Waarom grommen goed is

Waarom grommen goed is

Nieuws: Waarom grommen goed is

Grommen is bedoeld om agressie te voorkomen, niet om dit te veroorzaken. Maar veel eigenaren begrijpen het verkeerd en corrigeren hun hond.

Stel je voor: Je staat in de rij bij de supermarkt en er staat iemand achter je, heel erg dichtbij. Je gaat je op dat moment erg ongemakkelijk voelen. Die persoon schuift steeds wat dichterbij en er is geen ruimte om weg te gaan. Wat zou jij doen? De meeste mensen zouden zich omdraaien en iets zeggen als: "Neem me niet kwalijk, ga eens wat terug". Maar stel je nou eens voor dat je vermogen om te praten er niet was. Je kunt het dan proberen duidelijk te maken met een boze blik, maar als dat ook niet helpt zul je uiteindelijk gedwongen worden om toevlucht te nemen tot fysieke maatregelen. Denk aan bijvoorbeeld wegduwen.

Het vermogen om je ongemak aan iemand kenbaar te maken is voor zowel de mens als de hond ontzettend belangrijk. Grommen is bij honden onderling perfect aanvaardbaar gedrag, want de hond geeft een waarschuwing af die, vrij vertaald, kan betekenen, "Hey stop daarmee, ik vind dat niet leuk!" of "Kom niet dichterbij!" of "Stop daarmee!".

Bij mensen zitten het er in gebakken dat als een hond gromt dit als een bedreiging wordt gezien, dus vinden wij het logisch dat we de hond corrigeren als we gegrom horen. Maar eigenlijk is grommen een goede zaak!
Laten we voorop stellen dat het niet wenselijk is dat elke hond zomaar gromt naar zijn baas, maar vergeet niet dat grommen een niet-agressieve manier van communiceren is, de hond waarschuwt. Als hij al zo willen aanvallen, dan had hij dat al wel gedaan. Grommen is bedoelt om agressie te voorkomen, niet om agressie te veroorzaken. Maar veel eigenaren begrijpen de hond niet en corrigeren hem dan. De hond leert vervolgens dat grommen leidt tot straf en zal dit dan op den duur ook onderdrukken. En dit kan weer resulteren in bijten zonder waarschuwing.

Grommen is bedoelt om agressie te voorkomen, niet om agressie te veroorzaken.
Grommen heeft zijn eigen spectrum van intensiteit. Als de toonhoogte van een grom zwaar is dan wordt het niveau van opwinding van de hond steeds intenser. De lichaamstaal van de hond op dat moment zegt ook heel veel. Een hond die stokstijf stil blijft staan als hij gromt (in tegenstelling tot weggaan van het gene wat hem bang maakt) houdt zijn energie vast en staat zijn mannetje; Dit is een potentieel instabiele situatie. Terwijl grommen en weggaan een signaal afgeeft van conflicten vermijden. In ons artikel over lichaamstaal van de hond hebben wij diverse houdingen toegelicht.



Wat moet je doen


Als de hond tegen je gromt, of het nu je eigen hond is of die van iemand anders, is de situatie onschadelijk maken de beste manier van handelen. Het niveau van opwinding bij de hond is immers al hoog. Ga vooral niet schreeuwen of erger, fysiek geweld gebruiken. Juist dit soort dingen kunnen resulteren in bijten. In plaats daarvan kijk je naar beneden en opzij. Zo laat je zien dat je geen bedreiging vormt en kun je toch de hond in de gaten houden. Loop langzaam naar achteren. Draai nooit je rug toe, want sommige honden hebben de neiging om van achteren aan te vallen.
Als het je eigen hond is die naar je gromt, probeer dan uit te zoeken waarom. Wat gebeurde er op dat moment of wat deed jij op dat moment. Probeer om de situatie na te bootsen, maar doe dit pas op het moment dat de hond weer rustig is. Stel hij gromde naar je terwijl je aan zijn poot zat. Doe dit nog eens als hij weer rustig is. Gromt hij dan weer dan kan het zijn dat hij pijn heeft, of dat hij gewoon weg niet wilt dat je hem aan zijn poot zit. Dit laatste is op te lossen, je zult een manier moeten vinden om je hond duidelijk te maken dat het helemaal niet erg is om even aan zijn poot te komen. Mocht je niet weten hoe je dit gedrag aan moet pakken dan is wellicht het inschakelen van een professional een optie.

Vergeet niet dat grommen dus gewoon een manier is van communiceren. Analyseer goed waarom de hond begon te grommen in plaats van automatisch maar aan te nemen dat hij fout zit. Pas op het moment dat je echt door hebt waarom je hond gromde kun je adequaat reageren.