Likgranuloom bij de hond

Likgranuloom

Likgranuloom

Een likgranuloom is een plek op de huid als gevolg van veelvuldig   likken van de hond en men vindt deze met name aan de poten. Dit houdt niet in dat het niet op andere plekken voor kan komen. Waar het door komt is niet altijd duidelijk, maar vaak ontstaat het door jeuk. Een andere oorzaak van likgranuloom is als het dier gestrest is. Denk aan verlatingsangst of nerveus zijn. Het likken is voor de hond dan een afleiding.
Als de hond eenmaal aan het likken is, is het moeilijk om dit te stoppen. Het is voor de hond een gewoonte geworden.

Symptomen van likgranuloom bij de hond

De symptomen zijn een gevolg van het likken. Als eerste zal de vacht verkleuren door het speeksel. De huid kan dikker worden en kaal. Een ontsteking van de huid is mogelijk door het likgranuloom. Dit gaat  meer jeuken, hierdoor gaat de hond weer meer likken en gaat bijten. Dan komt de hond in een vicieuze cirkel. Een Likgranuloom komt eigenlijk alleen voor bij de voorpoten.

Diagnose van likgranuloom bij de hond

De diagnose is redelijk makkelijk. Veel likken en de symptomen zijn vaak voldoende om de diagnose te stellen

Behandeling van likgranuloom bij de hond

Het belangrijkste is stoppen met likken en dit is lastig! Het is een gewenning geworden en dat is lastig te doorbreken. Een mogelijkheid is een sok over een poot of een kraag om te doen.  Als er ontstekingen zijn, dan dient deze behandeld te worden, wellicht met antibiotica (zalf of in erge gevallen tablet). Een huidzalf kan verlichting brengen, maar de hond likt het er vaak vanaf. Jeukstillende injectie zijn soms ook mogelijk.

Progonose van likgranuloom bij de hond

De prognose is niet altijd even correct: Vaak blijven honden likken en blijft zo het granuloom bestaan . Hoewel dit vaak geen ernstige gevolgen heeft kan het zeer vervelend zijn. Niet alleen voor de hond, maar ook voor de baas.

Preventie van likgranuloom bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Likgranuloom bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:

Bron foto: self, Canine lick granuloma, rotated,

Anderen bekeken ook