Ontworming bij de hond

Ontworming bij de hond

Hoe vaak, waarmee en waarom moet je de hond ontwormen?

Het ontwormen van je hond is belangrijk, niet alleen voor de gezondheid van je hond maar ook voor jou en je gezin. Wormen kunnen namelijk makkelijk overgedragen van dier tot mens. 

Waarom is het belangrijk om je hond te ontwormen?

Voordat we ingaan op de frequentie en middelen van het ontwormen van je hond, is het belangrijk om te begrijpen waarom het ontwormen van je hond nodig is. Natuurlijk ontworm je je hond omdat je hem gezond wilt houden en wilt voorkomen dat hij klachten krijgt. Wormbesmettingen kunnen leiden tot diarree, hoesten en vermagering bij je hond. Maar dat is niet alles. Wormen die je hond kan krijgen, kunnen ook op mensen overgedragen worden. Daarom is het ontwormen van je hond ook belangrijk voor jezelf, je gezin en je omgeving.

Welke wormen kan je hond krijgen?

Er zijn verschillende soorten wormen die bij je hond voor kunnen komen. Zo zijn er de rondwormen, lintwormen, hartwormen en longwormen. De spoelwormen, haakwormen en zweepwormen behoren tot de rondwormen. Lintwormen kunnen ook bij je hond voorkomen, waaronder de vossenlintworm. Hartwormen en longwormen zijn minder vaak voorkomende wormen bij honden.

Waarom zijn spoelwormen gevaarlijk voor mensen?

Voor mensen zijn vooral de spoelwormen gevaarlijk. Dit komt omdat de larfjes van deze wormen door het lichaam een trektocht kunnen maken en in de ogen, hersenen en ruggenmerg terecht kunnen komen. Als de larfjes door de longen trekken, kunnen er bronchitis-klachten ontstaan. Ook de vossenlintworm kan schadelijk zijn voor mensen, door de cysten die gevormd kunnen worden in lever en longen.

Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

De frequentie van het ontwormen van je hond hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de leefomgeving van je hond, het voedsel en het gedrag. Het is belangrijk om te kijken naar of je hond in contact komt met andere honden of mogelijk besmette omgevingen, of je hond rauw vlees eet, of je hond slakken eet en of je hond jaagt of andere kleine dieren eet. Ook is het belangrijk om te weten of je in een omgeving woont waar de vossenlintworm voorkomt. Aan de hand van deze vragen kan je hond in een risicogroep worden ingedeeld en kan een ontwormadvies worden gegeven. De ontworm frequentie kan variëren van 1-2 keer per jaar tegen spoelwormen als je hond weinig buiten komt en geen contact heeft met andere dieren tot maandelijks tegen zowel spoelwormen als lintwormen bij hoog risico honden.

Als je op zoek bent naar een algemeen advies, is het verstandig om alle honden 4 keer per jaar te ontwormen. Dit verkleint de kans op een besmetting van wormen in je omgeving. Het is daarbij belangrijk om alle dieren binnen een huishouden tegelijk te behandelen.

Welke middelen kan je gebruiken voor het ontwormen van je hond?

Er zijn verschillende middelen beschikbaar voor het ontwormen van je hond, zoals tabletten en pasta's. Het is belangrijk om te weten dat de meeste middelen alleen werken op het moment dat je ze aan je hond geeft. Preventief ontwormen is dus niet mogelijk. Het is daarom belangrijk om te weten of je hond daadwerkelijk wormen heeft voordat je een middel toedient.

De meeste ontwormingsproducten werken tegen spoelwormen en lintwormen. Sommige producten werken ook tegen hartwormen en longwormen. Zo'n breedwerkend middel is bijvoorbeeld Milbemax en aanverwante producten met dezelfde werkzame stoffen, zoals Milprazon of Milpro. Drontal is een ander middel dat vaak gebruikt wordt en werkt tegen spoelwormen en vossenlintwormen.

Voor pups geldt een andere ontwormingsfrequentie dan voor volwassen honden. Vanaf 2 weken leeftijd moeten zowel de moederhond als de pups elke 2 weken ontwormd worden tot 2 weken na het spenen. Daarna moeten pups maandelijks ontwormd worden tot ze 6 maanden oud zijn. Het is belangrijk om te weten welke middelen geschikt zijn voor pups en kittens, omdat niet alle middelen geschikt zijn voor jonge dieren.

Hoe snel werkt een wormenkuur voor honden?

Een wormenkuur werkt zolang het in de darmen van je hond aanwezig is. Daar doodt het de volwassen wormen en soms ook enkele voorstadia (larven). Omdat hele jonge larfjes vaak niet worden gedood, kan het nodig zijn om de behandeling na 2-3 weken te herhalen. Houd er rekening mee dat een hond zich makkelijk opnieuw kan besmetten, vooral als hij in een risicogroep valt. Honden die bijvoorbeeld rauw vlees eten, jagen of veel contact hebben met andere honden, moeten daarom regelmatig ontwormd worden.

Soms kun je na het ontwormen wormen terugvinden in de ontlasting van je hond, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om regelmatig te ontwormen en je hond goed in de gaten te houden. Als je vermoedt dat je hond wormen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Een ontlastingsonderzoek kan een wormbesmetting bevestigen en je dierenarts kan je advies geven over de juiste behandeling voor je hond.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test