De Collie: één van de makkelijkste rassen om te trainen

Alles wat je wilt weten over de Schotse Herdershond

Over de Schotse Herdershond

De Collie staat bekend om zijn langgerekte snuit en kleuring. Dit ras is erg intelligent en werkt graag aangezien hij een schapendrijver is. 

Door de jaren heen hebben veel mensen geprobeerd om de oorsprong van de Collie te achterhalen. Tot op heden is het echter zelfs voor zeer bekwame onderzoekers niet gelukt om de exacte herkomst te bepalen en stuiten ze bij hun naspeuringen als het ware op een dichte muur.

Wat wel vaststaat, is dat de mens al zeer vroeg de hond nodig had. In het verleden konden mensen zich, behalve aan het Oosterse hof in de oudheid, geen gezelschapsdieren veroorloven. De honden werden daarom al snel geselecteerd op basis van hun aanleg, en zo ontstonden er honden die voor verschillende doeleinden konden worden gebruikt, zoals voor de jacht, bewaking, en wat onze Collie betreft, voor het hoeden en begeleiden van vee.

Er zijn verschillende verklaringen voor de herkomst van de naam "Collie". In Schotland worden schapen met zwarte koppen "Coalleys" genoemd, wat een mogelijke verklaring kan zijn. Een andere mogelijkheid is dat de witte kraag van de hond (in het Engels "collar") heeft geleid tot de naam "Collie". Ook wordt gesteld dat het woord "Collie" afkomstig is uit een oude taal, het Gaelic, en "bruikbaar" betekent. Hoe dan ook, al deze opvattingen kunnen waar zijn.

Wat kost een Schotse Herdershond

De kosten voor een Schotse Herdershond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Schotse Herdershond ergens tussen de € 750 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Schotse Herdershond

Met zijn opgewekte en levendige karakter is de Collie een waakse hond die zeer gehecht is aan zijn baasje. Dit sociale en vriendelijke ras staat bekend om zijn alertheid, gevoeligheid en intelligentie. De Collie kan uitstekend overweg met andere huisdieren en (kleine) kinderen. Door zijn zachte karakter is hij een geweldige metgezel die veel liefde en aandacht nodig heeft. De Collie heeft een gehoorzaam karakter, kan eigenwijs zijn en is zeer zachtaardig. Dit maakt hem een van de makkelijkste rassen om te trainen. Bovendien is de Collie uiterst zelfverzekerd, lief en betrouwbaar, waardoor hij een geweldige aanvulling is op elk gezin.

Temperament van een Schotse Herdershond

De Collie staat bekend om zijn uitstekende temperament. Dit ras is uiterst evenwichtig en beleefd, waardoor hij zich gemakkelijk aanpast aan verschillende situaties en omgevingen. De Collie is dan ook een graag geziene gast in huizen waar andere huisdieren en kinderen aanwezig zijn, omdat hij van nature zacht en passief is.

De Collie is een intelligente hond die graag leert en heel loyaal is aan zijn baasje. Hij is gevoelig voor de stemmingen van zijn baasje en zal er alles aan doen om hem of haar tevreden te stellen. Daarom is het ook zo belangrijk om een goede band op te bouwen met je Collie en hem de nodige aandacht en liefde te geven.

Door zijn loyaliteit en zachtaardige karakter is de Collie een geweldige gezinshond en een ideale metgezel voor kinderen. Hij zal altijd een waakzaam oog houden op de kleintjes en zal hen beschermen als dat nodig is. Ook met andere huisdieren kan de Collie goed overweg, hij zal nooit agressief zijn en zal proberen om ruzies te voorkomen.

De Collie is een hond die graag leert en gehoorzaamheidstraining zal dan ook geen probleem zijn voor dit ras. Ze zijn zeer intelligent en hebben een sterk verlangen om hun baasje te plezieren.

Verzorging van een Schotse Herdershond

Als je hond niet aan het verharen is, is het voldoende om hem eens per maand te borstelen. Maar controleer wel regelmatig op klitten achter de oren, onder de oksels en achter de poten, en verwijder deze indien nodig.

De Schotse herdershond, ook bekend als de Schotse Collie, is een prachtig en geliefd ras dat helaas kampt met enkele erfelijke aandoeningen. Het multidrug resistance gen 1 defect is een veel voorkomende aandoening bij dit ras, wat betekent dat de hond niet goed tegen bepaalde medicatie en narcosemiddelen kan. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond gedurende zijn hele leven. Gelukkig kan deze aandoening worden voorkomen met een eenvoudige DNA-test, waardoor fokkers de aandoening niet meer hoeven door te geven aan toekomstige generaties.

Een andere aandoening die vaak voorkomt bij de Schotse herdershond is degeneratieve myelopathie, een aandoening waarbij het ruggenmerg wordt aangetast en de hond uiteindelijk verlamd raakt. Helaas is er geen behandeling voor deze aandoening, maar ook hierbij kan een DNA-test worden gebruikt om het risico op deze aandoening te verminderen.

Vacht van een Schotse Herdershond

De Schotse Herdershond heeft verschillende varianten, namelijk korthaar en langhaar. Ook zijn er drie kleurvarianten beschikbaar:

  1. Sable: deze variant heeft over het algemeen een blonde uitstraling met wit.
  2. Tricolor: de tricolor-variant heeft over het algemeen een zwarte uitstraling met blond en wit.
  3. Blue Merle: deze variant is zwart en heeft over het algemeen een blauwgrijze uitstraling met blond en wit.

 

Trainen en opvoeden van een Schotse Herdershond

De Schotse herdershond staat bekend om zijn intelligentie en gevoeligheid. Het zijn loyale en aanhankelijke honden die erg gesteld zijn op hun baas en gezin. Van nature zijn ze waaks en beschermend, waardoor ze een goede waakhond zijn. Het is belangrijk om deze hond op jonge leeftijd goed te socialiseren en te trainen, zodat ze leren omgaan met andere honden en mensen.

Qua opvoeding is het belangrijk om consequent te zijn en de hond te belonen voor goed gedrag. Het gebruik van positieve bekrachtiging werkt vaak het beste bij deze hond. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat deze hond verlatingsangst ontwikkelt door hem op jonge leeftijd te leren om alleen te zijn en hem langzaam te laten wennen aan afwezigheid van de eigenaar.

De Schotse herdershond gevoelig is voor stress en daarom is een rustige en harmonieuze omgeving het beste voor deze hond. Het is belangrijk om een ??goede balans te vinden tussen beweging en rust, zodat deze hond zich goed voelt en gezond blijft.

Activiteit en bewegen van een Schotse Herdershond

De Schotse herdershond heeft veel beweging nodig en moet dagelijks worden uitgelaten en geestelijk worden gestimuleerd. Het is belangrijk om deze hond niet alleen fysiek, maar ook mentaal uit te dagen. Ze zijn slim en vinden het leuk om te leren, dus het is belangrijk om ze bezig te houden met spelletjes en oefeningen.

Al met al is de Collie een zeer bijzonder ras met een hart van goud. Zijn zachte karakter, loyaliteit en intelligentie maken hem tot een geweldige keuze als gezinshond en een onmisbare metgezel voor mensen die houden van een liefdevolle en loyale hond.

Kenmerken van een Schotse Herdershond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 14-16 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-61 cm. Teef: 50-55 cm
  • Gewicht: Reu: 23-29 kg. Teef: 27-34 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Schotse Herdershond

De Schotse Herdershond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Schotse Herdershond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test