Othematoom bij de hond

Othematoom

Othaematoom komt erg vaak voor bij honden. Het is een bloed-uitstorting in het oor. Door krabben aan het oor - bijvoorbeeld bij een oorontsteking -of vaak schudden met de kop springt er een bloedvat in het oor en dit kan een bloed-uitstorting veroorzaken.

Symptomen van othematoom bij de hond

Het is een zwelling (ballonvormig) in de oorschelp. De veroorzaker is vaak de hond zelf . Pijn doet het niet maar vervelend kan het wel zijn. Hierdoor gaat de hond nog meer krabben

De oorzaak is vaak een ontsteking in het oor

Diagnose van othematoom bij de hond

Bij het zien van het oor kan de diagnose al gesteld worden. De dierenarts tracht een naald in de zwelling te steken van het haematoom om daadwerkelijk te zien dat er bloed in zit

Behandeling van othematoom bij de hond

Door middel van een operatie zal met proberen het othematoom weg te halen, ondanks dat het relatief onschuldig is.

Leeg laten lopen helpt niet, aangezien het zich gewoon opnieuw weer vult. De enige oplossing is om hechtingen er door heen te zetten, zodat vullen niet meer kan gebeuren

Als er niet behandeld wordt, dan zal het lichaam het bloed resorberen. Dit heeft als nadeel dat de oorschelp verschrompeld. Dit kan weer problemen geven met bijvoorbeeld meer gevoelig zijn voor oorontstekingen.
Zo'n verschrompeld oor kan wel pijnlijk zijn. Als het oor verschrompeld is, is er niks meer aan te doen.

Prognose van othematoom bij de hond

Na de operatie is de prognose goed
Opereert men niet, gaat het oor verschrompelen, Zo'n verschrompeld oor kan wel pijnlijk zijn. Als het oor verschrompeld is, is er niks meer aan te doen.
Bron foto: Lucyin, Tchén potche sonk oraye, CC BY-SA 3.0

Preventie van othematoom bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Othematoom bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F