Waarom kijkt mijn hond mij aan als hij aan het poepen is?

Waarom kijkt mijn hond mij aan als hij aan het poepen is?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat op het moment dat je hond zijn behoefte doet zijn ogen gericht houdt op jou. Maar waarom doet hij dat eigenlijk?
Als een hond zijn behoefte moet doen dan gaat daar altijd een soort ritueel aan vooraf. Je ziet vaak als baas al aan de houding dat hij op het punt staat om te poepen. Maar je hond doet dan eerst nog even zijn 'dingetje'.
Druk snuffelen, tippelend naar een ander plekje, weer ruiken, bijna op het punt staan om te hurken, maar nee hoor, nog een keer snuffelen, lopen, ruiken, rondjes draaien en dan plots hurken en zijn behoefte doen. En als hij dan bezig is, dan zoekt hij oogcontact met je.

Sommige eigenaren vinden dit raar of gĂȘnant en kijken dan maar de andere kant op. Maar als je weet waarom je hond dit doet, dan zal je de volgende keer wellicht je hond aan blijven kijken, omdat je nu weet waarom je hond dit doet.

Je hond wil je op dat moment echt niet in verlegenheid brengen je hond schaamt zich er ook echt niet voor dat hij midden in een open veld gaat hurken. Het gaat veel dieper dan dat. Honden zijn zich zeer bewust van hun omgeving en hun plaats daarin. Om te overleven moeten ze zich bewust zijn van het risico.

Bewust van het risico


Op het moment dat je hond zijn behoefte aan het doen is, dan is hij zich zeer bewust van zijn kwetsbare houding. Op het moment dat je hond namelijk zijn behoefte aan het doen is, dan is hij niet in staat om te vluchten of om te verdedigen. Je hond is zich instinctief bewust van zijn kwetsbare positie.
Maar je hond weet ook dat hij een deel uitmaakt van jouw "roedel". Hij is afhankelijk van jou om de omgeving in de gaten te houden en eventueel te waarschuwen bij gevaar. Je kan er vergif op in nemen dat als je hond bezig is met zijn behoefte en jij als baas dan plots wegrent je hond daar onmiddellijk op reageert.

Nu je weet waarom je hond je zo aan blijft kijken is het natuurlijk af te raden om een keer te testen of je hond ook zal reageren als je plots wegrent. Je brengt je hond onnodig in paniek en dat kan niet de bedoeling zijn toch?

Facteur

geplaatst op 29 september 2020 | 04:28

Het stukje onder " Meer informatie" dat begint met "Als een hond zijn behoefte moet doen dan gaat..." beschrijft exact het gedrag van mijn kleine , 10 jarige Chorkie (Yorkie x Chi) ! Druk snuffelen, rondjes draaien, ja, nee, ja .... en vooral naar mij kijken als ze eenmaal bezig is. Behalve in 't donker, dan met het staartje naar mij toe. En nooit een druppeltje urine, laat staan een poepje, op de stoep of straat. Ze vindt desnoods ergens een half metertje aarde (rond een boom of zo) om het op te doen. Helemaal uit zichzelf, dat heb ik haar nooit hoeven leren. Kan zo nodig tot ca. 6 1/2 uur alleen thuis blijven, nooit blaffen, nooit iets kapot gemaakt, ook niet als pup. Wat een lief, vrolijk, pittig, grappig, slim hondje...... !! En natuurlijk heel erg baasgericht, heerlijk !!!

jan

geplaatst op 16 december 2019 | 12:59

Mijn honden draaien altijd hun gat naar mijn toe ik kijk altijd in hun sterretje,en plassen doen ze graag over iemand die met mijn staat te praten en over hen eigen roedel de teef zeikt over de reu zijn eik en anders om er moet er toch een baas zijn

Marjan

geplaatst op 23 september 2018 | 16:57

Mijn hond kijkt mij helemaal niet aan. Hij gaat zitten zoals dat hem uitkomt. Poept nooit op straat iod maar altijd ver in de berm. Wat moet ik hier dan uit concluderen?

Ingrid

geplaatst op 19 april 2018 | 18:11

Wat goed om dat te horen! Ik blijf ook meestal staan uit fatsoen zodat hij rustig zijn ding kan doen.??

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto