NVWA slaat alarm om ongeneeslijke aandoening Brucellose

NVWA slaat alarm om ongeneeslijke aandoening Brucellose

Nieuws: NVWA slaat alarm om ongeneeslijke aandoening Brucellose

De hondenziekte Brucellose is begin dit jaar gevonden bij een geïmporteerde Russische hond in een fokkerij en een derde van de fokkerij bleek besmet.

Elke dierenarts in Nederland wordt geïnformeerd over de hondenziekte Brucellose. Deze hondenziekte is niet te genezen aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een bericht van de NOS.

De ziekte op zich is niet direct dodelijk voor de hond, maar deze beperkt het welbevinden van de hond op een dusdanige manier dat het in laten slapen van het huisdier de enige optie is.

Hoe heeft deze ziekte Nederland bereikt
De betreffende Nederlandse fokker fokt enkele nestjes per jaar. De in het westen vrij onbekende kwaal, veroorzaakt door de bacterie brucella, is meegekomen met een geïmporteerde Russische hond. In de kennel bleken daarna dat er ook andere honden waren besmet. Op dit moment mogen er geen andere honden van deze fokker meer worden vervoerd. Dit vervoersverbod heeft niets te maken met een overtreding van deze fokker maar op besmettingsgevaar meldt de NVWA.

Op dit moment is de NVWA op zoek naar mensen die een pup bij de desbetreffende fokker hebben gekocht.

Wat zijn de symptomen van Brucellose?
De volgende symptomen zijn bekend als een hond het besmet is met de bacterie Brucellose:

  1. Bij de reu: ontsteking in bijbal, testikel of prostaat
  2. Bij de teef: verliezen van ongeboren pups, zwakke of doodgeboren pups
  3. Rugklachten
  4. Pijn in gewrichten
  5. Moeite moet plassen of poepen


Hoe vindt besmetting plaats?
De NVWA meldt dat op de volgende manieren een besmetting plaats kan vinden
  1. Voornamelijk een dekinfectie. Het sperma van de reu brengt de besmetting over.
  2. De bacterie wordt in hoge mate uitgescheiden in de foetus, placenta, vruchtwater en vaginale uitvloeiing na een abortus of doodgeboorte. Direct contact van de bacterie met de slijmvliezen kan een besmetting veroorzaken.
  3. Pups kunnen al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet raken.
  4. Via direct contact van de slijmvliezen met vaginale uitvloeiing tijdens loopsheid, urine, speeksel, neus- en ooguitvloeiing en ontlasting kan een besmetting veroorzaken.
Is er gevaar voor de mens?
Besmetting bij de mens komt niet vaak voor. In Nederland zijn er tot op de dag van vandaag geen meldingen van bekend, ook niet bij mensen die contact met besmette honden hebben gehad. De symptomen bij mensen is vaak langdurige koorts.

Diereninternist Tjerk Bosje is bezorgd over de bacteriële aandoening brucellose. In deze video legt hij uit wat de verschijnselen zijn en hoe de ziekte wordt overgedragen