Iedere gemeente krijgt meldpunt agressieve honden

Iedere gemeente krijgt meldpunt agressieve honden

Nieuws: Iedere gemeente krijgt meldpunt agressieve honden

In Nederland krijgt iedere gemeente een meldpunt voor gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters.

De rijksoverheid probeert zo het risico dat mensen worden gebeten door foute honden terug te dringen. Indien een inwoner van een gemeente een melding heeft gemaakt van een agressieve hond kan deze maatregelen opleggen aan eigenaren van honden met een hoog risico. Denk hierbij aan het verplicht aangelijnd houden van de hond of het verplicht dragen van een muilkorf.

De baas blijft altijd verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond en deze moet er voor zorgen dat zijn huisdier wordt uitgelaten door iemand die het dier te allen tijde onder controle heeft. Ook is de eigenaar verplicht om deskundige hulp in te schakelen als de hond agressief gedrag vertoont.

Reeds vier gemeenten hebben een meldpunt
Een meldpunt voor agressieve honden is er al in de volgende vier gemeenten: Dordrecht, Deventer, Zutphen en Rotterdam. Inwoners die overlast ervaren van agressieve honden of hun baasjes, kunnen dat bij speciale handhavers melden.

Als er een melding binnenkomt dan gaan de handhavers er mee aan het werk. Eerst wordt onderzocht of deze hond echt wel gevaarlijk is, aangezien er ook wel meldingen binnenkomen van mensen die alleen maar bang zijn voor honden. Mocht blijken dat de hond daadwerkelijk agressief gedrag vertoont, dan kan de handhaver een muilkorf-verplichting opleggen. Effectief is deze maatregel natuurlijk niet. Je voorkomt hiermee dat de hond kan gaan bijten, maar het echte probleem wordt hiermee niet opgelost.
Beter is om de eigenaar een gedragstraining te laten volgen, maar dit kan alleen nog maar geadviseerd worden en niet opgelegd.

Fok en importverbod
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt naast het meldpunt ook aan een fok- en importverbod voor hoog-risico honden. Dat zijn onder andere staffordshire-achtigen, herdershonden en pitbulls. Uit onderzoek van Bureau Beke en de Universiteit van Utrecht blijkt dat deze rassen het vaakst betrokken zijn bij bijtincidenten. Meer informatie over deze lijst over hoog risico honden valt te lezen op onze website Publicatie staatssecretaris: De lijst van agressieve honden