Het kooikerhondje: een moedig, veelzijdig en alerte hond

Alles wat je wilt weten over de Kooikerhondje

Over de Kooikerhondje

Kooikerhondjes zijn echte Nederlandse hondjes met een rijke geschiedenis. Ze waren al te zien op schilderijen uit de 17e eeuw en werden ook regelmatig afgebeeld op familieportretten.

Leuk weetje: Geschiedschrijver Pieter Hooft vertelt in zijn boek 'Nederlandsche Historiën' over een hondje dat het leven van Prins Willem van Oranje zou hebben gered. Het hondje zou de Prins hebben gewekt door aan zijn kleding te krabben toen Spaanse overvallers zijn legertent naderden. Zo kon de Prins op tijd ontsnappen! Dit hondje lijkt volgens velen op het huidige kooikerhondje.

Vroeger werden deze hondjes vooral gebruikt als werkhondjes in de eendenkooi, maar door de afname van eendenkooien dreigde het ras te verdwijnen. Gelukkig heeft Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol in de jaren veertig van de vorige eeuw het ras weten te behouden en verder ontwikkeld tot wat het nu is. Het eerste nestje werd in 1942 geboren en het duurde tot 1971 voordat het ras officieel werd erkend door de Raad van Beheer.

Wat kost een Kooikerhondje

De kosten voor een Kooikerhondje kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Kooikerhondje ergens tussen de € 1.500 en de € 1.900 zal liggen.

Karakter van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje is van nature een harde werker en kan ingezet worden als assistent van de kooibaas, maar ook als bewaker van huis en erf. Daarnaast is hij ook een goede jager en verdelger van muizen, mollen en ratten. Ondanks zijn werklust is het kooikerhondje een lief en vrolijk hondje dat intelligent en attent is. Bovendien is hij zeer bereid om voor zijn baasje te werken.

In huis past hij zich gemakkelijk aan en kan hij rustig en bescheiden zijn, maar ook speels en energiek. Hij is goed waaks en zal aanslaan wanneer hij denkt dat er gevaar is. Buiten is hij lichtvoetig en beweegt hij zich gracieus, altijd met een sierlijk wuivende staart.

Het kooikerhondje is gevoelig voor harde woorden en lawaai en kan aanvankelijk terughoudend zijn tegenover vreemden, kinderen en andere honden. Als hij zich onzeker voelt, kan hij vluchten of grauwen. Maar als hij iemand accepteert, dan is het voor het leven en heeft hij er een nieuwe vriend bij.

Temperament van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje is een levendige en oplettende hond met een goedmoedig karakter. Het ras wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen of luidruchtige huishoudens, omdat ze de voorkeur geven aan een rustige omgeving. Het kooikerhondje hecht zich sterk aan zijn familie en is terughoudend tegenover vreemden. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met andere dieren waarmee ze zijn opgegroeid. Het kooikerhondje is een uitstekende metgezel voor degenen die op zoek zijn naar een trouwe en intelligente hond.

Een mannelijk kooikerhondje heeft over het algemeen een wat vastberadener karakter dan een vrouwelijk kooikerhondje. Wel kan het gebeuren dat een reu de neiging heeft om de baas in huis te worden. Met een consequente opvoeding en training is dit echter prima te voorkomen.

Verzorging van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje heeft een mooie, glanzende vacht die regelmatig geborsteld moet worden om het haar in goede conditie te houden. Gelukkig is het onderhoud van de vacht niet al te ingewikkeld en is het haar gemakkelijk te verzorgen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het kooikerhondje permanent verhaart en dat je dus regelmatig haar zult vinden in het huis. Met een goede borstel kun je het haarverlies wel enigszins beperken. Het is ook goed om te weten dat de vacht van het kooikerhondje goed bestand is tegen vocht, dus een natte wandeling is geen probleem.

Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals epilepsie, ziekte van von Willebrand en oogaandoeningen.

Vacht van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is waterbestendig, heeft een middellange tot lange lengte, is strak en licht golvend. De staart is dichtbegroeid en er is bevedering op de rug van de benen, borst en oren. De ondervacht is kort en dicht.

Het kooikerhondje heeft een vacht die goed tegen een stootje kan en weinig vuil vasthoudt. Ideaal voor avontuurlijke wandelingen in alle weersomstandigheden!

 

Trainen en opvoeden van een Kooikerhondje

Een kooikerhondje heeft een duidelijke en consequente baas nodig, anders kan hij snel de leiding overnemen en zijn eigen regels gaan maken. Maar dit betekent niet dat je een harde hand nodig hebt. Het gevoelige en intelligente karakter van het kooikerhondje vraagt juist om een besliste, maar liefdevolle benadering. Het is belangrijk dat iedereen in huis dezelfde regels volgt, anders kan dit verwarrend zijn voor de hond. Met goede en duidelijke regels zal het kooikerhondje zich veilig voelen en opgroeien tot een gehoorzame huisgenoot. Maar let op: als er onvoorspelbare omstandigheden in huis zijn, zoals kleine kinderen of ziekte, moet er goed worden nagedacht of het wel verstandig is om een kooikerhondje in huis te nemen.

De socialisatieperiode van een kooikerhondje begint al in het nest, wanneer de pup nog maar drie weken oud is. Maar de belangrijkste periode is tussen de zes en zestien weken, waarin de hond het snelst iets kan leren en zijn sociale vaardigheden ontwikkelt. Het is belangrijk om hem te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij zich veilig voelt en zelfvertrouwen krijgt. Voor een kooikerhondje, dat van nature wat eenkennig kan zijn, is een goede socialisatie van levensbelang. Zo kun je hem op latere leeftijd vertrouwen in allerlei situaties.

Activiteit en bewegen van een Kooikerhondje

Een kooikerhondje is echt een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is belangrijk dat hij genoeg kan rennen en spelen. Een hond die alleen maar thuis zit en niet verder komt dan de achtertuin, is niet goed voor zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid. Hij kan niet genoeg zijn spieren gebruiken, initiatieven nemen of nieuwe geuren ontdekken.

Het is belangrijk om het kooikerhondje genoeg beweging en mentale stimulatie te geven. Zo kan de eigenaar de slimheid van het hondje benutten, zijn werkdrift en de sterke band tussen baas en hond versterken. Thuis kun je hem leuke trucjes leren of zoek- en apporteerspelletjes doen in de tuin of tijdens het wandelen. Door spelletjes te doen, wordt de nieuwsgierigheid van het hondje geprikkeld en wordt zijn leervermogen gestimuleerd.

Kenmerken van een Kooikerhondje

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 10-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 35-40 cm. Teef: 35-40 cm
  • Gewicht: Reu: 9-11 kg. Teef: 9-11 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Kooikerhondje

De Kooikerhondje is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Kooikerhondje is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Svenska Mässan from Sweden, BIR Grupp 8- NEDERLANDSE KOOIKERHONDJE, Nen’sam Lue von Nenrub (23607403923) , CC BY 2.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test