De 'vooruitgang' van 100 jaar fokken

De 'vooruitgang' van 100 jaar fokken

Nieuws: De 'vooruitgang' van 100 jaar fokken

Vele bekende rassen zijn onder invloed van de fokkers behoorlijk veranderd in hun uiterlijk. Is dit echt ten goede gekomen aan de hond?

Door het identificeren van specifieke kenmerken van honden- zoals grootte, kleur van de vacht, en gedrag - en alleen honden met elkaar te laten paren die aan die kenmerken voldoen zijn er tenminste 167 verschillende "rassen" of groepen honden met unieke fysieke en mentale eigenschappen gecreëerd. Toch maken ze allemaal deel uit van dezelfde soort, namelijk de hond. Doordat de mens zich heeft bemoeid met de natuur en bepaalde eigenschappen bij rassen mooier vonden en daarop door zijn gaan fokken, zijn er ontzettend veel rassen ontstaan met serieuze gezondheidskwesties. Wij hebben een beknopt overzicht gemaakt van rassen van toen en van nu.

Bull Terriër - toen en nu

Het lijkt ongelooflijk dat de Bull Terriër vroeger een knappe, atletische hond was. Ergens is er tijdens het fok-proces naar de ideale Bull Terriër gekozen voor een vervormde schedel en een dikke buik. Gaandeweg zijn er meer kwalen bij gekomen zoals teveel tanden en de psychische aandoening van het dwangmatig staart-jagen. (Een overzicht van aandoeningen bij de Bull Terriër)


Basset Hound - toen en nu

De Basset Hound is veel lager geworden, heeft veranderingen moeten ondergaan aan zijn achterpoten en heeft veel plooien gekregen. Door het willen verkrijgen van de 'perfecte Basset' heeft dit ras vaak last van problemen met de wervel en ondervinden ze vaak oogproblemen zoals entropion en ectropion. Tevens moesten de oren van de Basset Houd te groot worden.(Een overzicht van aandoeningen bij de Basset Hound)

Boxer - toen en nu

De Boxer moest een vele kortere snuit krijgen die licht golvend moest zijn. Door deze manier van fokken heeft de Boxer (samen met andere rassen die korte snuiten hebben), moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur. Ook staat de Boxer erom bekend om het meest vatbaar te zijn voor kanker.(Een overzicht van aandoeningen bij de Boxer)

Engelse Bulldog - toen en nu

De Engelse Bulldog toont aan dat 'het creëren van het ideale ras' niet ten goede is gekomen aan de hond. Ze lijden aan erg veel ziektes. Uit onderzoek in 2004 is gebleken dat deze rashond vaak niet ouder wordt dan slecht 6,25 jaar. Er bestaat eigenlijk geen één gezonde Bulldog. Vanwege de monsterlijk gecreëerde proporties van deze hond is dit ras bijna niet in staat om zelf te kunnen paren en vinden bevallingen vrijwel altijd plaats onder begeleiding van een dierenarts.(Een overzicht van aandoeningen bij de Engelse Bulldog)

Teckel - toen en nu

Vroeger was de bouw van de Teckel in balans. De verhouding van hun lange lijf, nek en poten klopten. De ruggen en halzen zijn echter langer geworden, de borst steekt tegenwoordig naar voren en de poten zijn aanzienlijk korter geworden. Er is weinig ruimte meer over tussen de buik en de grond. De Teckel heeft het grootste risico van elk ander ras op Discus Hernia, een ziekte die kan leiden tot verlamming. Ook is de Teckel vatbaar voor vele andere aandoeningen. (Een overzicht van aandoeningen bij de Teckel)

Duitse Herder - toen en nu

De Duitse herder is ook een ras dat regelmatig wordt genoemd als mensen praten over geruïneerd rassen; misschien wel omdat ze er vroeger geweldig uitzagen en waren. (Een overzicht van aandoeningen bij de Duitse Herder)

Mopshond - toen en nu

De Mopshond (ook wel Pug ) is een ander ras met een extreme korte schedel. Dit ras heeft hierdoor veel gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, laag zuurstofgehalte, ademhalingsproblemen, snel oververhit raken, gebit problemen, en huidplooi aandoeningen. De zeer wenselijk dubbele-krul staart is eigenlijk een genetisch defect. In meer ernstige vormen leidt dit tot verlamming. (Een overzicht van aandoeningen bij de Mopshond)

Sint Bernard- toen en nu

Ooit was dit ras een adellijke werkhond, vandaag de dag is de Sint Bernard extreem groot, is zijn kop gekrompen en heeft hij overmatige huidplooien gekregen. Het zal geen grote werkhond kunnen worden omdat ze snel oververhit kunnen raken. (Een overzicht van aandoeningen bij de Sint Bernard)

Gerespecteerde fokkers beweren dat ze het ras aan het verbeteren zijn, echter zijn deze verbeteringen vaak de oorzaak van problemen. Als "verbetering" in uiterlijk een medische aandoening te weeg brengt dan kan en mag hier nooit sprake zijn van een verbetering, dan is hier eerder sprake van een marteling.


Bronnen:
De foto's van honden aan de linkerzijde komen uit het boek 'Rassen van alle Volkeren' van W.E. Mason uit 1915 boek De voorbeelden aan de rechterkant zijn moderne voorbeelden uit meerdere bronnen. bron:dog behavior science door Caen Elegans
Inleidende foto: Screensot bijgevoegde video