Chronisch nierfalen bij de hond

Chronisch nierfalen

Chronisch nierfalen

Chronisch nierfalen is iets wat vooral bij de oude kat en minder bij de oude hond voorkomt. De behandeling is er op gericht dat de nieren zo weinig mogelijk belast worden en de functies die over zijn gebleven te beter te maken.

De nieren, hoe werken ze? De hond en kat  hebben 2 nieren. De meest belangrijke functie van de nieren is het schoonmaken (filteren) van het bloed. Hierdoor worden de afvalstoffen verwijderd. Deze afvalstoffen worden urine. Dit gebeurt door ontelbaar veel kleine filters, de nefronen. Deze laten de afvalstoffen verwijderen in de urine. De reservecapaciteit van de nieren is groot

Chronisch nierfalen, wat is dat? Op het moment dat er meer dan 2/3 van de nieren niet meer goed functioneren zullen er klinische verschijnselen zichtbaar worden en dan spreekt men van nierfalen. De achter uitgang van de nieren is dan al maanden of jaren geleden begonnen. het komt meestal voor  bij oudere katten en de oorzaak is vaak onbekend.

Symptomen van chronisch nierfalen bij de hond

De symptomen zijn onder andere:

  1. sloomheid
  2. minder eten
  3. vermageren
  4. braken
  5. veel drinken
  6. veel plassen
  7. een slechtere vacht (denk aan klitten, dof)

Diagnose van chronisch nierfalen bij de hond

De kern van een nieronderzoek is bloedonderzoek. Eventueel kunnen er extra  nog andere bloedbepalingen uitgevoerd worden (Bv bepaalde elektrolyten en/of functies van de schildklier). Ook een echografie en een bloeddrukmeting  kunnen een aanvullende functie hebben bij de diagnose van nierproblemen.

Bij het bloedonderzoek bepalen we eigenlijk twee parameters in het bloed:

  1. Creatinine is een maat voor de beschadiging van de nier.
  2. Ureum is een maat die de hoeveelheid afvalstoffen meet.

Een leuke weetje is dat we tegenwoordig nierfalen al vroeg kunnen ontdekken door het testen van de urine.

Behandeling van chronisch nierfalen bij de hond

Afhankelijk van de uitslag van het bloed moeten er een aantal stappen ondernomen worden.

  1. Infuus.
  2. Als het ureumgehalte hoog is, worden de nieren drie dagen gespoeld. Het ureumgehalte daalt hierdoor aanzienlijk waardoor de hond of kat zich weer beter voelt. Infuus kan gegeven worden direct in de bloedbaan of onder de huid. Het creatinine gehalte kan ook dalen na een infuus.
  3. Aangepaste voeding
  4. Van een nierdieet wordt de kwaliteit van het leven verbeterd omdat het ervoor zorgt dat de nieren minder snel achteruit gaan. Uit onderzoek is gebleken dat met niervoeding katten twee jaar langer leven dan zonder speciale voeding! Deze voeding is een complete voeding die een speciale eiwit-bron en een laag fosforgehalte bevat, waardoor de de nier minder belast wordt. Het beste is om deze voeding voor altijd te geven.
  5. Medicatie
  6. Er is medicatie die de nieren ondersteuning geven . Fortekor® geeft voor een betere doorbloeding van de nieren, waardoor de filterfunctie langer behouden blijft. Dit zal de rest van hun leven gegeven moeten worden. Soms aangevuld met andere medicijnen.

Progonose van chronisch nierfalen bij de hond

De nieren worden helaas niet meer beter, maar er kan wel gezorgd worden dat uw huisdier een goed leven krijgt! De prognose is onder andere afhankelijk van het ureumgehalte na drie dagen infuus en medicijnen. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang de functie van de nieren voldoende zullen blijven. De achteruitgang van de nierfunctie kan  geremd worden met de juiste behandeling en daardoor zal  uw huisdier nog jaren een goede kwaliteit van leven hebben!

Verstandig is om regelmatige de nierfunctie te blijven controleren om de behandeling, als dat nodig is, bij te sturen.

Preventie van chronisch nierfalen bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Chronisch nierfalen bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor chronisch nierfalen

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor chronisch nierfalen

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook