De New Guinea Singing Dog: een uiterst primitieve hond

Alles wat je wilt weten over de New Guinea Singing Dog

Over de New Guinea Singing Dog

De New Guinea Singing Dog is de oudste van de pariahonden en dit ras is uiterst primitief en staat veel ter discussie. 

Het is een oud (basaal) hondenras dat inheems is in de hooglanden van Nieuw-Guinea. Eerder werd dit ras beschouwd als een aparte soort genaamd Canis hallstromi, maar het is nauw verwant aan de Australische dingo. De hond is uniek onder de honden omdat hij als "blafloos" wordt beschouwd (vandaar zijn veelvoorkomende naam "zingende hond") en bekend staat om zijn ongebruikelijke "jodelachtige" stijl van vocaliseren.

In 1989 nam de Australische mammaloog Tim Flannery een foto van een zwartbruine hond in het Telefomin-district. Hij merkte op dat deze honden samenleefden met de lokale stammen in de bergen en dat wilde populaties leefden in de alpiene en subalpiene graslanden van de Sterrenbergen en de Wharton Range. De foto werd gepubliceerd in zijn boek "Mammals of New Guinea". In 2012 nam de Australische wildernis-avonturengids Tom Hewett een foto van een geelbruine, dikke hond in de regio Puncak Mandala in West-Papoea, Indonesië.

In 2016 vond een literatuuroverzicht geen definitief bewijs dat de Nieuw-Guinese zingende hond wilde dieren zijn. In gevangenschap opgegroeide puppy's werden opgevoed als leden van dorpsgemeenschappen, waardoor het huishonden waren. Het is duidelijk dat deze zeldzame honden inheems zijn in Nieuw-Guinea en er wordt gewerkt aan het behoud van de populatie en de bescherming van in het wild levende exemplaren.

Wat kost een New Guinea Singing Dog

De kosten voor een New Guinea Singing Dog zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een New Guinea Singing Dog.

Karakter van een New Guinea Singing Dog

New Guinea Singing Dog heeft een vosachtige uitstraling en staan bekend om hun unieke stemgeluid. Ze zijn uiterst wendbaar en hebben de mogelijkheid om te klimmen en springen als een kat. Dit ras is goed uitgebalanceerd, winterhard, gracieus en alert.

De New Guinea Singing Dog staat bekend om zijn eigenzinnige en onafhankelijke karakter. Het zijn zeer territoriale honden die zich sterk hechten aan hun gezin en hun territorium. Ze kunnen verlegen zijn tegenover vreemden en hebben tijd nodig om aan nieuwe mensen en situaties te wennen. Vanwege hun wilde afkomst zijn Singing Dogs zeer actief en hebben ze veel beweging nodig. Ze zijn slim en hebben mentale stimulatie nodig om zich te vermaken en gezond te blijven. Hoewel ze er schattig uitzien, zijn ze niet per se voor iedereen geschikt als huisdier

Temperament van een New Guinea Singing Dog

De New Guinea Singing Dog staat bekend om zijn levendige en nieuwsgierige karakter, maar hecht zich meestal niet sterk aan mensen. Het ras wordt over het algemeen niet aanbevolen als huisdier of metgezel, omdat ze afstandelijk zijn en een zeer sterke prooidrift hebben. Ze gedijen niet goed in gezinnen met kinderen, andere honden of huisdieren.

Verzorging van een New Guinea Singing Dog

De New Guinea Singing Dog hoeft zelden gewassen te worden aangezien ze van nature schoon zijn. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras zijn er geen bekende gezondheidskwesties.

Als wilde dieren hebben Singing Dogs een zeer hoge prooidrift en moeten ze worden gehouden in een omheind gebied om te voorkomen dat ze ontsnappen en andere dieren aanvallen. Vanwege hun speciale behoeften worden New Guinea Singing Dogs over het algemeen niet aanbevolen als huisdieren en is het belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je besluit om deze hond als huisdier te houden.

Vacht van een New Guinea Singing Dog

De New Guinea Singing Dog heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is recht, kort en helder. De ondervacht is viltachtig van textuur en zeer dicht.

Trainen en opvoeden van een New Guinea Singing Dog

Het intensieve karakter van de New Guinea Singing Dog maakt het trainen van dit ras erg moeilijk. Vroege socialisatie is aanbevolen en moet worden uitgevoerd met respect, eerlijkheid en consistentie, en met volledige kennis en begrip van dit primitieve ras.

Activiteit en bewegen van een New Guinea Singing Dog

De New Guinea Singing Dog is een actief ras en vereist een aanzienlijke hoeveelheid mentale stimulatie. Als ze zich vervelen, kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen. Ze zijn zeer goed in ontsnappen, dus het is belangrijk om tuinen zeer goed af te sluiten, zowel in de hoogte als in de diepte.

Kenmerken van een New Guinea Singing Dog

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 35-38 cm. Teef: 35-38 cm
  • Gewicht: Reu: 8-10 kg. Teef: 8-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

ImageSource: Patti McNeal, cyclewidowpatti at flickr.com, New Guinea Singing Dog on trail, modified, CC BY 2.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test