De Whippet: super snel en vindt alles leuk

Alles wat je wilt weten over de Whippet

Over de Whippet

Al duizenden jaren geleden werden windhonden van verschillende maten gebruikt als zichtjager op wild. Uit oude teksten en schilderijen blijkt dat dit een fascinerend schouwspel was, dat vooral bedoeld was om af en toe een stuk vlees op tafel te krijgen. Rond 1600 had de naam "whippet" de betekenis "kleine hond". Pas in 1841 werd deze naam gebruikt om een "kruising tussen Greyhound en Spaniël" te beschrijven.

In die tijd was het alleen de adel toegestaan om Greyhounds te bezitten en ermee te jagen. Het gewone volk bezat waarschijnlijk kleine windhonden en windhondkruisingen om te kunnen stropen. De whippet zoals we die nu kennen is echter een relatief jong ras, dat werd gecreëerd door de mijnwerkers en fabrieksarbeiders in Noord-Engeland. Zij kruisten windhonden met terriërs om een snelle, behendige hond te krijgen die geschikt was voor de jacht op klein wild.

Whippets werden ook wel "snapdog" genoemd, omdat ze razendsnel konden uitvallen naar andere honden. In 1835 verbood het Engelse parlement gevechten tussen honden, beren en stieren. Het duurde echter nog tot 1850 voordat dit verschijnsel daadwerkelijk werd gestaakt. Na het verbod zochten arbeiders een ander vermaak en het "snapdog coursing" werd in korte tijd populair. Whippets werden losgelaten op een konijn of rat in een afgesloten terrein en de hond die het diertje als eerste wist te grijpen en te doden was de winnaar.

Weggooien en kijken hoe snel hij kan rennen

Na het verbod op "snapdog coursing" vond men een alternatief vermaak in de vorm van rennen. De eerste vorm van rennen was het "rag racing". Whippets werden bij nek en staartaanzet vastgehouden en na het startschot met een grote zwaai zo ver mogelijk door hun "slipper" (starter) gelanceerd, in de richting van een recht traject van 90 tot 180 meter. Zij renden naar hun eigenaar of trainer, die aan het eind van het traject met een "rag" (een doek) stond te zwaaien en te roepen. De whippet kreeg in deze tijd de bijnaam "renpaard van de armen". De renwedstrijden waren in de periode 1880-1930 zeer populair. Er deden honderden whippets mee en dit trok duizenden toeschouwers. Er werd flink gewed op de deelnemende honden. Succesvolle whippets brachten veel geld in het laatje en werden door hun eigenaren thuis goed gevoerd en helemaal in de watten gelegd. Menige whippet sliep zelfs bij zijn eigenaar onder de dekens, aan het voeteneind. De Whippet was toen in staat om 180m af te leggen in slechts 12 seconden!

De whippet ontwikkelde zich tot een zeer herkenbaar en gerespecteerd ras. Het Engelse stamboek van de whippet werd geopend in 1890 en de eerste whippets verschenen op shows. Hier werd gekeurd naar een geschreven rasstandaard waardoor er steeds meer uniformiteit in het ras kwam. Op dat moment ontstond wat men in die tijd "de moderne whippet" noemde. In feite leek de whippet echter nog het meest op een kleine Greyhound, wat de Engelse Whippet Club in 1908 deed verzoeken om de naam te wijzigen van "Whippet" naar "Miniatuur Greyhound". Dit verzoek werd echter afgewezen.

De whippet werd in de periode rond de eeuwwisseling populairder buiten de arbeidersklasse. Engelse dames beschouwden de whippet als een zeer elegante "accessoire" en organiseerden zelfs races onder elkaar. De whippet was immers snel, elegant en had een bijzonder karakter. Zoals we nu weten, heeft de whippet zich ondertussen ontwikkeld tot een hond met een bijzondere uitstraling en persoonlijkheid. Het is een ras dat zich graag omringt met zijn baasjes en gezin en dat altijd klaarstaat voor een sprintje. De whippet is dan ook niet meer weg te denken uit de windhondengroep.

Wat kost een Whippet

De kosten voor een Whippet kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Whippet ergens tussen de € 800 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Whippet

De Whippet is een opgewekte en intelligente hond die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende omstandigheden, zolang hij maar in de buurt van zijn baasje kan zijn. Alhoewel ze redelijk goed alleen kunnen zijn, geven ze toch de voorkeur aan een maatje in huis, zoals de baas of een andere hond, als gezelschap. Veel Whippet-eigenaren kiezen er dan ook voor om binnen afzienbare tijd een tweede Whippet aan te schaffen, mede omdat deze honden gemakkelijk te verzorgen zijn en geen hondengeur hebben. Als gezelschapshond is de Whippet bijzonder geschikt vanwege zijn aanhankelijke en trouwe karakter.

Temperament van een Whippet

Deze honden zijn ontzettend aanhankelijk en leren snel, waardoor ze uitstekende leerlingen zijn tijdens de opvoeding en training. Wel is het belangrijk om hierbij consistent te zijn en de nodige variatie in te brengen, aangezien Whippets zich snel kunnen vervelen. Vanwege hun gevoelige karakter is het van groot belang dat deze honden nooit ruw worden behandeld. Het is namelijk zo dat verlegenheid op de loer ligt bij Whippets en dit kan op termijn zelfs gedragsproblemen veroorzaken. Met de juiste opvoeding en training kunnen deze honden echter uitgroeien tot geweldige huisdieren die zeer trouw zijn aan hun baasjes.

Verzorging van een Whippet

De Whippet is een ras met een fijne, gladde vacht die weinig onderhoud vraagt. Het afnemen van de vacht met een vochtige zeem is meestal al voldoende om het zeer weinige losse haar te verwijderen. Naast het onderhoud van de vacht is het van belang om de tanden van de Whippet goed schoon te houden en de nagels eens per maand te knippen.

De Whippet is een ras dat over het algemeen weinig erfelijke aandoeningen heeft. Dit betekent echter niet dat de Whippet per definitie gezond is. Het minder populaire ras is gefokt op snelheid en niet zo zeer op uiterlijk, waardoor de kans op gezondheidsproblemen door het uiterlijk klein is. Maar erfelijke aandoeningen die niet met het uiterlijk te maken hebben, kunnen wel voorkomen. Dit komt doordat de (zeer) kleine (fok)populatie leidt tot een (groot) risico op inteelt. Het is daarom belangrijk om bij het fokken van Whippets rekening te houden met de genetische diversiteit en gezondheid van de honden. Ook is het verstandig om bij het aanschaffen van een Whippet te letten op de gezondheid van de ouderdieren en een betrouwbare fokker te kiezen die hier aandacht aan besteedt.

Vacht van een Whippet

De Whippet heeft een korte, strakke en gladde vacht die stevig is van structuur, maar toch zacht. Dit ras moet echter wel beschermt worden tegen de kou middels een jas. De kleur van de vacht komt in vele kleuren voor, van geheel wit tot geheel zwart en alles daartussenin, met of zonder gestroomd patroon. Alle kleuren of combinaties van kleuren zijn toegestaan, behalve de kleur merle.

Trainen en opvoeden van een Whippet

Om te beginnen is het belangrijk om de Whippet van jongs af aan te socialiseren. Dit betekent dat je de hond laat wennen aan verschillende situaties, geluiden, mensen en dieren. Op deze manier zal de hond minder snel angstig of agressief gedrag vertonen in nieuwe of onbekende situaties.

Daarnaast is het belangrijk om de Whippet op een positieve en consequente manier te trainen. Dit ras is zeer gevoelig voor de stemming van zijn baasje en zal eerder geneigd zijn om te gehoorzamen als de training op een vriendelijke en geduldige manier wordt gegeven. Het gebruik van fysieke straffen of harde stemmen wordt ten zeerste afgeraden.

Bij het trainen van de Whippet is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende mentale uitdagingen. Deze slimme honden hebben behoefte aan nieuwe en interessante taken om te kunnen blijven leren en groeien. Denk bijvoorbeeld aan het aanleren van nieuwe trucjes of het doen van speurwerk.

Activiteit en bewegen van een Whippet

Hoewel de Whippet een energiek en atletisch ras is, zijn ze over het algemeen minder veeleisend als het gaat om lichaamsbeweging dan sommige andere windhondenrassen.

Gemiddeld hebben Whippets ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig, hoewel dit afhankelijk kan zijn van de individuele hond en zijn leeftijd, gewicht en gezondheid. Sommige Whippets hebben meer beweging nodig dan andere en sommige kunnen meer genieten van kortere, intensievere trainingssessies in plaats van lange wandelingen.

Wandelingen in een veilige omgeving waar je hond veilig kan rennen en spelen zijn ideaal voor Whippets. Ook zijn activiteiten zoals behendigheidstraining en hondenfrisbee leuk voor dit ras, omdat ze graag uitgedaagd worden en lichamelijk actief zijn. De Whippet is eigenlijk voor allerlei activiteiten te porren.

Als de Whippet los loopt dan is het altijd oppassen geblazen, aangezien ze kleine dieren als prooi kunnen zien.

Kenmerken van een Whippet

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 47-51 cm. Teef: 44-47 cm
  • Gewicht: Reu: 9-18 kg. Teef: 9-18 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Whippet

De Whippet is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Whippet is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: andy carter, Maverick the Whippet., modified, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test