Othematoom bij de hond

Othematoom

Othematoom

Othaematoom komt erg vaak voor bij honden. Het is een bloed-uitstorting in het oor. Door krabben aan het oor - bijvoorbeeld bij een oorontsteking -of vaak schudden met de kop springt er een bloedvat in het oor en dit kan een bloed-uitstorting veroorzaken.

Symptomen van othematoom bij de hond

Het is een zwelling (ballonvormig) in de oorschelp. De veroorzaker is vaak de hond zelf . Pijn doet het niet maar vervelend kan het wel zijn. Hierdoor gaat de hond nog meer krabben. De oorzaak is vaak een ontsteking in het oor

Diagnose van othematoom bij de hond

Bij het zien van het oor kan de diagnose al gesteld worden. De dierenarts tracht een naald in de zwelling te steken van het haematoom om daadwerkelijk te zien dat er bloed in zit.

Behandeling van othematoom bij de hond

Door middel van een operatie zal met proberen het othematoom weg te halen, ondanks dat het relatief onschuldig is. Leeg laten lopen helpt niet, aangezien het zich gewoon opnieuw weer vult. De enige oplossing is om hechtingen er door heen te zetten, zodat vullen niet meer kan gebeuren.

Als er niet behandeld wordt, dan zal het lichaam het bloed resorberen. Dit heeft als nadeel dat de oorschelp verschrompeld. Dit kan weer problemen geven met bijvoorbeeld meer gevoelig zijn voor oorontstekingen. Zo'n verschrompeld oor kan wel pijnlijk zijn. Als het oor verschrompeld is, is er niks meer aan te doen.

Progonose van othematoom bij de hond

Na de operatie is de prognose goed. Opereert men niet, gaat het oor verschrompelen, Zo'n verschrompeld oor kan wel pijnlijk zijn. Als het oor verschrompeld is, is er niks meer aan te doen.

Preventie van othematoom bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Othematoom bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:

Bron foto: Lucyin, Tchén potche sonk oraye, CC BY-SA 3.0

Anderen bekeken ook