De Sloughi: de hond met een nobele en sierlijke houding

Alles wat je wilt weten over de Sloughi

Over de Sloughi

De Sloughi, ook wel bekend als de Arabische windhond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het is een oude en zeldzame hondenras dat zijn oorsprong vindt in Noord-Afrika, met name in Marokko, Tunesië en Libië. De Sloughi werd door de nomadische Berbers gebruikt voor de jacht op wilde dieren zoals gazellen, konijnen en herten. Ze werden beschouwd als waardevolle bezittingen en waren nauw verbonden met het dagelijks leven van de Berbers.

De Sloughi staat bekend om zijn snelheid en wendbaarheid, wat hem een uitstekende jager maakt. Het ras werd in de oudheid geroemd om zijn moed en vasthoudendheid bij het najagen van prooi. De Sloughi werd door de Berbers ook gebruikt als waakhond om hun kampen te beschermen tegen indringers. In 1922 werd de eerste Sloughi Club opgericht in Frankrijk en in 1929 werd het ras erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Nederland heeft een mooie geschiedenis met de Sloughi. Rond de eeuwwisseling bracht de kunstschilder August Le Gras uit Laren (Noord-Holland) van één van zijn reizen naar Noord-Afrika de Sloughi mee naar ons land. Dankzij Le Gras heeft het ras de eerste tien jaar van deze eeuw in Nederland een grote bloei doorgemaakt. Foto's, geschriften en schilderingen uit die tijd zijn nog steeds bewaard gebleven. Hieruit kunnen we concluderen dat de huidige Sloughi's zich kunnen meten met de kwaliteit van toen. Dit zegt veel over de prestaties van de fokkers om het ras goed vast te houden, zonder het te 'verbeteren'.

Helaas waren er na de oorlog geen raszuivere Sloughi's meer in Nederland. Pas rond 1970 kwamen er weer enkele raszuivere exemplaren naar ons land, die echte exemplaren waren zoals op foto's uit de beginjaren te zien waren. Met deze importen werd zeer zorgvuldig en met mate gefokt, waardoor de kwaliteit van het ras hoog is gebleven. Dit is te zien aan de resultaten op tentoonstellingen en windhondenrennen. Het is mooi om te zien dat het ras in Nederland nog altijd in stand wordt gehouden.

Wat kost een Sloughi

De kosten voor een Sloughi kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Sloughi ergens tussen de € 1.500 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Sloughi

Sloughi's zijn bekend om hun sterke en gezonde lichaamsbouw. Ondanks hun gracieuze uiterlijk zijn ze sterk, robuust en kunnen ze snel wennen aan verschillende klimaten.  Ze zijn moedig en zelfbewust, vooral de reuen hebben een strakkere leiding nodig en tolereren geen ongepast gedrag. Ze beschermen hun eigenaar en hun territorium wanneer dat nodig is en tonen zich over het algemeen geduldig en voorzichtig in de omgang met kinderen. Tegenover vreemden zijn ze vaak wat gereserveerd. De Sloughi's zijn sterk verbonden met hun eigenaar en zijn onvoorwaardelijk trouw. Ze reageren feilloos op de intonatie van hun eigenaar en kunnen er echt last van hebben als ze op een harde toon worden aagesproken. Het is belangrijk om te weten dat Sloughi's niet in een kennel gehouden mogen worden, ze zijn graag deel van het gezin en zijn ideale huisgenoten. Volwassen Sloughi's kunnen urenlang op een comfortabele plek, bij voorkeur op een bank, liggen. Wanneer ze blaffen, is dat vaak om een duidelijke reden.

Temperament van een Sloughi

De relatie tussen de Sloughi en zijn baas moet gebaseerd zijn op wederzijds respect en vertrouwen, omdat deze hond absoluut geen slaafse aard heeft. Maar als de baas de Sloughi in zijn waarde laat, zal deze aristocratische hond alles voor hem willen doen. Het is belangrijk om de Sloughi elke dag de kans te geven om zich uit te leven, het liefst in alle vrijheid.

De Sloughi is een zeer aanhankelijke en loyale hond die zich sterk hecht aan zijn familie. Daarom kan het moeilijk zijn om deze hond te herplaatsen. De Sloughi is ook erg gevoelig en kan slecht tegen stress door veranderingen in zijn dagelijkse routine. Daarom is het af te raden om deze hond te nemen als beide partners werken en de hond veel alleen zal zijn. Wanneer de Sloughi zich verveelt of zich niet prettig voelt, kan hij destructief gedrag vertonen.

Verzorging van een Sloughi

Sloughi's zijn van nature schone honden en ze onderhouden hun korte vacht op een katachtige manier. Tijdens de rui-periode kunnen de dode haren eenvoudig worden verwijderd. Wassen mag alleen gedaan worden als dit echt noodzakelijk is omdat ze zeer droge huid hebben. 

Heupdysplasie is een veelvoorkomende gezondheidsaandoening bij de Sloughi. Het is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, waardoor er pijn en stijfheid kan ontstaan en het moeilijk wordt om te bewegen. Het kan leiden tot artritis en kan de kwaliteit van leven van de hond aanzienlijk verminderen.

Vacht van een Sloughi

De vacht van de Sloughi is kenmerkend kort, dicht en fijn. Er zijn drie officiële vachtkleuren erkend binnen het ras. Zo kan de vacht een zandkleur hebben variërend van licht tot rood-bruin. Daarnaast is ook een zwarte vacht met lichte of gestroomde aftekeningen toegestaan en tot slot bestaat er de gestroomde vacht. Door deze verschillende kleuren heeft de Sloughi een prachtige uitstraling die nog verder wordt versterkt door de slanke en elegante bouw van de hond.

Trainen en opvoeden van een Sloughi

De Sloughi is een slimme en gevoelige hond, waardoor een consequente en respectvolle training en opvoeding essentieel is. Het is belangrijk om een goede band op te bouwen met je Sloughi door middel van positieve bekrachtiging en beloning.

Bij de training van de Sloughi moet rekening worden gehouden met hun onafhankelijke karakter. Het is daarom belangrijk om op een positieve manier hun aandacht te trekken en te houden tijdens de training. Ze zullen niet snel commando's opvolgen als ze niet begrijpen waarom ze het moeten doen.

Een goede socialisatie van de Sloughi is ook belangrijk. Vanwege hun natuurlijke terughoudendheid ten opzichte van vreemden is het van belang om hen op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende mensen, plaatsen en situaties. Dit kan helpen om hun vertrouwen te vergroten en hun angst voor het onbekende te verminderen.

Het is niet aanbevolen om de Sloughi te straffen of te corrigeren met harde hand. Ze zijn erg gevoelig en kunnen zich terugtrekken of zelfs agressief worden bij een te strenge benadering. Een rustige en consequente aanpak is het meest effectief bij het trainen van de Sloughi.

Activiteit en bewegen van een Sloughi

De Sloughi heeft naast gewone wandelingen ook behoefte aan vrijheid en bewegingsruimte zonder lijn. Dit ras staat bekend om hun uithoudingsvermogen en atletische vaardigheden. Hoewel hij binnen een rustige hond is, toont hij buiten zijn ware karakter. Toekomstige Sloughi-eigenaren moeten zich bewust zijn van het individualistische karakter van dit ras en beseffen dat deze honden vrijheid nodig hebben. Het is belangrijk om te weten dat het loslaten van de hond zonder lijn op eigen risico gebeurt. Het kan voorkomen dat de Sloughi zijn prooi-object gaat bejagen en uit het zicht verdwijnt. Omdat de hond in korte tijd grote afstanden kan afleggen, is het van belang om de gevaren niet te onderschatten.

Een fantastische manier om de Sloughi te trainen en te laten bewegen is door deel te nemen aan windhondenrenwedstrijden, die op verschillende banen in ons land worden gehouden. Tijdens deze wedstrijden kan de hond niet alleen zijn snelheid en uithoudingsvermogen testen, maar ook zijn instinctieve jachtvaardigheden ontwikkelen, zonder daarbij gevaar te lopen.

Kenmerken van een Sloughi

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 12-16 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 66-72 cm. Teef: 61-68 cm
  • Gewicht: Reu: 22-28 kg. Teef: 18-23 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Sloughi

De Sloughi is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Sloughi is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Bron foto: Sabine.schlenkrich, Djebel Mahanajim rotsandfarbener Sloughi Rüde, modified, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test