Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel

Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel

Nieuws: Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel

De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Via Fairdog kun je in de toekomst het kaf van het koren scheiden

De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Hoe kun je nu het kaf van het koren scheiden bij de aanschaf van bijvoorbeeld een pup of een herplaatser. Hier komt Fairdog om de hoek kijken. Fairdog wil de zoekende hondenzoekers een betrouwbaar platform bieden. Er zullen onder andere kwaliteitscriteria voor de hondenfokkerijen en voor de import van honden uit het buitenland komen. Je kunt hierbij denken aan de gezondheid van de hond, het gedrag, de fokmethode, hoe de honden gehuisvest zijn en het welzijn van de honden. Fairdog moet een website worden met daarop een betrouwbaar aanbod voor de consument

Wat is FairDog dan precies
FairDog is een samenwerking van onder andere dierenartsen,dierenbeschermers, dierenspeciaalzaken, fokkers, importeurs van buitenlandse herplaatsers en wetenschappers en hebben maar één doel: een volledig gezond en sociaal aanbod van honden in Nederland. FairDog buigt zich daarom over de fokkerij en handel van honden.

Hoe gaat het dan straks
Of de consument nu op zoek is naar een rashond, een asbakkenras, een hond uit het buitenland- of uit een asiel, er wordt een gerichte voorlichting gegeven om ervoor te zorgen dat de match tussen hond en toekomstig baas zo goed mogelijk is. Mocht er een match zijn tussen de hond en de nieuwe baas, dan houdt het hier niet op. Ook na aankoop wordt de eigenaar via het platform verder geholpen met bijvoorbeeld de opvoeding en de verzorging van de hond. Indien het om een hond uit het buitenland gaat, dan zullen er nog een aantal zaken bijkomen. Er is openheid over waar de hond vandaan komt, hoe het transport van het dier verloopt en een bijdrage aan het oplossen van de problemen met zwerfhonden in het land van herkomst.

Het doel van Fairdog
Indien een consument een hond via Fairdog aanschaft dan moet deze er op kunnen rekenen dat de hond een gezonde en sociale hond is die op een verantwoorde wijze is gefokt of geïmporteerd.

Wie doen er mee
Citaverde College, Dibevo, Dier & Recht, Dierenbescherming, Hogeschool Van Hall Larenstein, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, Stray Animal Foundation Platform, Universiteit Utrecht en de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK). Andere partijen die belangstelling hebben om mee te doen aan FairDog kunnen zich bij het platform aanmelden via de website Fairdog.nl.

Wanneer is het platform Fairdog klaar
De verwachting is dat de consument media 2021 gebruik zal kunnen maken van de website Fairdog.