De Shih Tzu: het ras met de bijna menselijke ogen

Alles wat je wilt weten over de Shih Tzu

Over de Shih Tzu

De Shih Tzu is een eeuwenoud ras dat zijn oorsprong heeft in China. Er wordt gezegd dat dit ras afkomstig is uit de Tibetaanse bergen en dat het speciaal gefokt werd voor de keizerlijke hoven. De naam Shih Tzu betekent dan ook "leeuwhond" in het Chinees. Het ras is van grote waarde voor de Chinese cultuur en is door de jaren heen uitgegroeid tot een zeer populair gezelschapsdier.

De Shih Tzu is door de eeuwen heen in verschillende maten gefokt, afhankelijk van de heersende mode in China. Er zijn kleine Shih Tzu's gefokt die de keizerlijke hoven konden bewonen en er zijn grotere Shih Tzu's gefokt voor de jacht. Het ras werd uiteindelijk geëxporteerd naar andere delen van de wereld, waaronder Europa en de Verenigde Staten.

In 1934 werd de Shih Tzu erkend als een apart ras door de American Kennel Club. Sindsdien is de populariteit van dit ras alleen maar gegroeid en heeft het een reputatie opgebouwd als een liefdevol en toegewijd huisdier. Vandaag de dag is de Shih Tzu nog steeds een veelgevraagd ras.

Wat kost een Shih Tzu

De kosten voor een Shih Tzu kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Shih Tzu ergens tussen de € 800 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Shih Tzu

Shih Tzu zijn heerlijke honden die intelligent, evenwichtig en vriendelijk zijn. Ze zijn graag bij hun eigenaar en gezin en zijn heel aanhankelijk en toegewijd. Toch hebben ze ook een onafhankelijke en soms eigenzinnige kant. Ze zullen niet slaafs op commando's reageren en zijn graag actief bezig en spelen graag.

Hoewel Shih Tzu het liefst bij hun eigenaar zijn, kunnen ze leren om enkele uren alleen te blijven. Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen, want als het te lang duurt, kunnen ze gaan slopen of in huis plassen. Naar onbekenden zijn Shih Tzu meestal vriendelijk als ze goed gesocialiseerd zijn als pup. Van oorsprong waren ze dan ook wakers in de tempels en zijn ze nog steeds waaks, ze kondigen bezoek aan, maar zullen het niet tegenhouden.

Shih Tzu kunnen heel goed overweg met kinderen als ze goed gesocialiseerd zijn en de kinderen de hond met respect behandelen. Zo niet, dan kan de Shih Tzu wel eens van zich af bijten. Het is belangrijk om honden en jonge kinderen nooit alleen te laten en ervoor te zorgen dat kinderen een pup niet als speelgoed zien en niet over hem struikelen.

Naar andere honden zijn Shih Tzu meestal vriendelijk als ze van jongs af aan hebben geleerd om met allerlei honden om te gaan. Ook andere huisdieren worden doorgaans goed geaccepteerd als ze samen zijn opgegroeid. Shih Tzu hebben niet zo veel jachtinstinct, maar ze kunnen er wel moeite mee hebben als een ander dier dan hijzelf de aandacht van zijn baas krijgt.

Temperament van een Shih Tzu

De Shih Tzu is een populaire gezelschapshond vanwege zijn intelligentie, vriendelijkheid en aanhankelijkheid. Het ras heeft een uniek temperament dat door liefhebbers van honden zeer wordt gewaardeerd. Shih Tzu's zijn uitstekende metgezellen die graag bij hun eigenaar en gezin zijn en zich graag gedragen als kleine diva's.

Het temperament van de Shih Tzu is er één van onafhankelijkheid en soms eigenzinnigheid. Deze kleine honden hebben een sterke persoonlijkheid en zullen niet slaafs op commando's reageren. Ze kunnen zelfs koppig zijn als het gaat om het volgen van de instructies van hun eigenaar. Dit kan soms frustrerend zijn, maar hun intelligentie betekent dat ze snel nieuwe dingen kunnen leren.

Shih Tzu's zijn graag bij hun eigenaar en gezin en hechten zich sterk aan hun mensen. Ze willen graag veel aandacht en genegenheid en kunnen soms zelfs jaloers zijn als ze het gevoel hebben dat hun baas aandacht aan een ander dier of persoon geeft. Het is belangrijk om hun gevoelens in deze situaties te respecteren en aandacht te besteden aan hun behoeften.

Verzorging van een Shih Tzu

De Shih Tzu vergt veel verzorging. Dagelijks moeten ze geborsteld worden om knopen, klitten en matten te voorkomen. Ze moeten maandelijks gewassen worden. Het is belangrijk om hun ogen en oren schoon te houden. Hun ogen zijn bijzonder gevoelig.

Voor de Shih Tzu gelden er extra voorwaarden om stambomen te verkrijgen voor hun nakomelingen. Indien hier niet aan voldaan wordt, krijgen de nakomelingen geen stambomen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een buitenlandse reu die niet voldoet aan de voorwaarden, dan krijgen de nakomelingen een fokverbod (Limited Registration). Dit fokverbod kan opgeheven worden wanneer de hond op volwassen leeftijd wel voldoet aan de gestelde voorwaarden. Verder zijn er verplichte gezondheidsonderzoeken, waaronder de BOAS RvB Test, Patella Luxatie en Oogonderzoek-brachycephalen. Daarnaast zijn er ook DNA-testen beschikbaar voor de Progressieve Retina Atrofie (PRA), wat een voortschrijdende verslechtering van het netvlies veroorzaakt.

Bij het kiezen van een pup is het belangrijk om op te letten dat de ouderdieren niet een te platte snuit hebben of een te kleine, bolle kop met ronde ogen. Ze moeten aan de wettelijke eisen voldoen als het gaat om neuslengte, neusgaten, ademhaling en oogproblemen die specifiek zijn voor honden.

Vacht van een Shih Tzu

Deze kleine, maar overvloedig behaarde hond heeft een voornaam en arrogant voorkomen, terwijl zijn ogen juist warmte en vriendelijkheid uitstralen. De Shih Tzu is langer dan hoog en heeft een vloeiend gangwerk met een krachtige achterhandbeweging, waardoor de voetzool volledig te zien is. Dit alles draagt bij aan de elegante uitstraling van deze hond.

De Shih Tzu heeft een lange, dichte bovenvacht die niet gekruld is maar eventueel licht gegolfd kan zijn. Onder de bovenvacht bevindt zich een stevige ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan bij deze hond. Echter, bij de bonte variant is een witte bles en een witte staartpunt zeer gewenst.

Trainen en opvoeden van een Shih Tzu

Het trainen en opvoeden van een Shih Tzu vereist enige kennis van het ras. Shih Tzu zijn over het algemeen intelligente, evenwichtige en vriendelijke honden die graag veel aandacht krijgen. Ze zijn toegewijd aan hun eigenaar en gezin, maar zijn ook onafhankelijk en eigenzinnig. Dit betekent dat ze niet slaafs op commando's reageren en soms wat koppig kunnen zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat de opvoeding van een Shih Tzu anders is dan bij andere hondenrassen.

Een goede opvoeding begint al op jonge leeftijd. Begin met het socialiseren van de pup door hem te laten wennen aan verschillende mensen, situaties en omgevingen. Dit helpt om angst en agressief gedrag te voorkomen. Belangrijk is dat je de Shih Tzu ook leert om alleen te zijn. Bouw dit rustig op, want als het langer duurt dan ze aankunnen, kunnen ze gaan slopen of in huis plassen.

De Shih Tzu heeft een consequente maar vriendelijke aanpak nodig tijdens de training. Straf je Shih Tzu nooit hard, dit kan hun gevoelige karakter schaden en wantrouwend maken. Het belonen van goed gedrag is de sleutel tot succes. Shih Tzu zijn slimme honden en hebben de neiging om snel te leren. Het is dus belangrijk om de training leuk en uitdagend te houden.

Een Shih Tzu kan ook prima worden getraind in gehoorzaamheid, agility (behendigheid), flyball of doggydancing. Zorg voor afwisseling in de training en beloon je hond wanneer hij iets nieuws heeft geleerd. Let op dat je Shih Tzu niet te lang laat trainen, ze hebben een kortere aandachtsspanne dan andere rassen.

Activiteit en bewegen van een Shih Tzu

Shih Tzu zijn kleine honden, maar ze hebben wel behoefte aan beweging en activiteit. Een dagelijkse wandeling is dan ook noodzakelijk. Een wandeling van 20 tot 30 minuten is voldoende, maar als je hond het leuk vindt kun je het natuurlijk altijd verlengen. Verder vinden Shih Tzu het heerlijk om in de tuin te spelen, dus een beetje rennen en spelen in de achtertuin is ook een goed idee. Let er wel op dat de tuin goed omheind is, zodat jouw Shih Tzu niet zomaar kan ontsnappen.

Een Shih Tzu kan goed overweg met kinderen en is dus ook een ideale speelkameraad voor kinderen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de kinderen niet te wild spelen en dat de Shih Tzu niet overprikkeld raakt. Ook is het belangrijk om er altijd bij te blijven en toezicht te houden, zodat er niets mis kan gaan.

Naast wandelen en spelen is het ook goed om je Shih Tzu mentaal uit te dagen door middel van bijvoorbeeld sport en spel

Kenmerken van een Shih Tzu

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-27 cm. Teef: 20-27 cm
  • Gewicht: Reu: 4-8 kg. Teef: 4-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Shih Tzu

De Shih Tzu is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Shih Tzu is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test