De Tatra hond: een zeer intelligent en onafhankelijk ras

Alles wat je wilt weten over de Tatra hond

Over de Tatra hond

De Tatrahond is een witte berghond die afkomstig is uit het Tatragebergte, dat zich bevindt op de grens tussen Polen en Slowakije. In Polen wordt de hond ook wel de Owczarek Podhalanski genoemd, wat vertaald kan worden als "herder nabij de Alpenweiden". Naast deze naam wordt de Tatrahond ook wel de Goralenhond of Goralen Berghond genoemd, naar de bewoners van het Tatragebergte. Hoewel er veel theorieën bestaan over de geschiedenis van de Tatrahond, is er weinig bekend over de daadwerkelijke oorsprong van het ras.

Een van de theorieën over de oorsprong van de Tatrahond stelt dat het ras afstamt van de Berghonden van de Maremmen en die van de Abruzzen, die in Italië voorkwamen. Uit Romeinse bronnen blijkt dat er in die tijd al sprake was van witte exemplaren van deze Berghonden en dat zij uitermate geschikt waren voor het bewaken van kudden. Aangezien de streken ten zuiden van het Tatragebergte tussen de 1e en 5e eeuw deel uitmaakten van het Romeinse Rijk, is het niet ondenkbaar dat de Tatrahond afstamt van deze witte Berghonden.

Hoewel er niet veel bekend is over de geschiedenis van de Tatrahond, is het wel duidelijk dat het ras voornamelijk gebruikt werd voor het bewaken van kuddes schapen in de bergen. De Tatrahond is een krachtige, imposante hond die zeer waakzaam is en beschermend over zijn baas en diens eigendommen waakt. Vanwege zijn intelligentie en aanhankelijke karakter is de Tatrahond een uitstekende hond voor zijn baas, mits hij op de juiste manier wordt opgevoed en getraind.

Wat kost een Tatra hond

De kosten voor een Tatra hond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tatra hond ergens tussen de € 1.250 en de € 1.750 zal liggen.

Karakter van een Tatra hond

De Tatra, of Tatrahond, is een ras dat oorspronkelijk gefokt is om kuddes te bewaken en te beschermen tegen rovers, wolven en beren in de barre omstandigheden van het Tatragebergte op de grens van Polen en Slowakije. Het doel waarvoor de Tatra oorspronkelijk gefokt is, bepaalt nog steeds voor een groot deel het karakter van de hond. De Tatra is een slimme, rustige, behendige, zelfstandige, waakse, krachtige en evenwichtige hond.

Een belangrijk aspect van het karakter van de Tatra is dat het geen allemansvriend is. Het ras is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de populairdere labradors of retrievers. Het temperament van de Tatra is zeker niet ‘slaafs’ en daarmee is het absoluut geen ras voor iedereen. Het opvoeden en trainen van een Tatra vereist dan ook kennis van hondengedrag en ervaring met het Tatraras of vergelijkbare rassen.

Het waakse karakter van de Tatra zorgt er bovendien voor dat deze hond niet snel vertrouwen zal hebben in vreemden. Het is daarom belangrijk om de hond op jonge leeftijd goed te socialiseren en te laten wennen aan verschillende mensen en situaties. Een goed gesocialiseerde Tatra kan namelijk prima overweg met kinderen en andere huisdieren.

Temperament van een Tatra hond

De Tatrahond is een vriendelijke, rustige, eigenzinnige, intelligente, oplettende, terughoudende en onverschrokken hond. Hij is trouw aan zijn gezin, heeft een gezonde waakdrift en beschermt tegen kwaadwillenden. De Tatra is gefokt om de kudde te beschermen tegen indringers en is daarom naar onbekende mensen enorm waaks op zijn eigen terrein. De Tatra heeft een imponerend uiterlijk en zeer luide blaf. Hij zal vrijwel nooit direct in de aanval gaan naar een onbekende indringer, maar hij zal wel altijd alert zijn en bij elke verandering in de omgeving dit kenbaar maken met een luid geblaf.

Bekende mensen, juist degenen waarmee hij nauw samenleeft, kunnen te maken krijgen met zijn dominante trekjes. De Tatra heeft namelijk de neiging om de grenzen van zijn eigenaren uit te testen. Als hij één vinger krijgt, inconsequent wordt opgevoed of te toegeeflijkheid ervaart, zal hij uiteindelijk bepalen waar hij mag gaan en staan. Het is daarom belangrijk om een Tatra heel jong, vanaf 8 weken oud, op een consequente en duidelijke manier op te voeden.

Als spelende vriendjes iets te hard uw kind aanpakken, is de Tatrahond geneigd om beschermend op te treden. Het is essentieel dat een kind niet zonder toezicht van een volwassene met de hond alleen wordt gelaten. De meeste Tatra’s zijn geen geschikte speelkameraadjes voor kinderen vanwege hun grootte, lompheid en geheel andere interesses dan kinderen. In hun gedrag naar honden zijn alle Tatra’s heel duidelijk: hun lichaamstaal is niet mis te verstaan. Een volwassen Tatra reu is doorgaans geen allemansvriend met andere reuen. De Tatra-eigenaar zal moeten voorkomen dat zijn hond probeert alle andere honden te laten zien wie de sterkste is. Bij een vechtpartij kan het er soms hard aan toe gaan en als de Tatra ooit een winnaarservaring heeft opgedaan, kan de reu de schrik van de buurt worden.

Verzorging van een Tatra hond

De dikke vacht van de Tatrahond is één van de meest opvallende kenmerken van het ras. Maar hoe verzorg je die dikke vacht eigenlijk? Het goede nieuws is dat de vacht van de Tatra geen speciale verzorging nodig heeft. Tijdens de ruiperiode, wanneer de hond zijn vacht verliest, kan het zijn dat je wat extra aandacht aan de vacht moet besteden. Maar in principe is een wekelijkse borstelbeurt al voldoende.

Het bijzondere aan de vacht van de Tatrahond is dat deze zelfreinigend is. Dit betekent dat wanneer de vacht droog is, het vuil er vanzelf uit zal vallen. Daardoor hoeft je de hond eigenlijk nooit te wassen. Sterker nog, het gebruik van zeep kan zelfs schadelijk zijn voor de vacht van de Tatra. Door zeep te gebruiken, verliest de vacht zijn beschermende vet en kan de zelfreinigende werking verloren gaan. Het is dus beter om de vacht gewoon met rust te laten en deze op natuurlijke wijze te laten reinigen.

Wel is het belangrijk om te beseffen dat de Tatrahond tijdens de ruiperiode behoorlijk wat haren zal verliezen. Dit kan zorgen voor een flinke hoeveelheid haar in huis, kleding en auto.

Vacht van een Tatra hond

Op het hoofd, de snuit, de voorkant van de voorpoten en de achterpoten vanaf de hak naar beneden is het haar kort en dicht. Daarentegen is de hals en de rest van het lichaam bedekt met lang, dik, recht of iets golvend haar dat hard aanvoelt. Onder deze lange vacht bevindt zich een overvloedige ondervacht die de hond beschermt tegen de kou.

Wat betreft de kleur van de vacht is het ideaal als de Tatra geheel wit is, zonder enige vlekken. Kleine crèmekleurige vlekken zijn niet gewenst en worden vaak gezien als een afwijking.

De Tatrahond is gelukkig een relatief gezond ras, maar net zoals bij alle hondenrassen kunnen er wel bepaalde aandoeningen voorkomen bij de Tatrahond. Een van de meest voorkomende aandoeningen is heupdysplasie, waarbij de heupen niet goed in de kom passen. Ook Dilaterende Cardiomyopathie (DCM), een aandoening waarbij de hartspier verzwakt en vergroot, komt voor bij dit ras. Andere aandoeningen zijn elleboogdysplasie, Osteochondrose Dissecans of OCD (een aandoening van de gewrichten), patellaluxatie (een aandoening van de knieschijf) en epilepsie. Het is belangrijk om bij het aanschaffen van een Tatrahond goed te letten op de gezondheid van de ouders en de pups.

Trainen en opvoeden van een Tatra hond

De Tatrahond is een echte buitenhond en gaat graag op pad met zijn baasje en andere gezinsleden. Het is echter geen hond die slaafs achter zijn baasje aanloopt, zoals je dat bij herders wel eens ziet. De Tatra heeft van nature een eigen wil en is niet per se gericht op het gehoorzamen van zijn baas. Daarom is het belangrijk dat de Tatrahond al van jongs af aan leert om goed op zijn baas te letten. Gehoorzaamheidscursussen zijn dan ook sterk aan te raden voor elke Tatra eigenaar. Het zorgt niet alleen voor een betere band tussen de baas en de hond, maar ook voor een goede socialisatie van de Tatra.

Een Tatrahond opvoeden vereist veel toewijding en geduld. Het is belangrijk om al vanaf een jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding van deze eigenzinnige hond. Een harde aanpak werkt niet bij de Tatra en kan zelfs averechts werken. Het is daarom essentieel om voldoende kennis te hebben over hondengedrag en taal, voordat je besluit een Tatrahond aan te schaffen.

Als eigenaar van een Tatrahond moet je zowel fysiek als mentaal de baas zijn. Dit betekent dat je de leiding neemt in de opvoeding en ervoor zorgt dat de hond zich aan jouw regels houdt. Een Tatra heeft een sterke wil en kan zich dominant opstellen als hij de kans krijgt. Het is daarom belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze consequent te handhaven.

Een goed opgevoede Tatra zal zich ontwikkelen tot een vriendelijke en aanhankelijke hond die goed luistert naar zijn baasje. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te socialiseren, zodat hij leert omgaan met andere honden en mensen.

De Tatrahond is een rustige hond die graag bij zijn baasje in de buurt is. Het is een aanhankelijke hond die veel liefde en aandacht nodig heeft. Met de juiste benadering en een consequente aanpak zal de Tatrahond uitgroeien tot een loyale en oplettende metgezel.

Activiteit en bewegen van een Tatra hond

De Tatrahond is een actieve hond die veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Een korte wandeling om de hoek is dan ook zeker niet voldoende voor deze energieke viervoeter. Een uur per dag is het absolute minimum voor een volwassen Tatra, maar het liefst krijgt hij nog meer beweging. Tatra's houden van lange wandelingen en vinden het heerlijk om samen met hun baas op avontuur te gaan in de natuur.

Naast wandelen is het ook goed om de Tatrahond andere activiteiten te bieden die bij hem passen. Een Tatra is bijvoorbeeld zeer geschikt om naast de fiets of step mee te rennen. Het is belangrijk om de hond hier wel rustig aan te laten wennen en niet te overbelasten.

Een goede dosering aan beweging is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van de Tatra, maar ook voor zijn mentale welzijn. Een Tatrahond die genoeg beweging krijgt, zal zich over het algemeen rustiger en tevredener gedragen dan een hond die te weinig beweging krijgt. Het is dan ook van belang om als eigenaar voldoende tijd en energie te investeren in de dagelijkse beweging van je Tatra.

Kenmerken van een Tatra hond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-70 cm. Teef: 60-65 cm
  • Gewicht: Reu: 45-69 kg. Teef: 45-69 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Tatra hond

De Tatra hond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tatra hond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test