De Saluki: een van de oudste zuivere rassen

Alles wat je wilt weten over de Saluki

Over de Saluki

De Saluki is een van de oudste hondenrassen die bekend zijn. Het ras wordt al duizenden jaren gefokt en gebruikt voor de jacht. Het oudste bewijs van een Saluki-achtige hond werd gevonden in een muurschildering in Çatal Hüyük in Zuidoost-Anatolië, die dateert van 5800 voor Christus. Sindsdien zijn er vele afbeeldingen van de Saluki te vinden in oude Perzische en Islamitische geschriften.

De eerste afbeeldingen van de Saluki in westerse kunst dateren van rond 1400, wat suggereert dat het ras rond die tijd in Europa aanwezig was. Een mooi voorbeeld van hoe de karakteristieke vorm van de Saluki door de jaren heen behouden is gebleven, is te zien op het prachtige bronzen bord uit 1544 van de kunstenaar Benvenuto Cellini.

In de vroege 20e eeuw begon Florence Amherst met het fokken van Saluki's in Engeland. Haar eerste honden werden uit het Midden-Oosten gehaald. Dankzij haar raskennis en veldonderzoek werden er in Engeland uitstekende Saluki's gefokt. Na de Eerste Wereldoorlog werden er meer Saluki's naar Europa gebracht. Een belangrijke vermelding verdient Brigade Generaal Lance, die in 1921 de stamvader van zijn Sarona kennel van Syrië naar Engeland bracht. De meeste Saluki's van tegenwoordig kunnen hun afstamming terugvoeren op deze fantastische reu: Sarona Kelb. In Nederland hebben mevrouw Jüngeling en haar zoon (Barukhzy Saluki's) het ras verder bevestigd door lijnteelt met importen uit meerdere landen.

Wat kost een Saluki

De kosten voor een Saluki kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Saluki ergens tussen de € 1.500 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Saluki

De Saluki is niet echt een allemansvriend. Hoewel hij erg gesteld is op zijn gezin, blijft hij over het algemeen op afstand van vreemden. Het is belangrijk om een Saluki met geduld en begrip te benaderen, schreeuwen of slaan zal alleen maar averechts werken, want de Saluki zal dan elk respect verliezen. Door hun zachte en ietwat koppige karakter zijn het geen makkelijk gehoorzame honden. Toch kunnen ze met veel liefde en begrip alles leren. Saluki's zijn gefokt om zelfstandig te jagen en te doden, dus waarom zouden ze zich nu onderdanig gedragen? Het is zeker mogelijk om een Saluki te trainen voor het leven in huis, maar ze zullen altijd behoefte hebben aan vrijheid en veel beweging.

Temperament van een Saluki

De Saluki is een hond met een uniek karakter. Het is geen gehoorzame hond die direct op commando gehoorzaamt, maar kiest zelf wanneer hij zin heeft om te doen wat zijn baasje van hem vraagt. Het ras staat bekend om zijn zuivere harmonie, een adelijk hoofd op een lange en gespierde hals, vlakke schouders, lange rechte voorbenen met lange voeten, een ruime borstkas, opgetrokken lendenen en een sterke achterhand. Dit alles in evenwichtige proporties zonder overdrijving. De Saluki moet niet alleen uithoudingsvermogen hebben, maar ook kracht en snelheid, en dit alles met maar één doel: het bemachtigen van de prooi. De grootte van de hond speelt hierbij geen enkele rol. Het gangwerk hoort moeiteloos en dansend te zijn. De Saluki moet door het herfstbos kunnen lopen zonder dat je het geristel van de bladeren hoort. Dit ras is gebouwd om te jagen en heeft een sterke prooidrift, wat betekent dat hij niet altijd goed kan omgaan met andere huisdieren zoals katten. Maar voor zijn baasje is hij een trouwe vriend die dol is op zijn huisgezin.

Verzorging van een Saluki

De Saluki's vacht is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe kammen en borstelen, met name op de gevederde gebieden is genoeg. Hun oren moeten regelmatig gereinigd en geïnspecteerd worden. In sommige gevallen kan dit ras erg kieskeurig zijn wat betreft eten en zal maaltijden overslaan. Hoewel ze kleinere porties eten, is het belangrijk om het verlies van eetlust voor te leggen aan een dierenarts als dit langer duurt dan 48 uur. De Saluki kan slecht tegen anesthetica. Ze zijn ook gevoelig voor een opgeblazen gevoel, heupdysplasie, huidproblemen en staar.

De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen zet zich in voor de gezondheid van de Saluki. Dit is een belangrijk onderdeel van het verenigingsfokreglement, dat door elke rasvereniging wordt opgesteld. Het is van groot belang dat de ouderdieren worden onderzocht op Dilaterende Cardiomyopathie door middel van de (Kleuren) Doppler-methode. Dit is een hartonderzoek dat een nauwkeurig beeld geeft van de conditie van het hart van de hond. Door deze verplichting te stellen voor ouderdieren, wordt er bijgedragen aan het behoud van gezonde en sterke Saluki's in Nederland. De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen neemt hiermee haar verantwoordelijkheid voor het welzijn van deze prachtige honden en draagt bij aan de toekomst van het ras.

Vacht van een Saluki

De Saluki is er in twee verschillende haarvariëteiten: Glad en bevederd. In beide gevallen is de vacht kort en dicht. De gevederde Saluki heeft zijdeachtig wapperende haren op de oren, onderzijde van de staart, benen, en de achterkant van de dijen. De Saluki's vacht is er in een verscheidenheid van kleuren zoals wit, crème, beige, gouden, rood, zwart en bruin. Het kan ook tri-color wit, zwart en bruin. Ze verharen minimaal en zijn reukloos.

Trainen en opvoeden van een Saluki

Training en opvoeding zijn belangrijk voor elke hond, en dat geldt zeker voor de Saluki. Hoewel ze misschien niet de meest gehoorzame honden zijn, kunnen ze wel leren om te luisteren en hun gedrag aan te passen aan de huiselijke omgeving. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met trainen en opvoeden, zodat de Saluki gewend raakt aan regels en grenzen.

Een Saluki heeft behoefte aan vrijheid en veel beweging, dus het is belangrijk om voldoende tijd en ruimte te hebben om hem te laten rennen en spelen. Het is ook belangrijk om voldoende mentale stimulatie te bieden, bijvoorbeeld door middel van jacht- en speurspelletjes.

Het is belangrijk om een Saluki te benaderen als een dierbare vriend, met geduld en begrip. Schreeuwen of slaan zijn geen goede methodes, de Saluki verliest dan elk respect. Met liefde en begrip kan men alles van ze gedaan krijgen. Beloningen en positieve bekrachtiging werken vaak het beste bij dit ras.

Socialisatie is ook een belangrijk onderdeel van de training en opvoeding van de Saluki. Hij moet wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij niet te terughoudend of angstig wordt in nieuwe situaties.

Activiteit en bewegen van een Saluki

Saluki’s hebben veel energie en zijn atleten, ze hebben dan ook veel beweging nodig. Hoewel ze in huis enigszins inactief zijn, is het van vitaal belang dat de Saluki ruimte krijg om zijn energie kwijt te kunnen raken. Tuinen moeten hoog en stevig worden omheind. De Saluki moet veilig aangelijnd uitgelaten worden aangezien de kans heel groot is dat als ze iets beschouwen als een prooi ze de achtervolging inzetten. De Saluki is in staat om een snelheid bereiken van maximaal 50 kilometer per uur. En als ze op volle snelheid zijn, zullen ze de baas totaal negeren.

Het is belangrijk om de Saluki regelmatig te trainen om hem zowel fysiek als mentaal actief te houden. Agility-training, coursing en lure-coursing zijn enkele activiteiten die je met je Saluki kunt ondernemen. Maar het is ook belangrijk om hem te trainen in gehoorzaamheid, zodat je hem kunt beheersen in situaties waarin hij mogelijk afgeleid of overprikkeld raakt.

Kenmerken van een Saluki

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-71 cm. Teef: 55-70 cm
  • Gewicht: Reu: 20-30 kg. Teef: 14-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Saluki

De Saluki is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Saluki is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test