Demodex bij de hond

Demodex

De demodexmijt kan demodicosis geven bij uw hond. De kleine mijt  leeft in de talgkliertjes en haarzakjes van de huid. De meeste honden zijn geïnfecteerd, alleen is de weerstand van de meeste honden genoeg om de demodex infectie onder controle te houden. De meeste demodex problemen komen voor bij jonge honden. Af en toe bij oudere honden. Deze honden hebben dan vaak ook een andere aandoening onder de leden die zorgt voor verlaging van de algemene weerstand.

Kunnen mensen eigenlijk ook  demodex krijgen? Nee, Demodex komt niet bij mensen voor.

Belangrijk om te weten:

  1. De veroorzaker is een microscopisch kleine mijt;
  2. Het geeft vaak kale plekken, wat begint op de kop en naar achteren verloopt;
  3. Bij gezonde honden komt het meestal niet voor. Motiveer de natuurlijke weerstand van de hond en houd de omgeving van de hond schoon

Symptomen van demodex bij de hond

Bij een demodexinfectie krijgt de hond plekken die kaal zijn. De kop, nek en neus zijn het vaak het ergste en vanuit daar kan de infectie zich verder verspreiden. Bij jonge honden blijft het vaak beperkt tot een paar plekken. Door middel van een afkrabsel van de huid wordt de diagnose gesteld . Lokale plekken genezen vaak vanzelf. Als de de infectie zich heeft verspreid over het lichaam is behandelen mogelijk maar is het lastig.

Diagnose van demodex bij de hond

De dierenarts stelt de diagnose en maakt een behandelplan.

Behandeling van demodex bij de hond

Lokale plekken genezen 9 van de 10 keer vanzelf. Mocht de infectie verspreid zijn over het lichaam dan kan er behandeld worden maar het is erg lastig . Vraag uw dierenarts.

Prognose van demodex bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Demodex bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van demodex bij de hond

Het meest belangrijke is om de gezondheid van uw hond  goed in de smiezen te houden. Goed voedsel en een schone omgeving brengen de kans op een demodex infectie terug. Aangezien de mijt van hond op hond over is gegaan is het raadzaam om uw hond bij eventueel geïnfecteerde honden weg te halen .
De volgende rassen zijn bekend met demodex Perro de Presa Canario  Amerikaanse Toyterriër (Toy Fox Terriër) 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Beierse Bergzweet pups te koop!

Geboren op 11 mei, 7 prachtige pups! Gawra Z Grodziskich Borow (Kees) X NL kamp Swagger-Brawura Tr

Centraal- Aziatische herdershond (puppyà

Sterk, benig, heldere vertegenwoordiger van het ras met karakter niet agressief, maar moedig, in st