voorheen werd dit ras ook wel aangeduid als Heidewachtel. Deze naam werd in 1920 afgeschaft aangezien dit verwarring gaf met de Duitse wachtelhond. Vandaag de dag wordt de Münsterländer als gezelschaphond gehouden, maar oorspronkelijk werd deze rashond gebruikt als jachthond op konijnen en hazen. De Kleine Münsterländer is oorspronkelijk één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte jachthondje dat in de Middeleeuwen voorkwam in West-Europa. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden'. Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden.

Karakter van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

De Münsterländer kan eigenwijs en koppig zijn en hebben daarom een vaste, consequente opvoeding nodig. Maar dit mag niet met de harde hand gebeuren. Het is niet het makkelijkste ras om te trainen en dit komt met name door zijn koppigheid. Hier moet je als baas echt tegen kunnen. Toch maakt dit deze rashond een initiatiefrijke jachthond die voor alle soorten jacht kan worden ingezet. Naast het feit dat de Kleine Münsterländer bijzonder geschikt is om te gebruiken als jachthond, word dit ras tegenwoordig steeds vaker gebuikt als gezinshond. Om hem als gezinshond gelukkig te houden is het van belang dat deze hond meer dan genoeg beweging krijgt. Boswandelingen, strandwandelingen en vooral veel werken voor de baas zijn daarom zeker aan de Kleine Münsterländer besteed. De kleine Münsterlanders zijn energieke, intelligente en zachtaardige honden en hebben een ongecompliceerd, vrolijk karakter. Als ze aan het werk zijn in het veld dan zijn ze onvermoeibaar en vrij hard voor zichzelf. De meeste Münsterländer goed met kinderen overweg bij wie ze zijn opgegroeid. Ook de omgang met soortgenoten en andere huisdieren mag geen problemen geven.

Temperament van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

Kleine Munsterlanders zijn zeer intelligent, goed te trainen en attent, maar hebben wel een zachte training nodig met veel geduld. Omdat het een zeer intelligent ras is zal bij gebrek aan voldoende beweging en mentale uitdaging ongewenst gedrag naar voren komen. De hond kan er slecht tegen als hij buiten gesloten wordt bij de familie, dit heeft te maken met het feit dat ze zeer sociaal zijn.

Verzorging van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

Als gevolg van selectief fokken, een sterke betrokkenheid van de eigenaren is de Munsterlanders een relatief gezond ras. Erfelijke ziekten en aandoeningen zijn extreem laag.

Vacht van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

De Munsterlanders heeft een middelmatig lange, gladde, volle en aanliggende vacht die weinig golvend is. Langere beharing wordt aangetroffen op de staart, achterkant van de poten en de oren.

Trainen en opvoeden van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

Een consistente en afwisselende training is nodig om de Munsterlander te leren wat er van hem verlangd wordt. Indien de training vaak hetzelfde is dan zal dit leiden tot verveling wat weer ongehoorzaamheid tot gevolg heeft.

Activiteit en bewegen van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

De Munsterlander heeft erg veel beweging nodig, waarbij gedacht moet worden aan wandelingen van gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag waar hij lekker kan ravotten en rennen. Per dag een trainingssessie van circa 10 minuten die de hond geestelijke uitdaging biedt wordt aanbevolen.

Kenmerken van een Kleine Münsterländer (Heidewachtel)

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd:12 - 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu 54 cm, Teef 52 cm
  • Gewicht: 17 - 26 kg
Grootte:
3
Beweging:
6
Waakhond:
5
Onderhoud:
2
Sociaal:
6

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test