Niesziekte bij de hond

Niesziekte bij de kat

Als veel katten bij elkaar zitten, dan kan de niesziekte zich snel uitbreiden. Niesziekte is een probleem van de wegen van de ademhaling, waarbij een virus zorgt voor ontstekingen aan de slijmhuid van de luchtweg. Het kan op diverse manieren komen. Vaak gebeurd het door een direct contact met een besmette kat.. Als een kat de ziekte heeft gehad, blijven ze vaak nog drager. Dus de reeds genezen kat, kan andere katten besmetten. Voorwerpen zoals de etensbak kunnen ook infecties veroorzaken.

Symptomen van niesziekte bij de hond

De symptomen kunnen onder andere zijn:
 1. Lusteloos
 2. Geen eetlust
 3. Niezen
 4. De ogen zijn rood en ontstoken
 5. De neus loopt
 6. Af en toe hoesten
 7. Op de tong kunnen zweertjes zitten

Diagnose van niesziekte bij de hond

Het is niet bekend wat de diagnose is van Niesziekte bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Behandeling van niesziekte bij de hond

Als de kat geënt is:
Raadzaam is het om uw kat tegen niesziekte te enten. Het Calici- en Herpesvirus is de voornaamste veroorzaker van de niesziekte in Nederland. Als hiertegen gevaccineerd wordt, helpt dit vaccin goed. Het kan voorkomen dat katten die geënt zijn toch symptomen hebben. Ze zijn sloom, hebben een snotneus, waterige oogjes en hebben koorts. Dat het een beeld geeft van een voorste luchtweginfectie is duidelijk en soms kan er een longontsteking ontstaan. Deze kan met name bij kitten dodelijk zijn. Soms kan een harde hoest opvallend zijn

In het net genoemde geval is er sprake van een infectie dat Bordetella heet en is een bacteriële infectie die kan zelfstandig ziektesymptomen veroorzaken. Als een kat niet ingeënt  is hiertegen en een combinatie infectie van bacteriën en  virussen krijgen, dan zijn de symptomen heel ernstig. Bij de hond veroorzaakt de Bordetella-bacterie een kennelhoest-infectie.

Het wordt overgedragen van kat (of van hond)  op kat door rechtstreeks contact en door inademing. Met name op plaatsen waar veel katten samen zijn, of als een kat stress heeft (denk aan geboorte van kittens, bij een verblijf in een pension) raken ze wellicht besmet

De Bordetella infectie bij zowel de hond of kat is eenvoudig te behandelen. Antibioticum zorgt dat het virus snel weggaat. Hedendaags bestaat er voor de katten een goed vaccin tegen Bordetella. Dit wordt gedaan middels druppels in de neus, een zeer kleine dosis (0.2ml). Dit, omdat hier de infectie plaatsvind en het hier dus beschermd moet worden. De kat wordt besmet met een stam die verzwakt is, en na 72 uur is er al bescherming.
Een kitten mag vanaf vier weken geent worden en ze zijn een jaar lang immuun. Het mag gewoon in combinatie met de jaarlijkse vaccinaties.

Moet elke kat tegen Bordetella ingeent worden?

Tegenwoordig denkt men dat het beter is om alleen de groep die risico loopt in te enten en dat zullen de volgende dieren zijn:
 1. Als ze naar een kattenpension gaan
 2. In catteries en asiels
 3. Als de kat naar shows gaat
 4. Als er ook een hond in huis is

Het is voor de dierenarts een zeer effectief hulpmiddel tegen deze infectie De enting (Nobivac Bb voor de kat)
Bron foto: Rosana Prada, Sneezing, CC BY-SA 2.0

Prognose van niesziekte bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Niesziekte bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van niesziekte bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Niesziekte bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Centraal- Aziatische herdershond (puppyà

Sterk, benig, heldere vertegenwoordiger van het ras met karakter niet agressief, maar moedig, in st

Friese Stabij pups met stamboom

Knappe, sociale Friese Stabij pups, raszuiver en met stamboom. Geboren op 7 mei en mogen vanaf 1 jul