Stop met het aankleden van je hond

Stop met het aankleden van je hond

Nieuws: Stop met het aankleden van je hond

Dierenartsen waarschuwen voor de nieuwste trend, namelijk je hond in de meest bizarre outfits rond laten lopen. Gevolg is een stijging van huidproblemen

Uit onderzoek is gebleken dat door de rage van het verkleden van honden in echte designer outfits of gekke pakjes er een stijging is waargenomen van huidklachten bij honden. Hoewel sommige mensen denken dat het er schattig uitziet als een hond een vest, trui of pet draagt hebben honden helemaal geen behoefte aan deze kledingstukken. In Engeland is het zelfs zo dat maar liefst 81 procent van honden eigenaren wel een outfit in huis heeft liggen voor hun hond.

Waarom kleden mensen hun honden aan?
De meeste eigenaren - 78 procent - zeggen hun hond aan te kleden omdat ze vrezen dat ze nat worden. Deze angst is misplaatst aangezien honden snel drogen en het onwaarschijnlijk is dat regen schadelijk is voor ze.

Nog eens 53 procent zegt dat ze willen dat hun hond warm blijft en 10 procent doet het omdat ze het leuk vinden. Zeven procent van de eigenaren geven toe dat ze het doen omdat ze hun hond als een mode-accessoire te zien. Maar dierenartsen waarschuwen dat een extra laag bij honden slecht kan zijn voor hun gezondheid.

Helaas werkt in dit soort situaties social media ook niet echt mee. Hoe grappiger je je hond aankleedt hoe meer likes je krijgt. Of de leuke filmpjes die massaal gedeeld worden van honden die rondlopen in een spinnen-outfit en mensen hierdoor de stuipen op het lijf jagen. Leuk voor ons, maar minder voor de hond.

Stoppen met deze ongeinBij navraag onder dierenartsen is gebleken dat 32 procent meent dat de kleding wrijving op de huid kan veroorzaken, 27 procent zegt dat dit soort verkleedpartijtjes onnodig stress veroorzaken bij de hond en 23 procent van de dierenartsen is bang dat de kleding oververhitting kan veroorzaken. De meest voorkomende klachten bij honden die bij de dierenarts terechtkomen zijn volgens dit onderzoek atopische dermatitis, een huidaandoening die kan worden geactiveerd door allergische reacties. Otitis, een oorontsteking en vlooienallergie waren de andere twee meest voorkomende klachten.

Dr Andrew Francis is werkzaam bij Pawsquad in Engeland. Pawsquad is een adviesbureau voor dierenartsen die dit onderzoek heeft uitgevoerd verteld dat 'Eigenaren zich ervan bewust moeten zijn dat het aankleden van je hond beschadiging van de huid kan veroorzaken. Huidproblemen is de meest voorkomende reden dat mensen hun dierenarts bezoeken.'

Zullen we hier gewoon mee ophouden dierenvrienden?
Bronnen: Pawsquad en Dailymail