Waarom kijkt de hond je tijdens het poepen?

Waarom kijkt de hond je tijdens het poepen?

Waarom de hond contact blijft houden tijdens zijn behoefte

Als hondenbezitter is het je misschien wel eens opgevallen dat je hond tijdens het doen van zijn behoefte oogcontact met je houdt. Dit gedrag kan wat vreemd overkomen, maar er is een reden waarom honden dit doen.

Het is je misschien wel eens opgevallen dat op het moment dat je hond zijn behoefte doet zijn ogen gericht houdt op jou. Maar waarom doet hij dat eigenlijk?

Honden zijn zich zeer bewust van hun omgeving en plaats in de sociale hiërarchie. Tijdens het doen van hun behoefte zijn ze zich kwetsbaar en niet in staat om te vluchten of zichzelf te verdedigen. Daarom blijven ze oogcontact zoeken met hun baasje, omdat ze afhankelijk zijn van hen om de omgeving in de gaten te houden en te waarschuwen voor gevaar. Het is belangrijk voor honden om te weten dat ze deel uitmaken van een roedel en dat hun baasje hun beschermer is. Het is dus niet vreemd of gênant dat honden hun baasje aankijken tijdens het doen van hun behoefte, maar eerder een teken van vertrouwen en afhankelijkheid.

Als een hond zijn behoefte moet doen dan gaat daar altijd een soort ritueel aan vooraf. Je ziet vaak als baas al aan de houding dat hij op het punt staat om te poepen. Maar je hond doet dan eerst nog even zijn 'dingetje'. 

Druk snuffelen, tippelend naar een ander plekje, weer ruiken, bijna op het punt staan om te hurken, maar nee hoor, nog een keer snuffelen, lopen, ruiken, rondjes draaien en dan plots hurken en zijn behoefte doen. En als hij dan bezig is, dan zoekt hij oogcontact met je. 

Honden zijn zich zeer bewust van hun omgeving en hun plaats daarin. Om te overleven moeten ze zich bewust zijn van het risico.

Sommige eigenaren vinden dit raar of gênant en kijken dan maar de andere kant op. Maar als je weet waarom je hond dit doet, dan zal je de volgende keer wellicht je hond aan blijven kijken.

Je hond wil je op dat moment echt niet in verlegenheid brengen en je hond schaamt zich er ook echt niet voor dat hij midden in een open veld gaat hurken. Het gaat veel dieper dan dat. Honden zijn zich zeer bewust van hun omgeving en hun plaats daarin. Om te overleven moeten ze zich bewust zijn van het risico.

Bewust van het risico

Op het moment dat je hond zijn behoefte aan het doen is, dan is hij zich zeer bewust van zijn kwetsbare houding. Hij is dan namelijk niet in staat om te vluchten of om zichzelf te verdedigen. Je hond is zich instinctief bewust van zijn kwetsbare positie.

Maar je hond weet ook dat hij een deel uitmaakt van jouw "roedel". Hij is afhankelijk van jou om de omgeving in de gaten te houden en eventueel te waarschuwen bij gevaar. Je kan er vergif op in nemen dat als je hond bezig is met zijn behoefte en jij als baas dan plots wegrent je hond daar onmiddellijk op reageert. 

Nu je weet waarom je hond je zo aan blijft kijken is het natuurlijk af te raden om een keer te testen of je hond ook zal reageren als je plots wegrent. Je brengt je hond onnodig in paniek en dat kan niet de bedoeling zijn toch?

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test