De Karelische Berenhond: een dappere en onverschrokken hond

Alles wat je wilt weten over de Karelische Berenhond

Over de Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond, ook wel Kareliër, stamt af van de spitshonden die in de subpoolgebieden leefden, van de Stille Oceaan in het oosten tot aan de Russisch-Finse grens in het westen. Dit type honden wordt Laika genoemd. De Karelische Berenhond is de meest westelijke variant van deze middelgrote spitshonden en werd vroeger gebruikt voor de jacht op beren. In 1946 werd het ras goedgekeurd door de Finse Kennel Club. Sindsdien is het ras aangepast voor de jacht op elanden. De Karelische Berenhond is een echte jachthond, moedig en zelfstandig. Helaas is het ras buiten Scandinavië niet zo bekend.

Wat zijn Laika honden?

Laika is een verzamelnaam voor verschillende spitsachtige hondenrassen die afkomstig zijn uit het noorden van Europa en Azië. Deze honden werden traditioneel gebruikt voor de jacht, bewaking en transport in deze gebieden. Het zijn sterke, energieke honden met een dikke vacht die hen beschermt tegen de koude omstandigheden in hun oorspronkelijke leefomgeving. Enkele voorbeelden van laika honden zijn de Karelische Berenhond, de Siberische Laika en de Westsiberische Laika.

Wat kost een Karelische Berenhond

De kosten voor een Karelische Berenhond zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Karelische Berenhond.

Karakter van een Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond is een jachthond die gebruikt werd om weerbaar wild zoals beren, elanden, wilde zwijnen, lynxen en wolven op te sporen en te bezighouden totdat de jager arriveerde. Ze liepen vrij rond en hielden het wild bezig totdat de jager kon ingrijpen. Vooral mannelijke Kareliërs kunnen agressief zijn tegenover andere honden, dus wees daar alert op. Ten opzichte van vreemde mensen zijn ze gereserveerd tot onverschillig, maar ze zijn nooit agressief. Ze kunnen een betrouwbaar huisdier zijn als ze goed opgevoed zijn.

De Karelische Berenhond is een echte doorzetter en heeft een onverschrokken en fel karakter. Ze zijn zeer strijdlustig en laten zich niet snel uit het veld slaan. Dit maakt ze ook behoorlijk eigenzinnig en onafhankelijk. Ze zijn koelbloedig en laten zich niet snel van de wijs brengen, maar kunnen wel gevoelig zijn voor een te harde behandeling. Dit ras heeft dus een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en op een respectvolle manier met de hond omgaat.

Temperament van een Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond is geen geschikt ras voor onervaren hondenbezitters. Het is geen ras dat bedoeld is om alleen als huisdier te worden gehouden. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, maar alleen als ze daarmee zijn opgegroeid. Karelische Berenhonden zijn zeer beschermend over hun familie, huis en territorium, en hebben de neiging om agressief te reageren op andere honden en vreemden. Ze zijn loyaal, gevoelig, intelligent, onafhankelijk, vastberaden en energiek.

Verzorging van een Karelische Berenhond

De vacht van de Karelische Berenhond is relatief makkelijk te onderhouden. Het is een dikke, dubbele vacht die tweemaal per jaar verhaart. Tijdens deze periode moet de hond regelmatig worden geborsteld om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Buiten deze periode kan de hond één keer per week worden geborsteld. Verder is het belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken en de nagels te knippen als ze te lang worden. De Karelische Berenhond heeft geen speciale voedingsbehoeften, maar het is wel belangrijk om het gewicht van de hond in de gaten te houden en hem voldoende beweging te geven. Er zijn geen bekende gezondheidskwesties bij de Karelische Berenhond.

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden, houdt zich bezig met de gezondheid van de Karelische Berenhond. De ouderdieren moeten verplicht worden onderzocht op heupdysplasie en het ECVO-oogonderzoek.

Vacht van een Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond heeft een dubbele vacht en deze vacht is weerbestendig. De bovenvacht is recht, hard in textuur en van gemiddelde lengte. De ondervacht is dicht, dik en zacht. Het haar is iets langer en overvloediger rond de hals, op de rug en aan de broek. De oren zijn bedekt met dichte vacht om deze te beschermen tegen vorst. De Karelische Berenhond verhaard gemiddeld.

De kleur van de vacht is zwart, bij voorkeur mat, soms met witte of bruine aftekeningen op de borst, poten en snuit. 

Trainen en opvoeden van een Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond is een onafhankelijke en eigenzinnige hond, wat de training soms uitdagend kan maken. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn en positieve trainingsmethoden te gebruiken, zoals beloningen en lof. Vanwege hun jachtinstinct hebben ze vaak een sterke neiging om te jagen en te achtervolgen, dus het is belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen om gehoorzaam te zijn aan commando's. Het is ook belangrijk om de training afwisselend en interessant te houden om verveling te voorkomen. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is cruciaal voor de ontwikkeling van een evenwichtig karakter. Karelische Berenhonden hebben een zachte aanpak nodig en reageren niet goed op een te strenge behandeling. Het is belangrijk om ze te behandelen met respect en vriendelijkheid.

Activiteit en bewegen van een Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond is een actieve en energieke hond die regelmatig beweging nodig heeft. Ze zijn gefokt om te jagen en hebben een sterke drive om te rennen en te verkennen. Lange wandelingen, joggen en zwemmen zijn allemaal geweldige manieren om hun energie te kanaliseren en hun mentale en fysieke gezondheid te behouden. Het is belangrijk om ze aan de lijn te houden tijdens het uitlaten, omdat ze snel kunnen worden afgeleid door hun jachtinstinct. Ze doen het goed in een huis met een omheinde tuin waar ze vrij kunnen rondlopen en hun territorium kunnen bewaken. Onvoldoende beweging en stimulatie kan leiden tot destructief gedrag en ongewenste agressie.

Kenmerken van een Karelische Berenhond

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 53-60 cm. Teef: 49-55 cm
  • Gewicht: Reu: 17-20 kg. Teef: 17-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Karelische Berenhond

De Karelische Berenhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Karelische Berenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test