De Komondor: in huis is hij de rust zelve

Alles wat je wilt weten over de Komondor

Over de Komondor

De Komondor is een Hongaars herdershondenras dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor het bewaken en beschermen van kuddes. Het woord “Komondor” stamt al uit de 16e eeuw en heeft iets te maken met de oorsprong van de hond, maar daar zijn de taalkundigen nog niet helemaal uit. Het belangrijkste is dat deze hond een echte waakhond is die zijn kudde met zijn leven zal beschermen. De Komondor zoekt altijd zijn plaats bij de kudde en houdt alle levende wezens op afstand. De Komondor is niet alleen een hulp voor de herder, maar ook een trouwe kameraad die altijd aan zijn zijde staat.

Wat kost een Komondor

De kosten voor een Komondor kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Komondor ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Komondor

De Komondor is een hond met een sterk karakter. Hij is eigenzinnig en kan eigen beslissingen nemen als hij dat nodig vindt. Dit maakt hem een moedige hond die goed is in het bewaken van zijn territorium. Hij is zeer zelfstandig en heeft een geringe "will to please". Dat betekent dat hij niet per se gehoorzaam wil zijn, maar liever zijn eigen gang gaat. Daarom heeft hij een baas nodig die hem leiding geeft en zijn eigenschappen waardeert. Een Komondor is wantrouwend tegenover vreemden en heeft een optimale socialisatie nodig. Het zijn geen blaffers, maar als er iets aan de hand is, laat hij van zich horen met een diepe, zware blaf.

Temperament van een Komondor

De is eigenzinnig en eigenwijs. Hij heeft een sterke persoonlijkheid en is zeer zelfstandig. Hij neemt graag zijn eigen beslissingen en kan soms dominant zijn. Dit maakt hem een moedige hond die vastberaden is om zijn territorium en zijn gezin te beschermen. Hij is echter terughoudend tegenover vreemden en heeft een optimale socialisatie nodig om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. De Komondor is een uitstekende waakhond en heeft een natuurlijk instinct om zijn gezin te beschermen.

Verzorging van een Komondor

De Komondor is een imposante verschijning door zijn grote lichaamsbouw en evenwichtig karakter. Zijn lichaam heeft een bijna vierkante vorm en door zijn lage staartaanzet lijkt hij nog langer dan hij al is. Zijn hoofd past goed bij de rest van zijn lichaam en is bedekt met veel haar, wat zijn ogen soms moeilijk zichtbaar maakt. Zijn ledematen zijn sterk, recht en bedekt met lang haar. Maar het meest opvallende kenmerk van de Komondor is zijn unieke vervilte vacht. Niet alle Komondors hebben dit en het komt pas tevoorschijn als ze ouder zijn. Zijn gangwerk is licht en statig, met een gestrekte en uitgrijpende draf.

De Komondor heeft een zeer gevoelige huid als het gaat om vlooien en teken en moet regelmatig preventief worden behandeld. Dit aangezien de vacht dik en draadgebonden is waardoor het moeilijk is om ze te verwijderen. Tussen de kussentjes van de voeten kan lang haar groeien en dit moet dus bijgesneden worden.

Vacht van een Komondor

De Komondor heeft een lange en zachte vacht. De vacht van dit ras hielp hem vroeger om “op te gaan “ tussen de schapen en zo kon hij uitkijken voor gevaar zonder op te vallen. 

Als je een Komondor hebt, is het belangrijk om te weten dat de vacht veel onderhoud nodig heeft. Het scheuren van de vacht in dunne koorden moet regelmatig gebeuren om te voorkomen dat de vacht gaat klitten. Het kan best een tijdrovende klus zijn om de vacht goed te onderhouden. Daar staat tegenover dat het wel een prachtig gezicht is als de hond met zijn karakteristieke vilten vacht rondloopt. Het is wel belangrijk om erop te letten dat er veel vuil in de vacht kan blijven hangen. Bij nat weer kan de vacht gaan stinken, dus goed ventileren kan helpen.

Trainen en opvoeden van een Komondor

De Komondor is een eigenzinnige en dominante hond die van jongs af aan consequent opgevoed moet worden. Het is belangrijk dat de baas zijn leiderschap toont en de hond van jongs af aan socialiseert en traint. Omdat de Komondor van nature terughoudend is tegenover vreemden, is het belangrijk om hem te leren hoe hij zich moet gedragen in sociale situaties en hoe hij kan omgaan met andere mensen en dieren.

Vanwege zijn zelfstandige aard is het belangrijk om de Komondor te leren om onderscheid te maken tussen wenselijk en onwenselijk gedrag. Dit kan gedaan worden door middel van positieve bekrachtigingstraining en door hem te belonen voor goed gedrag.

Het is belangrijk om de training leuk en gevarieerd te houden om te voorkomen dat de hond verveeld raakt. De Komondor kan goed getraind worden voor gehoorzaamheid, behendigheid en zelfs voor jachtwerk. Het is ook belangrijk om de Komondor te trainen om alleen thuis te zijn, omdat hij een sterke neiging heeft om zijn territorium te beschermen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Komondor een zelfstandige hond is en soms zijn eigen beslissingen neemt. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en de hond de tijd te geven om te begrijpen wat er van hem verwacht wordt. Met de juiste training en opvoeding kan de Komondor een geweldig huisdier en waakhond zijn.

Activiteit en bewegen van een Komondor

e Komondor is een hond die van nature graag actief is en veel beweging nodig heeft. Het is belangrijk om hem dagelijks voldoende te laten bewegen en uitdagingen te bieden. Lange wandelingen en het rennen in een afgezet terrein zijn ideaal voor deze hond. Vanwege zijn oorspronkelijke taak als kuddebewaker heeft hij veel ruimte nodig om te kunnen bewegen en zijn territorium te kunnen bewaken. Het is echter wel belangrijk om te voorkomen dat hij te veel inactief is en gaat vervelen. Hierdoor kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals blaffen of het vernielen van spullen. Een goed opgevoede Komondor kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar het is wel belangrijk om hem op jonge leeftijd aan deze omgeving te laten wennen en te socialiseren.

Kenmerken van een Komondor

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 70-80 cm. Teef: 65-70 cm
  • Gewicht: Reu: 40-60 kg. Teef: 40-60 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Komondor

De Komondor is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Komondor is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Kari, Komondor IMG 0329, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test