De Labradoodle: intelligent, loyaal en vriendelijk

Alles wat je wilt weten over de Labradoodle

Over de Labradoodle

De Labradoodle is ontstaan in Australië in de jaren '80. Het idee was om een hond te fokken die de intelligentie en trainbaarheid van een Labrador Retriever combineert met de hypoallergene vacht van een Poedel. De eerste Labradoodle werd gefokt door een Australische fokker genaamd Wally Conron, die een hond zocht die geschikt zou zijn als geleidehond voor mensen met allergieën voor honden. Hij kruiste een Labrador Retriever met een Poedel en de eerste generatie Labradoodles was geboren. Later werden er nog meer Poedels en Labradors gekruist om het ras verder te ontwikkelen. Vandaag de dag is de Labradoodle een populaire gezelschapshond en wordt hij ook gebruikt als therapiehond en als hulphond voor mensen met een allergie voor honden. 

Het ras is ontstaan om de hypoallergene vacht van de Poedel te combineren met de vriendelijkheid en gehoorzaamheid van de Labrador Retriever. Labradoodles zijn intelligente, loyale en vriendelijke honden die zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende leefstijlen en gezinnen. Ze zijn actieve honden die graag spelen en wandelen, en ook geweldige metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen. Let wel dat de vacht van de Labradoodle niet hypoallergeen is. Hierover verderop meer.

In Nederland heeft dit ras meer bekendheid gekregen door onder andere Yvon Jaspers die haar Labradoodle Tommy altijd meenam bij het programma Boer zoekt Vrouw

De verschillende generaties (F1, F2, F3) Labradoodles

Deze generatieaanduidingen (F1, F2, F3, enz.) worden vaak gebruikt in de fokwereld om de opeenvolgende generaties van nakomelingen aan te duiden na het kruisen van verschillende honden. Ze helpen bij het identificeren van de afstamming en geven aan hoe ver de generatie van de oorspronkelijke kruising is gevorderd. Elke generatie vertegenwoordigt een voortzetting van de kruisingen en draagt bij aan de ontwikkeling van een specifiek fokprogramma of het creëren van nieuwe rassen of variëteiten. In ons uitgebreide artikel gaan wij verder in op Outcrossen en hebben wij middels afbeeldingen de diverse generaties van de Labradoodle in kaart gebracht

Wat kost een Labradoodle

De kosten voor een Labradoodle kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Labradoodle ergens tussen de € 1.700 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Labradoodle

Labradoodles staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn speels, aanhankelijk en erg intelligent. Door hun afkomst als werkhond zijn ze ook energiek en hebben ze veel beweging nodig om zich goed te voelen. Labradoodles zijn meestal goed met kinderen en andere huisdieren, maar socialisatie is wel belangrijk. Ze zijn ook vaak goede waakhonden, omdat ze alert zijn en snel vreemde geluiden opmerken. Labradoodles zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen en doen het goed in gehoorzaamheidstrainingen. Hun nieuwsgierigheid en leergierigheid maken het leuk om met hen te werken. Van de Labradoodle wordt gezegd dat ze zeer intelligent zijn dankzij de karaktereigenschappen van zowel de Labrador als de Poedel..

Temperament van een Labradoodle

Ze zijn vriendelijk, loyaal en energiek en mede hierdoor is de Labradoodle erg populair geworden. Aangezien er raseigenschappen van een Poedel aanwezig zijn bij de Labradoodle, kunnen het goede waakhonden zijn. (Een Poedel slaat aan bij vreemde geluiden.) De Labradoodle is geen waakhond om erf of huis te beschermen, maar het zijn honden die alarmeren. (Dit is overigens zeer goed te trainen en indien nodig af te leren) De Labradoodle kan goed opschieten met kinderen mits ze goed gesocialiseerd zijn, maar het temperament van de Poedel kan blijven hangen wat kan leiden tot problemen in de toekomst. De Labradoodle kan ook goed opschieten met andere honden mits ze goed gesocialiseerd en opgevoed zijn in de puppy-tijd. Toch kunnen ze onvoorspelbaar zijn bij kleinere dieren.

Verzorging van een Labradoodle

De Labradoodle moet regelmatig worden geborsteld om klitten of vervilten van de vacht te voorkomen. Deze hond verliest weinig tot geen haar, dus moet ten minste eenmaal per jaar worden geknipt. Let wel, verharen kan plaatsvinden, dit is afhankelijk van de bloedlijnen.

Vacht van een Labradoodle

De Labradoodle is een zeer populair gemengd ras die niet beschikt over een rasstandaard, maar het heeft de voorkeur dat de hond een wollige en gekrulde vacht heeft met behoud van veel kenmerken van de Labrador met weinig haarverlies.

Labradoodle is niet hypoallergeen

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er geen bewijs is dat de Labradoodle hypoallergeen zou zijn. De Labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de Labrador. Hoewel eigenaren aangeven minder dan wel nihil klachten te hebben, is hiervoor geen oorzaak aan te wijzen. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat deze hond minder haren verliest en de allergenen zich daardoor minder snel verspreiden dan bij andere rassen. Wie flink allergisch is voor honden kan maar beter helemaal niet aan honden beginnen.

Trainen en opvoeden van een Labradoodle

De Labradoodle is een zeer intelligente hond door het combineren van de extreme trainbaarheid van zowel de Poedel als de Labrador. Ze doen het goed in behendigheid sport en zijn zeer makkelijk te trainen. De trainingstechnieken moeten regelmatig veranderd worden om het trainen leuk te maken en de aandacht erbij te houden. De Labradoodle is makkelijk zindelijk te krijgen indien er consequent mee getraind wordt en deze hond doet het erg goed in veel verschillende sporten.

Activiteit en bewegen van een Labradoodle

De Labradoodle vereist regelmatige lichaamsbeweging en moet ten minste een middelgrote tuin hebben om regelmatig te kunnen ravotten en spelen. Deze hond houdt van lange wandelingen met zijn eigenaar en het is een uitstekende metgezel voor een eigenaar die houdt van het buitenleven. De Labradoodle moet elke dag minstens twee uur kunnen bewegen.

Kenmerken van een Labradoodle

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 53-63 cm. Teef: 53-63 cm
  • Gewicht: Reu: 20-30 kg. Teef: 20-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Labradoodle

De Labradoodle is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Labradoodle is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test