Anaalzakonsteking

Een ontsteking van de anaalklieren of de anaalzakken is een vaak voorkomend probleem bij de hond. Honden hebben aan de linkerkant en de rechterkant van  anus een anaalzak met klieren die een vloeistof afscheid die stinkt. Dit is een geur-merker en deze heeft een functie met betrekking tot de sociale omgang van de hond.

De uitgang van het anaalzakje is zeer klein en raakt makkelijk verstopt. Dan zullen de klieren vocht blijven maken en dit kan dan niet weg, met overvulling tot gevolg. Er treedt dan makkelijk een ontsteking op. Er zijn bepaalde honden die hier erg vatbaar voor zijn.

Symptomen

Een symptoom is jeuk aan de anus. De honden gaan bijten en  likken  naar de onderrug en zullen met hun anus over de grond slepen. Soms zal de jeuk zo erg zijn dat de hond zichzelf pijn doet door het bijten, krabben en slepen. Er ontstaan infecties aan de huid, die weer gaan jeuken, zodat er een vicieuze cirkel van jeuk ontstaat die steeds erger wordt.

Als  de anaalzakken geïnfecteerd raken is het mogelijk dat er een pijnlijk abces ontstaat. Dit abces kan knappen met etterige uitvloei tot gevolg.

Diagnose

De symptomen en onderzoeken zullen  informatie geven om een diagnose te maken 

Behandeling

Als de anaalzakken te vol zijn, zal de dierenarts ze leeg gaan drukken. De vloeistof komt naar buiten en de nauwe doorgang wordt weer open gemaakt. Bij een infectie is antibiotica nodig. Een abces zal opengesneden worden. Als anaalklierontstekingen steeds terugkomen kan overwogen worden de anaalzakken weg te halen.

Prognose

De vooruiztichten van een anaalzakontsteking zijn goed als ze goed behandeld wordt. De meeste zullen zonder probleem genezen. Vaak zal de anaalzakontsteking weer terugkomen.

Preventie

Het is niet wat u kunt doen om Anaalzakonsteking te voorkomen. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw dierenarts.

Wij willen u erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden u te allen tijde aan om contact op te nemen met uw dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust
 
 

Uw email-adres wordt niet gepubliceerd

   
 
 

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Anderen bekeken ook

Rassen met de meeste aandoeningen

Nieuws

Perfecte hondenrassen voor mensen met allergie├źn

Ken je de situatie dat je als gezin erg graag een hond wilt hebben, maar dat een allergie dit niet toestaat? Wij hebben een lijstje samen gesteld van elf hypo-allergene hondenrassen waardoor het wellicht toch mogelijk is om een viervoeter in huis te nemen.

Dit is Athena, die hond die leven werd begraven

Toen Pedro Dinis in de bossen van Carrieres-sur-Seine in Frankrijk aan het wandelen was met zijn hond, was dit wel het laatste wat hij had verwacht tegen te komen. Een hond helemaal ingegraven. Al snel werd het Dinis duidelijk dat dit geen ongeluk is geweest.