Waarom kijkt mijn hond mij aan als hij aan het poepen is?

Waarom kijkt mijn hond mij aan als hij aan het poepen is?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat op het moment dat je hond zijn behoefte doet zijn ogen gericht houdt op jou. Maar waarom doet hij dat eigenlijk?

Als een hond zijn behoefte moet doen dan gaat daar altijd een soort ritueel aan vooraf. Je ziet vaak als baas al aan de houding dat hij op het punt staat om te poepen. Maar je hond doet dan eerst nog even zijn 'dingetje'.
Druk snuffelen, tippelend naar een ander plekje, weer ruiken, bijna op het punt staan om te hurken, maar nee hoor, nog een keer snuffelen, lopen, ruiken, rondjes draaien en dan plots hurken en zijn behoefte doen. En als hij dan bezig is, dan zoekt hij oogcontact met je.

Sommige eigenaren vinden dit raar of gĂȘnant en kijken dan maar de andere kant op. Maar als je weet waarom je hond dit doet, dan zal je de volgende keer wellicht je hond aan blijven kijken, omdat je nu weet waarom je hond dit doet.

Je hond wil je op dat moment echt niet in verlegenheid brengen je hond schaamt zich er ook echt niet voor dat hij midden in een open veld gaat hurken. Het gaat veel dieper dan dat. Honden zijn zich zeer bewust van hun omgeving en hun plaats daarin. Om te overleven moeten ze zich bewust zijn van het risico.

Bewust van het risico


Op het moment dat je hond zijn behoefte aan het doen is, dan is hij zich zeer bewust van zijn kwetsbare houding. Op het moment dat je hond namelijk zijn behoefte aan het doen is, dan is hij niet in staat om te vluchten of om te verdedigen. Je hond is zich instinctief bewust van zijn kwetsbare positie.
Maar je hond weet ook dat hij een deel uitmaakt van jouw "roedel". Hij is afhankelijk van jou om de omgeving in de gaten te houden en eventueel te waarschuwen bij gevaar. Je kan er vergif op in nemen dat als je hond bezig is met zijn behoefte en jij als baas dan plots wegrent je hond daar onmiddellijk op reageert.

Nu je weet waarom je hond je zo aan blijft kijken is het natuurlijk af te raden om een keer te testen of je hond ook zal reageren als je plots wegrent. Je brengt je hond onnodig in paniek en dat kan niet de bedoeling zijn toch?

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test