De Harrier: een goedmoedige en vrolijke roedelhond

Alles wat je wilt weten over de Harrier

Over de Harrier

De Harrier is een oud Brits ras dat al honderden jaren bestaat. Het werd oorspronkelijk gefokt als een jachthond, specifiek voor de jacht op hazen en ander klein wild. Het ras is ontstaan uit verschillende soorten Foxhounds, Basset Hounds en Beagles en kreeg de naam Harrier vanwege zijn uitstekende jachtkwaliteiten.

Het ras was erg populair in Engeland en werd vaak gebruikt door koninklijke jagers. Tegenwoordig is de Harrier minder bekend en minder gebruikelijk als jachthond, maar hij wordt nog steeds gefokt en gewaardeerd als een uitstekende gezinshond en gezelschapshond. Hij is actief en energiek en houdt van rennen en spelen. Zijn jachtinstinct kan soms wel naar boven komen, dus een goede training en socialisatie zijn belangrijk om te voorkomen dat hij achter kleine dieren aan gaat.

 De stempel die de Harrier vroeger had was "de jachthond van de arme man". In Engeland is de Harrier reeds lange tijd populair.

Wat kost een Harrier

De kosten voor een Harrier zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Harrier.

Karakter van een Harrier

De Harrier is een zeer extraverte en vrolijke hond. Ze zijn erg vriendelijk tegenover andere honden en houden van mensen. Omdat ze een roedel zijn, houden ze er niet van om alleen te zijn en zijn ze niet de beste keuze voor een huis met maar één hond. Ze zijn erg vocaal en laten hun familie weten wat ze willen. Soms kunnen ze koppig zijn en hebben ze graag hun eigen zin. Het is belangrijk om ze te trainen met positieve bekrachtiging, stevigheid en consistentie, anders zullen ze niet luisteren en de dingen op hun eigen manier doen. Ze hebben een omheinde tuin nodig die stevig is omdat ze anders kunnen afdwalen en achter kleine dieren aan gaan. De Harrier heeft een taak nodig om te doen, anders zullen ze hun eigen kattenkwaad uithalen. Ze zijn geweldige probleemoplossers en kunnen hun eigenaren soms hoofdpijn bezorgen! Ze vinden het graven leuk, dus het is belangrijk om genoeg speelgoed te hebben om ze bezig te houden. Over het algemeen zijn het levendige en vrolijke honden die van gezelschap houden en graag actief zijn.

Temperament van een Harrier

Dit ras is tolerant, goedmoedig en vrolijk en kan, omdat het een roedelhond is, zeer goed overweg met andere honden. Het wordt dan ook niet aanbevolen om een Harrier alleen in huis te houden. De Harrier doet het erg goed met kinderen. Mochten ze voor een langere tijd alleen gelaten worden, of mochten ze zich gaan vervelen, dan is de kans groot dat ze destructief worden of veel gaan blaffen. Het is een hele sociale hond die zich meestal hecht aan een bepaald familielid. Tegenover vreemden kunnen ze gereserveerd zijn.

Verzorging van een Harrier

De Harrier vereist verzorging. Regelmatig borstelen om losse en dode haren te verwijderen is wel nodig. Wassen moet alleen worden gedaan als het nodig is. Het is belangrijk om de oren, voetzolen en nagels regelmatig te controleren. Harrier's zijn gevoelig voor staar, Hypothyroïdie, en heupdysplasie.

Vacht van een Harrier

De vacht is glanzend, stug, dicht en kort. Het haar op de oren is fijner van structuur dan het haar op het lichaam. De Harrier verhaard gemiddeld.

De vacht van de Harrier is er in verschillende kleurencombinaties, zoals zwart en bruin, driekleurig, wit en citroen, of wit en zwart. Sommige Harriers hebben ook spikkels op hun vacht. Over het algemeen is hun vacht vrij gemakkelijk te onderhouden

Trainen en opvoeden van een Harrier

De Harrier kan soms eigenwijs zijn, maar met de juiste training en opvoeding kan hij uitgroeien tot een gehoorzame en loyale hond. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie om ongewenst gedrag te voorkomen. De Harrier reageert het best op positieve bekrachtiging en beloningen voor goed gedrag. Consistentie en geduld zijn ook belangrijk bij het trainen van deze hond. Het is ook belangrijk om voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Een omheinde tuin is aan te bevelen voor deze jachthond, maar het is ook belangrijk om hem aan de lijn te houden tijdens het wandelen om te voorkomen dat hij achter prooi aan gaat.

Activiteit en bewegen van een Harrier

De Harrier is een energieke hond die veel beweging nodig heeft om tevreden en gezond te blijven. Ze houden van lange wandelingen en rennen in een omheinde tuin. Ze zijn niet geschikt voor het leven in een appartement of een klein huis zonder een buitenruimte om in te spelen. Het is belangrijk om ze voldoende mentale en fysieke stimulatie te geven om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Harriers kunnen ook goed presteren in behendigheid en jachttraining. Ze hebben een sterke prooidrift, dus het is belangrijk om ze alleen in veilige, omheinde gebieden los te laten lopen.

Kenmerken van een Harrier

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 48-50 cm. Teef: 48-50 cm
  • Gewicht: Reu: 18-27 kg. Teef: 18-27 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Harrier

De Harrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Harrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test