De Mastin de los Pirineo: enorme omvang en kracht

Alles wat je wilt weten over de Mastin de los Pirineo

Over de Mastin de los Pirineo

De Mastín del Pirineo, ook wel bekend als de Mastín de los Pirineos of Pyrenese Mastiff, is een imposante hond uit de Spaanse Pyreneeën. Het ras vertoont verwantschap met de Pyrenese berghond en de mastín Español, maar is groter en zwaarder dan de Pyrenese berghond en verschilt ook in kleur. De mastín del Pirineo heeft als taak om de kudde schapen te bewaken, ook wanneer de herder afwezig is. Ze drijven de kudde niet samen. Dit type hond komt voor in alle bergachtige gebieden en er zijn specifieke verschillen, maar ze zijn allemaal zeer groot, sterk en in staat om zelfstandig op te treden. De mastín del Pirineo behoort tot de rasgroep 2, sectie 2.2 Molossers en Berghonden.

Tijdens de eerste maanden groeit de mastín de los Pirineos enorm snel, vooral in de hoogte. Dit kan leiden tot problemen in deze fase. Het is daarom essentieel om de hond uitgebalanceerd te belasten en goed te voeden. De ontwikkeling van de mastín de los Pirineos duurt tot de leeftijd van drie tot vier jaar, zowel lichamelijk als geestelijk voordat de hond volwassen is.

De Mastín del Pirineo is een imposante hond met een gespierde en robuuste lichaamsbouw. Ze hebben een brede borst, sterke benen en een lange, dikke vacht die hen beschermt tegen de koude bergomstandigheden. Hun kop is groot en expressief, met hangende oren en een vriendelijke, waakzame uitdrukking.

Wat kost een Mastin de los Pirineo

De kosten voor een Mastin de los Pirineo kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Mastin de los Pirineo ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Mastin de los Pirineo

De Mastín del Pirineo is een zeer zachtaardige en mensvriendelijke hond. Zijn rustige, waakzame, nobele en intelligente karakter maakt hem tot een uitstekende gezinshond en beschermer. Moedig en met een sterk uithoudingsvermogen, zal hij niet aarzelen om zijn familie te beschermen wanneer er gevaar dreigt. Het is belangrijk om deze honden voldoende ruimte en beweging te geven, aangezien een leven in een kennel niet geschikt is voor dit ras.

Tegenover andere honden gedraagt de Mastín del Pirineo zich meestal sociaal, mits goed gesocialiseerd. Ze hebben een uitstekend geheugen en zullen zich situaties herinneren waarin ze gekwetst of slecht behandeld zijn. Daarom is het cruciaal om een wederzijds vertrouwen tussen hond en eigenaar op te bouwen tijdens de opvoeding. Te veel druk uitoefenen op de hond zal niet effectief zijn en kan zelfs leiden tot tegendraads gedrag in plaats van gehoorzaamheid.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de Mastín del Pirineo van nature gewend is om zelfstandig te werken en zijn eigen beslissingen te nemen. Hierdoor zullen ze niet altijd onmiddellijk commando's opvolgen. Geduld, begrip en een positieve benadering zijn essentieel bij het trainen en opvoeden van deze intelligente en onafhankelijke honden.

Temperament van een Mastin de los Pirineo

Het temperament van de Mastín del Pirineo is over het algemeen evenwichtig, rustig en zelfverzekerd. Deze honden zijn loyaal en zeer gehecht aan hun familie, en staan bekend om hun beschermende en zachtaardige aard. Ze zijn vaak geduldig met kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren, mits goed gesocialiseerd.

De Mastín del Pirineo is van nature waakzaam en voorzichtig, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze zullen hun territorium en familie beschermen als ze gevaar waarnemen, maar ze zijn meestal niet agressief zonder reden. Dit ras is intelligent en kan soms onafhankelijk en koppig zijn. Ze zijn gewend om zelfstandig te werken en hun eigen beslissingen te nemen, wat betekent dat ze niet altijd onmiddellijk commando's zullen opvolgen.

Verzorging van een Mastin de los Pirineo

Hoewel de vacht van de Mastín del Pirineo zelfreinigend is, heeft deze toch regelmatige verzorging nodig. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de vacht achter de oren en de broek (het gebied rond de achterpoten), omdat deze gebieden gevoeliger zijn voor klitten of vervilten. Regelmatig borstelen helpt om de vacht in goede conditie te houden en eventuele klitten te verwijderen.

Naast vachtverzorging is het essentieel om ook aandacht te besteden aan de algemene gezondheid en hygiëne van de hond. Dit omvat het regelmatig controleren en reinigen van de oren, het knippen van de nagels indien nodig, en het zorgen voor een goede mondhygiëne door regelmatig tandenpoetsen of het geven van geschikte kauwspeeltjes.

Dit ras is gevoelig voor gezondheidsprobleme zoals oogproblemen, darmziekten en heupdysplasie

Vacht van een Mastin de los Pirineo

De Mastín del Pirineo heeft middelgrote, hangende oren en een dikke vacht die ongeveer 6 tot 9 cm lang is. De basiskleur van de vacht is wit, met een duidelijk masker op het gezicht. Over het lichaam kunnen onregelmatig verdeelde, scherp afgegrensde vlekken in dezelfde kleur als het masker voorkomen. De staartpunt en de onderste delen van de poten zijn altijd wit.

Trainen en opvoeden van een Mastin de los Pirineo

Het trainen en opvoeden van de Mastín del Pirineo is een proces dat geduld, consistentie en een positieve benadering vereist. Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met trainen en socialiseren, zodat de hond kan opgroeien tot een evenwichtige en zelfverzekerde volwassen hond.

Bij het trainen van de Mastín del Pirineo is het essentieel om positieve bekrachtiging en beloningen te gebruiken, zoals lof, aanmoediging en traktaties. Vermijd straf en negatieve benaderingen, omdat deze averechts kunnen werken en angst of agressie kunnen veroorzaken. Dit ras kan soms koppig en onafhankelijk zijn, dus het is belangrijk om geduldig en consequent te zijn tijdens de training. Geef duidelijke, eenvoudige commando's en blijf volharden totdat je hond begrijpt wat er van hem verwacht wordt.

Activiteit en bewegen van een Mastin de los Pirineo

De Mastín del Pirineo is een groot en energiek ras, en daarom hebben ze een goede hoeveelheid beweging en activiteit nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hoewel ze misschien niet zo actief zijn als sommige andere rassen, is het belangrijk om regelmatig met ze te wandelen en te spelen. Een dagelijkse wandeling is een must, maar je kunt ook verschillende andere activiteiten proberen om je hond bezig te houden en in vorm te houden.

Ze houden ervan om met hun gezin te spelen, dus zorg ervoor dat je wat tijd besteedt aan het gooien van ballen, stokken of speelgoed voor ze om te apporteren. Naast fysieke activiteit is mentale stimulatie ook belangrijk voor dit intelligente ras. Zorg voor voldoende uitdagende spelletjes en puzzels. Dit helpt om verveling te voorkomen wat weer kan leiden tot ongewenst gedrag.

Houd er rekening mee dat de Mastín del Pirineo een groot ras is, dus het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte voor ze om te bewegen en te verkennen. Oplsuiten in een kennel of in een buitenhok om te dienen als waakhond is funest voor dit ras. 

Kenmerken van een Mastin de los Pirineo

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 77-81 cm. Teef: 72-75 cm
  • Gewicht: Reu: 55-75 kg. Teef: 55-75 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Mastin de los Pirineo

De Mastin de los Pirineo is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Mastin de los Pirineo is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:TBjornstad 10:05, 5 October 2006 (UTC), MasPiri-Puma-FIN, modified, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test