De IJslandse hond: werkt altijd en overal

Alles wat je wilt weten over de IJslandse Hond

Over de IJslandse Hond

De IJslandse hond is een oud ras dat al duizenden jaren bestaat en zijn oorsprong vindt in IJsland. De honden werden gebruikt voor verschillende taken, zoals jagen op vogels en zeehonden, hoeden van schapen en het trekken van sledes. Vanwege de afgelegen ligging van IJsland en de strenge selectie op kwaliteit en gezondheid, is het ras relatief puur gebleven. De IJslandse hond heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige en robuuste hond die goed kan omgaan met het ruige en wisselvallige klimaat van IJsland. Vandaag de dag wordt de IJslandse hond nog steeds gebruikt voor verschillende taken, maar wordt ook steeds populairder als gezelschapshond buiten IJsland.

Als enige inheemse hond van IJsland, wordt dit ras beschouwd als een van de oudste rassen ter wereld.

Wat kost een IJslandse Hond

De kosten voor een IJslandse Hond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een IJslandse Hond ergens tussen de € 600 en de € 800 zal liggen.

Karakter van een IJslandse Hond

De IJslandse hond is een fijne en gemakkelijke hond om mee om te gaan. Hij is slim en leert snel, soms zelfs sneller dan zijn baasje. Dit ras is erg sociaal en vriendelijk tegen mensen, zowel volwassenen als kinderen. Het is daarom belangrijk om hem goed op te voeden en te socialiseren, zodat hij zich goed gedraagt in verschillende situaties en bij verschillende mensen.

Vanwege zijn verleden als veedrijver kan hij veel blaffen wanneer hij rennende dieren ziet. Het jachtinstinct is echter niet sterk ontwikkeld. Het is wel belangrijk om hem te leren niet achter fietsers, joggers, katten en andere dieren aan te gaan. Dit voorkomt dat hij anderen lastigvalt en gevaarlijke situaties ontstaan.

Omdat de IJslandse hond vroeger werd gebruikt om lammeren te beschermen tegen roofvogels, kunnen ze soms luid blaffend achter vogels aan gaan. Het is daarom belangrijk om van jongs af aan aandacht te besteden aan zijn drijfinstinct en hem te leren wanneer hij wel en niet mag achtervolgen.

Op IJsland was de IJslandse hond een zelfstandig werkende hond. Het is belangrijk om hem voldoende begeleiding te geven, anders kan hij zelf beslissen wanneer hij aan het werk gaat. Besteed daarom veel aandacht en training aan zijn drijfinstinct, zodat hij goed samenwerkt met zijn baasje en weet wanneer het tijd is om te werken.

Temperament van een IJslandse Hond

De IJslandse hond is een hond die graag bij zijn baasje in de buurt blijft tijdens een wandeling. Hij is erg waaks en zal bezoek blaffend aankondigen. Hij heeft de neiging om veel te blaffen, maar met de juiste training kan hij leren te stoppen op commando. Over het algemeen gaat hij goed om met andere honden, maar sommige reuen kunnen zich dominant gedragen. Een goede socialisatie en begeleiding is hierbij belangrijk.

De IJslandse hond is altijd opgewekt, vriendelijk en levendig. Hij is dol op menselijk gezelschap en volgt zijn baasje overal. Hij slaapt ook graag aan je voeten. Het is dan ook moeilijk voor de IJslander om lange tijd alleen te zijn. Hij kan nerveus worden en veel gaan blaffen. Een kennel is daarom niet geschikt voor dit ras. Als je hem van jongs af aan langzaam laat wennen aan alleen zijn, en hem voldoende aandacht en beweging geeft, kan hij wel 3 à 4 uur per dag alleen blijven.

Verzorging van een IJslandse Hond

IJslandse honden zijn erg schoon en verzorgen zichzelf goed, dus je hoeft ze niet vaak te wassen. Zelfs na een modderige boswandeling schudden ze zichzelf gewoon droog en zien ze er weer tiptop uit. Ze hebben ook geen sterke geur, dus af en toe licht borstelen is genoeg. Maar tijdens de ruiperiode (1 keer per jaar voor reuen en 2 keer per jaar voor teven) moet je wel even extra aandacht besteden aan het verwijderen van losse haren met een borstel.

Het is ook belangrijk om regelmatig de nagels van de wolfsklauwen te knippen, want deze groeien en krullen omhoog. Omdat ze niet op de grond komen tijdens het lopen, slijten ze niet vanzelf en kunnen ze inscheuren. Dat is niet fijn voor je hond, dus houd de nagels goed in de gaten!

Vacht van een IJslandse Hond

De IJslandse Hond heeft een dikke, dichte en waterafstotende vacht die bestaat uit een zachte ondervacht en een langere bovenvacht. De vacht beschermt de hond tegen de kou en de regen in het koude IJslandse klimaat. De vacht kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, wit, grijs, rood, beige en bruin, al dan niet in combinatie met witte aftekeningen.

Trainen en opvoeden van een IJslandse Hond

De IJslandse hond is slim en leergierig, maar kan soms koppig zijn. Het is belangrijk om de hond consequent op te voeden met positieve versterkingstechnieken, zoals beloning voor gewenst gedrag. Omdat de hond gevoelig is, is het belangrijk om hem niet hard aan te pakken. Het is ook belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie, zodat de hond goed kan omgaan met andere honden, mensen en situaties.

De IJslandse hond heeft een natuurlijk instinct om vee te drijven en kan daarom blaffen als hij opgewonden is. Dit gedrag kan worden afgeleerd door de hond af te leiden met spelletjes en oefeningen.

De IJslandse hond houdt van lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Het is belangrijk om hem genoeg beweging te geven, zoals lange wandelingen en spelen in de tuin. Ook houden ze van uitdagingen, zoals behendigheid, flyball en speurwerk.

Activiteit en bewegen van een IJslandse Hond

De IJslandse hond is heel gevoelig van aard, daarom is het belangrijk dat zijn baasje consequent is in de opvoeding en geen opvliegend of hardhandig gedrag vertoont. Het beste is om te trainen op basis van beloning van gewenst gedrag. Deze hond is zeer geschikt voor allerlei sportieve activiteiten, zoals flyball, behendigheid, doggydancing en lange wandelingen. Ook houdt hij van mentale uitdagingen, zoals zoekspelletjes, gehoorzaamheidstraining en speuren naar mensen. De IJslandse hond heeft namelijk een sterke wil om met zijn baasje bezig te zijn.

Kenmerken van een IJslandse Hond

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 40-50 cm. Teef: 40-50 cm
  • Gewicht: Reu: 13-18 kg. Teef: 11-14 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een IJslandse Hond

De IJslandse Hond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een IJslandse Hond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test