Schurft bij de hond

Schurft

Scabies of schurft is een zeer besmettelijke huidziekte bij de hond en wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabei. Het is een microscopisch kleine mijt en die graaft zich in, in de bovenste huidlagen. Hier schraapt hij huidcellen af. Dit is zijn voedsel. Op plaatsen waar het niet al te schoon is, komt het voor.
Het is wat anders dan jeugdschurft of besmetting met de mijt demodex. Deze zijn vaak gelijk aan de ziektetekens, echter zijn deze niet besmettelijk.

De schurftmijt kan ook bij de mens nare symptomen geven. Ze kunnen alleen niet overleven bij ons, zodat bij ons de symptomen vanzelf weggaan.

Symptomen van schurft bij de hond

Jeuk, veel jeuk. Tot bloedens aan toe likken, bijten en krabben de honden zich. De huid raakt hierdoor erg geïrriteerd en hierdoor wordt de huid warm en rood. Door het teveel bijten, krabben en likken ontstaat korstvorming en kaalheid.Een verdikking van de huid gebeurd ook, en dat sowieso als men niet op tijd begint met behandelen. Ze zitten met name onder de oksel, op de buik en in de liesplooi. Daar zullen dan ook de voornaamste tekens te zien zijn, maar het hele lichaam kan aangetast zijn.

Diagnose van schurft bij de hond

Als gesteld wordt dat er schurftmijten in de huid zitten. Een afkrabsel zal gemaakt worden..Ze zijn niet altijd eenvoudig te zien. Er zijn maar weinig nodig om heftige jeuk te veroorzaken, en daardoor kan het zijn dat er niks gevonden wordt in de afkrabsel. Het kan zijn dat men dan een proefbehandeling opstart om te kijken hoe de hond erop reageert.

Behandeling van schurft bij de hond

Het geven van medicatie die die de mijt doodt. Afhankelijk van het soort medicijn, met de hond gewassen worden met een schurftmijt dodende shampoo. Ook kan het met vloeistof in de nek. Tevens bestaat er medicatie die men moet inspuiten.

Prognose van schurft bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Schurft bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van schurft bij de hond

Ervoor zorgen dat  de algemene gezondheidstoestand van uw hond in orde is.Het komt vaak voor bij verwaarloosde, zwakkere dieren. Kennelhonden, straathonden, honden die vaak contact hebben met soortgenoten lopen het gevaar
Bron foto: Julie Knicely, Demodectic mange 2, CC BY 1.0
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee