De Zwitserse Witte herder: een uitgesproken persoonlijkheid

Alles wat je wilt weten over de Zwitserse Witte herder

Over de Zwitserse Witte herder

De Zwitserse Witte Herdershond, ook wel bekend als de Zwitserse Witte Herder, heeft zijn oorsprong gemeen met de Duitse Herder. In het verleden werden er witte Duitse Herders geboren, maar in 1959 werd in Duitsland bepaald dat deze kleur ongewenst was. In Amerika en Canada werd er echter verder gefokt met deze honden en later werd dit ook in Zwitserland en andere Europese landen voortgezet. Het ras kreeg een andere naam, eerst de Amerikaans-Canadese Herder en later, bij erkenning door de FCI in 2002, de naam Zwitserse Witte Herder.

Oorspronkelijk werd de Zwitserse Witte Herder ingezet als werkhond voor diverse taken, zoals het hoeden van schapen en het bewaken van het erf. Tegenwoordig wordt hij ook ingezet als blindengeleidehond, reddingshond of hulphond, maar bovenal is hij een geliefde gezinshond. Het ras behoort tot de rasgroep 1: ‘Herdershonden en Veedrijvers’.

De gemiddelde levensduur van de Zwitserse Witte Herder is ongeveer 11 jaar.

Wat kost een Zwitserse Witte herder

De kosten voor een Zwitserse Witte herder kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Zwitserse Witte herder ergens tussen de € 1.400 en de € 1.700 zal liggen.

Karakter van een Zwitserse Witte herder

De Zwitserse Witte Herder is een vriendelijke, actieve en intelligente hond. Hij hecht zich aan zijn gezin en is aanhankelijk. In vergelijking met de Duitse Herder is hij wat zachter van karakter, hij is gevoelig voor stemmingen en spanningen en meestal voorzichtig of wat terughoudend naar onbekende personen en zaken. Naar bekenden is hij enthousiast. Bij het selecteren van een pup is het belangrijk te letten op een goede socialisatie, omdat het gevoelige karakter anders in angstig gedrag kan omslaan. Dit kan echter deels erfelijk zijn, dus is het ook van belang te selecteren op stabiele ouderdieren.

Er lijkt wat verschil in karakter te zijn tussen de kortharige en langharige Zwitserse Witte Herder, waarbij de kortharige serieuzer en terughoudender is en meer een werkhond, en de langharige wat ondeugender en luidruchtiger. Er bestaan bij dit ras bovendien werklijnen, met dieren die een extra werklustig, alert karakter hebben.

Zwitserse Witte Herders zijn meestal meer gericht op mensen dan op andere honden. In het algemeen gaan ze wel goed met andere honden om. Met kinderen gaat de Zwitserse Witte Herder meestal goed om. Uiteraard moet hij daarvoor wel goed gesocialiseerd zijn met kinderen. 

Deze hond kan goed leren om een tijdje alleen thuis te blijven, maar dit moet wel langzaam worden opgebouwd vanwege zijn gehechtheid aan de baas. Zorg er bovendien voor dat hij voldoende activiteit heeft gehad om zijn energie kwijt te kunnen. De Zwitserse Witte Herder is redelijk waaks maar geen overdreven blaffer.

Temperament van een Zwitserse Witte herder

Zwitserse Witte Herders hebben zowel hoedende als beschermende instincten. Hij zal het hoeden toepassen op alles wat beweegt. Bij mensen die hij kent is hij zeer open en vriendelijk en bij vreemden is hij alert en voorzichtig maar niet ongerust. De Zwitserse Witte Herder gedijt op menselijke interactie van hun familie en houdt er niet van om voor een langere tijd alleen gelaten te worden. Ze zijn speels, enthousiast en willen erg graag behagen. Vanwege hun intense loyaliteit en liefde voor kinderen zijn het uitstekende familie honden.

Verzorging van een Zwitserse Witte herder

De vacht van de Zwitserse Witte Herder heeft regelmatig wat onderhoud nodig. Borstel de vacht wekelijks goed door en kam bij langharige exemplaren de langere haren bij je oren, borst en poten uit zodat er geen klitten ontstaan. Als de Zwitserse Witte Herder in de rui is, verliest hij enorm veel haar. Dan kun je de vacht dagelijks doorkammen met een herderharkje. Een andere manier is om de hond te wassen met veel water en hondenshampoo, waarbij de losse haren uit de vacht gemasseerd kunnen worden. Op die manier is er minder risico dat vastzittende haren losgetrokken worden, waardoor de ruicyclus verstoord wordt en de hond blijft verharen.

Als de Zwitserse Witte Herder vies is geworden, is het vaak niet nodig om hem te wassen. Het vuil kun je makkelijk uit de vacht borstelen als het eenmaal droog is. Controleer, zoals bij elke hond, regelmatig het gebit en zorg dat de nagels niet te lang worden.

Net als bij veel andere herdershonden kan de Zwitserse Witte Herdershond last hebben van heup- en elleboogdysplasie en degeneratieve myelopathie, wat een aantasting van het ruggenmerg betekent. Om deze gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de ouderdieren te selecteren op gezondheid en een goede fokker te kiezen die hier aandacht aan besteedt. Bovendien zijn er twee DNA-testen beschikbaar om degeneratieve myelopathie en multidrug resistance gen 1-deficiëntie op te sporen, wat een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen betekent.

Vacht van een Zwitserse Witte herder

De Zwitserse Witte Herder heeft een weerbestendige dubbele vacht. De buitenste vacht kan kort of lang zijn en is dicht en recht. De ondervacht is kort, dik en fijn van structuur. Bij de hals kan de vacht iets langer en zwaarder zijn vooral bij reuen. Het haar op de achterkant van de poten iets langer is dan aan de voorzijde. De vacht op de romp en de onderkant van de staart is langer en dikker dan de vacht op het lijf. Het hoofd en de oren zijn bedekt met glad, enigszins zachter haar terwijl het haar dat op de poten stugger is. Dit ras verhaard voortdurend met name tijdens de rui zal dit erg veel zijn.

Trainen en opvoeden van een Zwitserse Witte herder

De Zwitserse Witte Herder vereist vroegtijdige socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Dit ras is gehoorzaam, staat te popelen om te behagen en leert snel. Opvoeding moet gegeven worden met respect, stevigheid, eerlijkheid, beloning en consistentie. Omdat ze zeer atletisch zijn en willen werken zijn ze bij uitstek geschikt voor tal van activiteiten, zoals hoeden, gehoorzaamheid, behendigheid, tracking & bescherming. Ze zijn geschikt voor gebruik als  reddingshond, servicehond, therapiehond en waakhond.

Activiteit en bewegen van een Zwitserse Witte herder

De Zwitserse Witte Herder staat bekend om zijn fijne en lieve karakter en zijn aanhankelijkheid naar de baas en het gezin. Daarnaast is het een hond die graag geestelijk en lichamelijk actief bezig is. Hij is slim en leert snel, waardoor hij vaak uitblinkt in gehoorzaamheidscursussen op de hondenschool. Ook is de Zwitserse Witte Herder zeker geschikt voor het beoefenen van verschillende sportdisciplines, zoals behendigheid, flyball, speuren, waterwerk of schapendrijven. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en er is voor iedere individuele hond en baas wel een activiteit te vinden die bij hem past. Door voldoende beweging en uitdaging te bieden, kan je de Zwitserse Witte Herder een gelukkig en gezond leven bieden.

Kenmerken van een Zwitserse Witte herder

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-66 cm. Teef: 55-61 cm
  • Gewicht: Reu: 30-40 kg. Teef: 25-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Zwitserse Witte herder

De Zwitserse Witte herder is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Zwitserse Witte herder is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: WhiteStarlight, Sheba of White Starlight (2 Jahre alt), modified, CC BY-SA 3.0 DE

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test