Schurft bij de hond

Schurft

Scabies of schurft is een zeer besmettelijke huidziekte bij de hond en wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabei. Het is een microscopisch kleine mijt en die graaft zich in, in de bovenste huidlagen. Hier schraapt hij huidcellen af. Dit is zijn voedsel. Op plaatsen waar het niet al te schoon is, komt het voor.
Het is wat anders dan jeugdschurft of besmetting met de mijt demodex. Deze zijn vaak gelijk aan de ziektetekens, echter zijn deze niet besmettelijk.

De schurftmijt kan ook bij de mens nare symptomen geven. Ze kunnen alleen niet overleven bij ons, zodat bij ons de symptomen vanzelf weggaan.

Symptomen van schurft bij de hond

Jeuk, veel jeuk. Tot bloedens aan toe likken, bijten en krabben de honden zich. De huid raakt hierdoor erg geïrriteerd en hierdoor wordt de huid warm en rood. Door het teveel bijten, krabben en likken ontstaat korstvorming en kaalheid.Een verdikking van de huid gebeurd ook, en dat sowieso als men niet op tijd begint met behandelen. Ze zitten met name onder de oksel, op de buik en in de liesplooi. Daar zullen dan ook de voornaamste tekens te zien zijn, maar het hele lichaam kan aangetast zijn.

Diagnose van schurft bij de hond

Als gesteld wordt dat er schurftmijten in de huid zitten. Een afkrabsel zal gemaakt worden..Ze zijn niet altijd eenvoudig te zien. Er zijn maar weinig nodig om heftige jeuk te veroorzaken, en daardoor kan het zijn dat er niks gevonden wordt in de afkrabsel. Het kan zijn dat men dan een proefbehandeling opstart om te kijken hoe de hond erop reageert.

Behandeling van schurft bij de hond

Het geven van medicatie die die de mijt doodt. Afhankelijk van het soort medicijn, met de hond gewassen worden met een schurftmijt dodende shampoo. Ook kan het met vloeistof in de nek. Tevens bestaat er medicatie die men moet inspuiten.

Progonose van schurft bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Schurft bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van schurft bij de hond

Ervoor zorgen dat  de algemene gezondheidstoestand van uw hond in orde is.Het komt vaak voor bij verwaarloosde, zwakkere dieren. Kennelhonden, straathonden, honden die vaak contact hebben met soortgenoten lopen het gevaar
Bron foto: Julie Knicely, Demodectic mange 2, CC BY 1.0

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook