Anaalzakonsteking

Een ontsteking van de anaalklieren of de anaalzakken is een vaak voorkomend probleem bij de hond. Honden hebben aan de linkerkant en de rechterkant van  anus een anaalzak met klieren die een vloeistof afscheid die stinkt. Dit is een geur-merker en deze heeft een functie met betrekking tot de sociale omgang van de hond.

De uitgang van het anaalzakje is zeer klein en raakt makkelijk verstopt. Dan zullen de klieren vocht blijven maken en dit kan dan niet weg, met overvulling tot gevolg. Er treedt dan makkelijk een ontsteking op. Er zijn bepaalde honden die hier erg vatbaar voor zijn.

Symptomen

Een symptoom is jeuk aan de anus. De honden gaan bijten en  likken  naar de onderrug en zullen met hun anus over de grond slepen. Soms zal de jeuk zo erg zijn dat de hond zichzelf pijn doet door het bijten, krabben en slepen. Er ontstaan infecties aan de huid, die weer gaan jeuken, zodat er een vicieuze cirkel van jeuk ontstaat die steeds erger wordt.

Als  de anaalzakken geïnfecteerd raken is het mogelijk dat er een pijnlijk abces ontstaat. Dit abces kan knappen met etterige uitvloei tot gevolg.

Diagnose

De symptomen en onderzoeken zullen  informatie geven om een diagnose te maken 

Behandeling

Als de anaalzakken te vol zijn, zal de dierenarts ze leeg gaan drukken. De vloeistof komt naar buiten en de nauwe doorgang wordt weer open gemaakt. Bij een infectie is antibiotica nodig. Een abces zal opengesneden worden. Als anaalklierontstekingen steeds terugkomen kan overwogen worden de anaalzakken weg te halen.

Prognose

De vooruiztichten van een anaalzakontsteking zijn goed als ze goed behandeld wordt. De meeste zullen zonder probleem genezen. Vaak zal de anaalzakontsteking weer terugkomen.

Preventie

Het is niet wat u kunt doen om Anaalzakonsteking te voorkomen. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw dierenarts.

Wij willen u erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden u te allen tijde aan om contact op te nemen met uw dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust
 
 

Uw email-adres wordt niet gepubliceerd

   
 
 

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Anderen bekeken ook

Rassen met de meeste aandoeningen

Nieuws

Je hond begrijpt wat je zegt en hoe je het zegt (video)

Eigenlijk weten we het allemaal al lang, de hond is een superintelligent huisdier. Inmiddels is dit ook wetenschappelijk aangetoond aan de universiteit van Boedapest. Daar ontdekten wetenschappers dat de hond niet alleen exacte woorden kunnen onderscheiden, maar ook de toon waarop die woorden uitgesproken worden. Bovendien hebben woorden enkel effect als je ze op de juiste toon zegt. Gewoon 'zit' heeft dus geen effect.

De acht snelste rashonden

Je hebt honden die gebouwd zijn om zo lang mogelijk te kunnen rennen, de zogenaamde marathonlopers.Maar je hebt ook honden die over een korte afstand ontzettend snel kunnen rennen. Sneller dan de snelste top-atleten. Wij hebben een lijstje samengesteld van de acht snelste rassen, met de bijbehorende gemiddelde snelheid.