Hond rijdt tegen benen of op andere honden

Hond rijdt tegen benen of op andere honden

Het zogenaamde beenrijden door honden wordt vaak niet erg goed begrepen. Er is één ding dat vast staat en dat is dat de baas het vaak erg gênant vindt als zijn hond dit doet. We hebben dat ongemakkelijke moment allemaal wel een keer meegemaakt dat je hond besluit om op een andere hond te rijden of tegen iemand anders zijn been. Dit gedrag wordt meestal afgedaan met wat gegrinnik, of met luchtige opmerkingen of grapjes, terwijl de werkelijke reden waarom de hond dit doet niet bekend is bij de baas.
Waarom rijdt de hond op andere honden?
Om te begrijpen waarom de hond rijdt, moet men naar de verschillende omstandigheden in zijn totaliteit kijken als dit gedrag plaatsvindt. Er zijn veel verschillende redenen waarom de hond dit doet en elke situatie is gebaseerd op natuurlijk gedrag van de hond.

De grootste misvatting is dat de hond dit enkel doet voor seksuele bevrediging. Dit leidt tot ergernissen bij het uitlaten als de ene reu de andere berijdt. Bazen die denken dat de hond zijn hiermee zijn homoseksualiteit uit naar de andere hond zitten er volledig naast.

Wanneer een volwassen hond een andere hond rijdt is het vaak een uiting van dominantie. Het is een beproeving van grenzen en een uiting dat de hond die rijdt hoger in de rang staat dan de hond die bereden wordt. Als de hond die bereden wordt het toestaat, dan accepteert hij de andere als hoger in rang. Als hij of zij gaat vechten met de andere hond, ontstaat een strijd om dominantie. Dit met inbegrip van staren, houding en vechtpartijen. Deze knokpartijtjes zijn zelden gewelddadig. De bazen vrezen echter vaak dat het tot een zeer lelijk gevecht uit gaat lopen, met name vanwege het gegrom en het ontbloten van de tanden.

Sommige honden zijn meer geïnteresseerd in het zoeken naar het dominantie niveau dan anderen. Een groot deel is te wijten aan het hormoon testosteron. Dit testosteron zorgt er ook voor dat niet gecastreerde reuen meer geneigd zijn tot agressief gedrag en meer territoriaal zijn en dus meer stimulans krijgen/hebben tot dominantie.

Hormonen kunnen verklaren waarom teven rijden op reuen. Rijden wordt beschouwd als een seksueel gedrag. Echter, sommige teefjes hebben een hoger niveau van androgene hormonen hetgeen resulteert in hogere niveaus van agressie en een sterkere drang naar dominantie. Dit wordt verder verergerd bij gesteriliseerd teefjes omdat zij over een onvoldoende remmend effect van oestrogeen beschikken.

Waarom rijdt de hond op mensen?
Wanneer honden op mensen rijden, dan verteld de hond dat hij zichzelf hoger in rang ziet dan de persoon. Indien een hond op zijn eigen baas rijdt, moet men dit zien als een teken dat er een gebrek aan evenwicht is tussen de hond en de baas. Een baas moet beschouwd worden als de alfahond, de leider van de roedel. Als een hond zijn eigenaar berijdt, dan is dit een teken dat de hond de baas van zijn roedel wil worden. Dit gebeurt vaak om twee redenen:
  1. De hond heeft een te dominant karakter. Een ferme opvoeding is aan te raden.
  2. De andere reden kan zijn dat de baas niet zijn alfa rol duidelijk heeft gemaakt aan de hond. Honden hunkeren naar leiderschap, het zijn roedeldieren en een spel van ‘volg de leider’ zit diep geworteld in hun psyche. Als de baas zich dan niet gedraagt als de alfa, dan ondervindt de hond hier hinder van. Hij heeft een leider nodig en als hij die niet heeft, dan neemt hij zelf het leiderschap over. Een roedel heeft nu eenmaal een leider nodig, dus als de eigen baas dat niet is, dan doet hij het.
Als uw hond u berijdt, dan geeft hij aan dat hij de baas is en dit moet worden gecorrigeerd.

Andere oorzaken van rijden
Rijden kan ook een symptoom van een heel ander probleem. Het onophoudelijk rijden, in het bijzonder het constant rijden op speelgoed, of “lucht rijden”, de bank en andere willekeurige objecten kan een manifestatie zijn van extreme stress, een obsessieve stoornis of angst. Sommige honden rijden ook op kussens en diverse levenloze objecten als gevolg van irritatie in het genitale gebied. Als uw hond onophoudelijk rijdt, ga dan even naar uw dierenarts om te checken of de hond lichamelijk en geestelijk gezond is.

Jonge pups die rijden is een totaal ander iets. Jonge honden spelen samen om zo de sociale interactie te leren. De meeste pups zullen om de beurt een spel van dominantie spelen en verplaatsen zich daarna in de onderdanige rol. Dit zodat ze samen kunnen leren hoe de socialisatie in een roedel werkt.

Het rijden stoppen
Een manier om te proberen het rijden in te perken bij reuen is om ze te laten castreren. Er zijn tal van voordelen aan het laten castreren van uw reu. Voor wat betreft het laten castreren om het rijden tegen te gaan: onderzoek heeft aangetoond dat castratie rijden kan verminderen bij maar liefst 60% van de reuen.

Sterilisatie of castratie zal echter niet altijd een verschil maken. Het rijden kan een gewoonte zijn geworden. U kunt deze gewoonte doorbreken door consequent het rijden te onderbreken. Veel hondenbezitters maken de fout door hun rijdende hond te laten stoppen met rijden, door ze af te leiden met een koekje of een speeltje. Hiermee realiseren de bazen zich niet dat ze het rij gedrag juist belonen. In plaats daarvan, geef u hond een commando die u hem heeft geleerd, bijvoorbeeld “Plaats” of "Af". Pas als hij dat heeft gedaan, beloont u hem met een koekje.
Vraag hem te gaan zitten, laat hem een poot geven, of geef een andere commando die u de hond heeft geleerd. Hij kan uw commando en het rijden niet tegelijk uitvoeren. Hij weet, dat als hij uw commando opvolgt, hij dan wat lekkers krijgt. Dus als de traktatie lekker genoeg is, zal hij stoppen met rijden.

Dit moet de gewoonte van het rijden doorbreken als het niet een kwestie van een dominantie strijd, zoals tussen twee reuen bij het uitlaten.

Stop uw hond als deze gaat rijden door hem duidelijk te maken wat zijn plaats is in de roedel. En deze plaats is altijd lager dan de mens. Een eenvoudige manier om uw dominantie te tonen tegenover uw hond is tijdens de maaltijd. In het wild, zal altijd de roedelleider als eerste gaan eten. Pas als de roedelleider klaar is, dan mogen de ondergeschikten eten. Gebruik dit instinct in uw voordeel. Uw hond moet leren dat alle goede dingen van mensen komen en hij moet dat verdienen. Hij is immers niet de roedelleider.

Theu

23 June 2016 | 22:06

Beste Ronnie, de meeste hondenbezitters zijn ook niet normaal. Zaten laatst in een restaurant komt être zo,n groot kalf van de tafel naast ons op ons af en legt zijn gore kwijlkop op onze tafel. ...hij doet niks hoor...roepen de baasje?????

Pj

22 June 2016 | 08:52

Vind het vervelend tijdens het wandelen dat een ander los lopende hond op mijn aangelijnde hond (pup) probeert erop te rijden. wat een gezellige leuke wandeling. pfff

Gonnie

20 December 2015 | 09:45

Het is inderdaad echt zo dat mensen er lacherig om doen. Ik wordt daar echt wel eens boos om. Ik probeer dan altijd uit te leggen dat dit echt niet normaal is, maar dan nog wordt je aangekeken als "doe eens normaal joh, dit is toch komisch!"

 
 

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Anderen bekeken ook

Best bekeken rassen

Amerikaanse Staffordshire Terriër Beagle Boxer Labradoodle Mopshond Pomeranian Puggle Weimaraner Yorkshire Terriër

Nieuws

Valse feiten over honden waarvan je dacht dat ze waar waren

Honden, we houden van ze en kunnen niet meer zonder ze. Ook denken we honden vrij goed te kennen. Maar welke misvattingen bestaan er nou precies over ze?

10 levenslessen die een hond ons kan leren

Een hond vraagt niet veel, ze willen enkel liefde. En als je dat geeft krijg je een heleboel terug. Hier volgen 10 levenslessen die een hond ons kan leren.

Top 12 meest trouwe loyale honden

Vraag menigeen wat ze zoeken als belangrijkste karaktereigenschap bij een hond en het antwoord zal zijn loyaal. Maar welke rashonden zijn nu erg loyaal?

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto