De Australian Silky Terrier: af en toe een ondeugende inslag

Alles wat je wilt weten over de Australian Silky Terrier

Over de Australian Silky Terrier

De Australian Silky Terrier, ook wel kortweg Silky genoemd, is een relatief jong hondenras dat aan het einde van de 19e eeuw is ontstaan in Australië. De Silky is ontstaan uit een kruising tussen de Australische Terrier, de Yorkshire Terrier, de Dandy Dinmont Terrier en de Broken Coated Terrier. De vachtstructuur van de Silky is misschien wat steviger vergeleken met de Yorkshire Terriër door de inbreng van de laatstgenoemde terrier met ruwe vacht.

Oorspronkelijk heette het ras Sydney Silky Terriër, vermoedelijk omdat hij voor het eerst werd tentoongesteld in Sydney. Aan het begin van de jaren 1900 ontstond de eerste rasstandaard en in 1908 werd de eerste Australische club opgericht voor Sydney Silky Terriërs. Later is de naam veranderd in Australian Silky Terriër. In 1962 werd het ras officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Hoewel de Silky's al vele jaren in Nederland zijn, is het aantal van dit ras zeer klein. In 1962 kwamen de eerste twee Silky's vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Het is een relatief onbekend ras in Nederland, maar het is een zeer leuke en gezellige hond met een aanhankelijk karakter.

Wat kost een Australian Silky Terrier

De kosten voor een Australian Silky Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Australian Silky Terrier ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Australian Silky Terrier

De Silky Terriër is een zeer aanhankelijke hond die graag in de buurt van zijn baasjes is. Het liefst is hij altijd bij u in de buurt en hij kan dan ook niet goed tegen langdurige afwezigheid van zijn baasjes. Toch kan de Silky wel een tijdje alleen in huis zijn, zolang hij maar weet dat zijn baasjes weer terugkomen. De hond is zeer sociaal en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De opvoeding van de Silky Terriër verloopt over het algemeen soepel, mits deze met een duidelijke en consequente hand gebeurt. De hond heeft behoefte aan regels en grenzen, maar zal ook snel begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Door het intelligente karakter van de Silky Terriër kan hij snel worden opgeleid en getraind. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen, zodat hij zich goed kan aanpassen aan verschillende situaties en omgevingen.

Temperament van een Australian Silky Terrier

De Silky Terriër is een speels ras dat altijd in beweging wil zijn en een ondeugend karakter heeft. Deze honden zijn dol op graven en blaffen graag, maar zijn ook erg territoriaal. Ze vertonen soms agressie naar andere honden en hebben de neiging om op katten te jagen, dus het is belangrijk om de juiste training en socialisatie te bieden om dit gedrag te beperken. Hoewel ze over het algemeen goed overweg kunnen met oudere kinderen, is het belangrijk om altijd toezicht te houden.

Verzorging van een Australian Silky Terrier

Volgens de rasstandaard is de Silky Terrier vrij laag bij de grond (ongeveer 23 cm schofthoogte). Het is een licht gebouwde hond, maar met voldoende massa. De Silky moet de typische kenmerken van een terriër vertonen en is dan ook levendig, kwiek en vol levenslust. Zijn rechte, zijdeachtige vacht valt mooi in een scheiding en ziet er goed verzorgd uit.

De Silky heeft als voordeel dat hij niet verhaart, omdat hij geen ondervacht heeft. Bovendien gaat hij niet "honds" ruiken als hij nat wordt. De verzorging van de lange haren is eenvoudig, kammen en af en toe wassen met een goede shampoo volstaat. Het is wel belangrijk om de overmatige haargroei in de oren weg te halen en het haar van de voetjes te knippen, zodat ze hun karakteristieke kattenvoetjes kunnen laten zien. Ook het knippen van de lange haren van de staart is belangrijk om te voorkomen dat er een "vlag" ontstaat. Over het algemeen is de Silky makkelijk te onderhouden en kost het niet veel tijd om zijn mooie vacht mooi te houden.

De Silky is gevoelig voor verschillende aandoeningen, waaronder Trachea collaps en epilepsie.

Vacht van een Australian Silky Terrier

De vacht verhaard bijna niet en is reukloos. Hun vacht is een van de meest prominente kenmerken. Het is recht, zijdezacht en glanzend. In tegenstelling tot de Yorkie, waarvan de vacht richting de grond groeit is de Silky vacht korter en voldoet aan de vorm van het lichaam. De textuur is net als mensenhaar. De kleur van de vacht kan blauw en rood, of blauw en bruin zijn.

Trainen en opvoeden van een Australian Silky Terrier

De Silky Terrier is een vrolijke en levendige hond die van nature erg slim en nieuwsgierig is. Het is belangrijk om deze eigenschappen te gebruiken bij het trainen en opvoeden van dit ras. De Silky is een hond die graag leert en zijn eigenaar tevreden wil stellen, wat het trainen makkelijker maakt.

Bij het opvoeden van een Silky is het belangrijk om consistent te zijn. Het is noodzakelijk om duidelijke regels en grenzen te stellen en deze consequent te handhaven. Een Silky kan soms koppig zijn en het is daarom belangrijk om als eigenaar stevig in de schoenen te staan. Door op een positieve manier te trainen, zoals beloningen geven voor goed gedrag, kan een Silky sneller gewenst gedrag aanleren.

Het socialiseren van een Silky is ook essentieel voor de opvoeding. Het is belangrijk om je hond vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan verschillende situaties en omgang met andere honden en mensen. Op deze manier voorkom je dat je hond angstig of agressief wordt.

Een Silky kan erg gevoelig zijn voor veranderingen in zijn omgeving en kan snel last hebben van verlatingsangst. Het is daarom belangrijk om je hond te leren om alleen te zijn.

Activiteit en bewegen van een Australian Silky Terrier

De Silky Terrier is een kleine, levendige en energieke hond die veel beweging nodig heeft. Hoewel hij klein van formaat is, heeft hij een grote behoefte aan fysieke en mentale stimulatie. Wandelingen, spelen in de tuin en speeltijd binnen zijn allemaal geweldige manieren om hem te helpen aan zijn energie te voldoen.

Naast wandelen zijn er nog andere manieren om uw Silky te stimuleren en te laten bewegen. Dit ras houdt van spelen, vooral met speelgoed dat mentale uitdagingen biedt, zoals puzzels of speelgoed waar snoepjes in verstopt zitten. Dit kan helpen om de Silky's intelligentie en probleemoplossende vaardigheden te stimuleren, terwijl hij tegelijkertijd aan zijn bewegingsbehoeften voldoet.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel de Silky graag speelt en beweegt, hij niet overdreven energiek is en het ook goed kan doen in een kleiner huis of appartement. Zolang hij dagelijks voldoende beweging krijgt en genoeg mentale stimulatie heeft.

Kenmerken van een Australian Silky Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-23 cm. Teef: 20-23 cm
  • Gewicht: Reu: 3-5 kg. Teef: 3-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Australian Silky Terrier

De Australian Silky Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Australian Silky Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Ofsilkysdream, ???????????? ???????? ??????, modified, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test