De Picardische herdershond: alert, hardwerkend en energiek

Alles wat je wilt weten over de Picardische Herdershond

Over de Picardische Herdershond

De Picardische herdershond is een oud ras dat al meer dan 400 jaar in Frankrijk wordt gefokt. Het ras komt oorspronkelijk uit de regio Picardië en werd gebruikt als veelzijdige boerderijhond. De Picardische herdershond was verantwoordelijk voor het hoeden van het vee, het bewaken van het erf en het beschermen van de boerderij. Daarnaast werd het ras ingezet als jachthond en bij het bewaken van kuddes schapen.

Hoewel de exacte oorsprong van de Picardische herdershond niet bekend is, wordt aangenomen dat het ras is ontstaan uit een mix van verschillende herdershonden uit Frankrijk en België. De eerste beschrijvingen van het ras dateren uit de 17e eeuw en er wordt gezegd dat de hond in die tijd al een zeer gewaardeerde en veelzijdige werkhond was.

In de 19e eeuw werd de Picardische herdershond ook populair bij de Franse adel en werden er in de regio Picardië zelfs wedstrijden georganiseerd om de beste honden te selecteren. Na de Tweede Wereldoorlog liep het aantal Picardische herdershonden sterk terug en dreigde het ras zelfs uit te sterven. Gelukkig werd er in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw hard gewerkt om het ras te behouden en te verbeteren.

Tegenwoordig is de Picardische herdershond een geweldige gezinshond en wordt het ras nog steeds gebruikt voor diverse werkzaamheden, zoals het hoeden van schapen en het opsporen van drugs en explosieven. Het is een loyale, intelligente en actieve hond die veel beweging nodig heeft en goed getraind moet worden.

Wat kost een Picardische Herdershond

De kosten voor een Picardische Herdershond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Picardische Herdershond ergens tussen de € 900 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Picardische Herdershond

De Picardische herdershond is een echte werkhond. Als hij te weinig uitdaging krijgt, zal hij zelf een bezigheid bedenken die de eigenaar niet waardeert. Het opvoeden van een Picardische herder vereist creativiteit vanwege zijn intelligentie en initiatief. Dit ras is geschikt voor verschillende takken van hondensport en kan een rustige gezinshond zijn als hij genoeg uitdaging krijgt. De Picardische herder is geen allemansvriend, maar een toegewijde gezinshond die voor iedereen, inclusief kinderen, door het vuur gaat. Hij kan echter wel gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Temperament van een Picardische Herdershond

De Picardische herdershond wordt niet aanbevolen voor de eerste keer hondenbezitters. De Picardische herdershond heeft een gevoelig en assertief karakter, is loyaal en zelfs gehumeurd. Ze doen het goed met kinderen, honden en andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Ze zijn een alert, hardwerkend en een energiek ras en de Picardische herdershond kan er niet goed tegen als ze geïsoleerd of genegeerd worden. Dit ras is een toegewijde metgezel van hun gezin, vee en het grondgebied.

Verzorging van een Picardische Herdershond

De vachtverzorging van de Picardische herdershond is relatief eenvoudig. In tegenstelling tot andere ruwharige rassen, mag deze hond niet geplukt worden. Alleen de langere haren rondom de oren mogen geplukt worden, zodat de rand van de oorschelp zichtbaar blijft. Eenmaal per week borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. De vacht is over het algemeen zelfreinigend, dus wassen is niet nodig. Indien nodig kan de hond wel gewassen worden, maar de vacht voelt dan tijdelijk zachter aan. 

In het algemeen is de Picardische Herdershond een gezond ras. De vereniging vereist echter dat fokdieren worden getest op heupdysplasie en oogafwijkingen volgens het fokreglement.

Vacht van een Picardische Herdershond

De vacht van de Picardische herdershond is ruw, van gemiddelde lengte en weerbestendig. Er is een fijne, dichte ondervacht aanwezig en de Picardische herdershond verhaard licht.

De vacht van de Picardische herdershond kan verschillende kleuren hebben, waaronder fauve, fauve charbonné, gestroomd en grijstinten die meestal donker zijn. Het ras heeft over het algemeen geen grote witte aftekeningen, alhoewel een kleine witte vlek op de borst en de punten van de tenen wel zijn toegestaan.

Fauve wordt omschreven als een warme geelbruine kleur, vergelijkbaar met de kleur van een vos. Bij sommige hondenrassen wordt de kleur fauve ook gecombineerd met andere kleuren, zoals zwart (fauve charbonné) of gestroomd.

Trainen en opvoeden van een Picardische Herdershond

De Picardische Herdershond is een intelligent en leergierig ras dat houdt van het nemen van initiatief. Het is belangrijk om een ??consistente en positieve trainingsmethode te gebruiken om te voorkomen dat ze koppig of eigenwijs worden. De Picardische Herdershond reageert goed op beloning en positieve bekrachtigingstechnieken, dus gebruik deze methoden om goed gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag te ontmoedigen.

Een goede socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Picardische Herdershond goed omgaat met andere dieren en mensen. Het is ook belangrijk om hem voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, zoals regelmatige wandelingen, oefeningen en spelletjes. Het gebrek aan voldoende beweging en mentale stimulatie kan leiden tot verveling en destructief gedrag.

Houd er rekening mee dat de Picardische Herdershond van nature een waakhond is en dat hij geneigd is om te blaffen wanneer hij zich bedreigd voelt of wanneer er onbekenden in de buurt zijn. Dit instinct kan worden omgeleid door training en socialisatie, maar het kan een uitdaging zijn om het te beheersen. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd te leren wanneer blaffen wel en niet is toegestaan.

Activiteit en bewegen van een Picardische Herdershond

De Picardische herdershond heeft behoefte aan voldoende beweging en activiteit. Ze zijn van nature energiek en hebben een sterk werkethos, dus het is belangrijk om ze te voorzien van voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Dagelijkse wandelingen, spelen in de tuin en deelname aan hondensporten zijn allemaal manieren om aan de bewegingsbehoeften van de Picardische herdershond te voldoen. Het is belangrijk om de hond te laten wennen aan verschillende omgevingen en situaties om te voorkomen dat hij angstig of agressief wordt. Een Picardische herdershond die niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgt, kan destructief gedrag gaan vertonen.

Kenmerken van een Picardische Herdershond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-65 cm. Teef: 55-60 cm
  • Gewicht: Reu: 22-30 kg. Teef: 22-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test