De Pyrenese berghond: een zacht aanhankelijk ras

Alles wat je wilt weten over de Pyrenese berghond

Over de Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond, ook bekend als de Great Pyrenees, is een eeuwenoud ras dat afkomstig is uit de Pyreneeën, een gebergte op de grens van Frankrijk en Spanje. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en beren. De Pyrenese berghond is dan ook van nature beschermend en waakzaam, maar ook zeer loyaal en toegewijd aan zijn gezin.

Deze honden werden ook gebruikt als lastdieren en om karren te trekken in de bergen. In de 17e eeuw werden ze populair aan het Franse hof en werden ze vaak gebruikt als statussymbool door de Franse aristocratie. In de 19e eeuw werden Pyrenese berghonden naar Engeland gebracht en werden ze daar gefokt voor hun uiterlijk en hun waakhondkwaliteiten.

Tegenwoordig wordt de Pyrenese berghond nog steeds gebruikt als veedrijver en als waakhond, maar ook als gezelschapshond vanwege zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter.

De Pyrenese berghond is een imposante en krachtig gebouwde hond, die desondanks een zekere elegantie uitstraalt. De reuen hebben een schofthoogte van 70 tot 80 cm, terwijl teven iets kleiner zijn met een schofthoogte van 65 tot 75 cm, een tolerantie van 2 cm daarboven toegestaan. Het gewicht varieert, afhankelijk van geslacht en grootte, tussen de 45 en 60 kg.

Het blaffen van de Pyrenese Berghond

De Pyrenese berghond is territoriaal en blaft daarom veel. Hij heeft van nature een waak- en verdedigingsinstinct en voelt een sterke binding met zijn territorium, waar ook alle dieren en mensen die erop leven onder vallen. De drang om te gaan zwerven heeft te maken met het verleden waar hij vaak met grazende kuddes meeliep. Het is daarom belangrijk om een goede omheining te hebben, omdat de Pyrenese berghond graag aan de wandel gaat. Wanneer de hond een bedreiging waarneemt, zal hij gaan blaffen om zijn territorium te beschermen. Dit territoriale geblaf kan niet volledig worden geëlimineerd en schreeuwen om de hond te laten stoppen, werkt alleen maar averechts. 

Wat kost een Pyrenese berghond

De kosten voor een Pyrenese berghond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Pyrenese berghond ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een vriendelijke en betrouwbare gezinshond die prima overweg kan met kinderen. Het opvoeden van dit imposante dier vergt echter veel liefde, geduld en aandacht. De Pyrenese berghond is namelijk niet te vergelijken met een herdershond en kan niet afgericht worden tot een volgzaam dier. Dit ras is gewend om zelfstandig te werken en heeft daarom behoefte aan vrijheid en ruimte. De hond groeit zowel fysiek als mentaal traag volwassen, wat zo'n twee tot drie jaar kan duren.

De Pyrenese berghond is een intelligente hond met een waakzaam karakter, maar kan soms ook wat eenkennig zijn. Een goede socialisatie is daarom van groot belang. Bij goede verzorging kan dit ras relatief oud worden. Gemiddeld wordt de Pyrenese berghond acht jaar oud, maar er zijn uitschieters bekend tot twaalf of zelfs dertien jaar. Met de juiste liefdevolle opvoeding kan de Pyrenese berghond een trouwe en geweldige metgezel zijn voor vele jaren.

Temperament van een Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een bijzonder vriendelijk en aanhankelijk ras. Deze honden zijn niet alleen gehoorzaam, maar ook nog eens heel enthousiast. Hun talent als hoeder van vee is werkelijk indrukwekkend en het ras wordt dan ook vaak ingezet voor het hoeden van schapen en runderen. Door zijn eigenzinnige karakter kan de opvoeding van deze honden soms wat moeilijk verlopen, maar met de nodige geduld en liefde kunnen ze uitgroeien tot fantastische huisdieren.

Een bijzonder aspect van de Pyrenese berghond is dat hij goed overweg kan met andere dieren. Zo kan hij verrassend goed overweg met katten en zal hij ze niet snel als prooi zien. Dit maakt hem niet alleen een geweldige hoeder van vee, maar ook een aangenaam gezelschapsdier voor wie al andere huisdieren heeft. Kortom, de Pyrenese berghond is een ras met vele talenten en eigenschappen.

Verzorging van een Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een relatief gemakkelijke hond om te verzorgen. Om hem in goede conditie te houden is regelmatige en ruime beweging belangrijk. Ook qua voeding is hij niet kieskeurig en doet hij het goed op een relatief schraal dieet. Voor het onderhoud van de vacht is een regelmatige kam- of borstelbeurt voldoende. Tijdens het verharen heeft de vacht wel wat extra aandacht nodig en is dagelijks borstelen aan te raden. Hiermee verwijder je de oude dode onderwol en oud haar, waardoor de nieuwe vacht weer kan groeien en de hond er gezond en glanzend uit blijft zien.

Het ras is een van de weinige met standaard een dubbele hubertusklauw. Andere rassen bij wie dit voorkomt zijn bijvoorbeeld de briard, de beauceron en de Anatolische herder. Een hubertusklauw, ook wel wolfsklauw genoemd is een rudimentaire vijfde teen aan de binnenzijde van de achterpoot van een hond.

Calcium in voeding:

Gezondheid is nauw verbonden met beweging en goede voeding. Alle eigenaren van Pyrenese Berghond pups moeten zich zorgen maken over calcium. Deze honden hebben relatief gezien een vrij hoge dosering calcium nodig voor de botgroei, in vergelijking met volwassen Pyrenese Berghonden. Het is echter belangrijk dat ze niet te veel calcium binnenkrijgen. Uit onderzoek van de Faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht blijkt dat een calciumgehalte van 0,8-1% per kilo droogvoer de juiste verhouding is. Een te grote portie kan desastreus zijn. De opgroeiende Pyrenese Berghond kan namelijk de calciumopname vanuit het maag-darmkanaal naar het bloed nog niet voldoende regelen. Dit kan leiden tot overbelasting aan calcium, wat bij volwassen Pyrenese Berghonden wel kan worden gereguleerd.

Een te hoge calciumopname kan het begin zijn van veel problemen bij de Pyrenese Berghond. Het kan niet alleen groeipijnen veroorzaken, maar ook botafwijkingen zoals Osteochondrose van gewrichtskraakbeen. Nieuwe studies hebben aangetoond dat een te snelle groei bij grote rassen, dus ook bij de Pyrenese Berghond, de oorzaak is van veel groeigerelateerde skeletaandoeningen. Het is gebleken dat een te hoge calciumdosis leidt tot een snelle ontwikkeling van het skelet. De aandoening Osteochondrose (OCD) wordt gekenmerkt door een afwijkende kraakbeenrijping van het kraakbeen dat de botdelen bekleedt die het gewricht vormen. Dit kan resulteren in een kraakbeenflap die loskomt te liggen op het glijvlak van het opperarmbeen en pijn en ontsteking van de elleboog veroorzaakt, met op de lange termijn kans op artrose van het gewricht.

Vacht van een Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond staat bekend om zijn prachtige vacht. Het is een echte eyecatcher met zijn witte kleur en eventuele grijze of vaalgele aftekeningen op het hoofd, de oren en bij de staartaanzet. Vooral de daskleurige vlekken worden erg gewaardeerd bij dit ras.

De vacht is vol en vlak, en vrij lang en soepel, maar heeft een harde structuur op de schouder en de rug. Het haar is langer aan de staart en rond de hals, waar het licht kan golven. Het broekhaar is dan weer fijner en wolliger, maar zeer dicht. De ondervacht is eveneens zeer vol.

De Pyrenese berghond heeft dan ook regelmatige aandacht nodig wat betreft zijn vachtverzorging. Regelmatig borstelen en kammen is noodzakelijk om de vacht gezond en klitvrij te houden. 

Trainen en opvoeden van een Pyrenese berghond

Het trainen en opvoeden van de Pyrenese Berghond vereist geduld, consistentie en een liefdevolle maar assertieve aanpak. Het is belangrijk om te beginnen met training en socialisatie op jonge leeftijd, aangezien deze honden de neiging hebben om eigenzinnig te zijn en territoriaal gedrag te vertonen. Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, werken goed bij deze honden, terwijl harde correcties kunnen leiden tot koppigheid en angst.

Pyrenese Berghonden hebben de neiging om hun territorium te beschermen en te blaffen, dus het is belangrijk om hen te leren wanneer het gepast is om te blaffen en wanneer niet. Het is ook belangrijk om hen te leren om zich te gedragen in sociale situaties, aangezien deze honden soms eenkennig kunnen zijn

Activiteit en bewegen van een Pyrenese berghond

Pyreneese berghonden hebben veel activiteit en beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijkse wandelingen zijn essentieel, maar ook ruimte om te rennen en te spelen in een veilig omheinde tuin is belangrijk. Omdat het ras gewend is om zelfstandig te werken, vinden ze het vaak leuk om te doen alsof ze een taak hebben tijdens het spelen. Dit kan bijvoorbeeld het bewaken van het terrein zijn of het hoeden van denkbeeldig vee. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Pyreneese berghond niet overmatig wordt belast tijdens de groeifase, omdat dit kan leiden tot skeletproblemen. Als de hond volwassen is, kunnen ze genieten van lange wandelingen en andere vormen van lichaamsbeweging, zoals zwemmen. Kortom, voldoende activiteit en beweging zijn essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de Pyreneese berghond.

Kenmerken van een Pyrenese berghond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 70-80 cm. Teef: 65-75 cm
  • Gewicht: Reu: 45-60 kg. Teef: 45-60 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Pyrenese berghond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test