Castratie - Voordelen en nadelen

Verzorging - Castratie - Voordelen en nadelen

De castratie bij de hond is een operatie die zeer vaak uitgevoerd wordt. Castreren bij een hond houdt in dat de teelballen van de reu verwijderd worden.
Voordelen castratie:
Omdat hij is gecastreerd, zal hij niet meer achter loopse teven aangaan. Hij krijgt meer rust bij zichzelf en zal dus ook minder van huis weglopen. Ook zal het karakter van de reu veranderen. Door het castreren van de reu, valt de test de testosteron productie weg. De reu zal hierdoor zachter qua karakter worden.

Ook zal er minder vaak “gereden” worden op bijvoorbeeld benen en knuffels. Als een reu gecastreerd is, zal hij minder plassen. Dit doet hij normaal gesproken om zijn territorium af te bakenen. Het laatste voordeel van castreren is dat er minder kans op prostaathypertrofie en voorhuidsontsteking is.

Nadelen castratie:
Een hond die gecastreerd is, heeft een iets meer kans om urine incontinent te worden. Ook zal de de reu zal na de castratie dikker worden, overgewicht krijgen. Dit is echter weer op te lossen door middel van een dieet. De narcose is volledig tijdens een castratie. Aan elke narcose zit een (klein) risico verbonden.

Mocht een reu prostaatvergroting  of een voorhuidsontsteking  hebben, dan is castratie ook zeer zeker een optie. Tevens helpt het castreren om de agressie bij een hond terug te dringen

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook