Verlatingsangst bij de hond

Blaft, jankt of huilt uw hond als u het huis verlaat? Komt u thuis en heeft uw hond weer het nodige kapot gemaakt? Ook al bent u maar kort weg geweest? Ligt uw hond voortdurend bij u en volgt de hond u overal naar toe? Dan kan het maar zo zijn dat uw hond verlatingsangst heeft.
Verlatingsangst is extreme angst die uw hond ervaart als u weg bent. Het resulteert vaak in ongepast gedrag in het huis, het krassen en kauwen op deuren en ramen en overmatig geblaf om u te vinden. Het is van vitaal belang om te begrijpen dat dit gedrag niet plaatsvindt om uw aandacht te krijgen. Uw hond is in paniek omdat u er niet bent. Wat absoluut niet kan en mag is uw hond straffen als hij verlatingsangst heeft. Dit zal de hele situatie alleen maar verergeren.

Hoe komt mijn hond aan verlatingsangst
Verlatingsangst kan zich ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lang verblijf in een asiel, of een langere opname periode bij een dierenarts. Ook een belangrijke verandering in het leven van uw hond kan een rol spelen. Hierbij valt te denken aan dat er iemand uit huis is gegaan, of er een nieuw persoon in het huis is getrokken.

Verlatingsangst, wat kun je er tegen doen
Er zijn verschillende manieren om verlatingsangst behandelen en de beste methode is om ze allemaal te combineren. Omdat de periode waarin de gedragsverandering plaats moet vinden lang is voor uw hond, het gaat veel tijd en geduld kosten, zijn er een paar dingen die u inde tussentijd kunt doen.

DAP verdamper
Begin met de aankoop van DAP verdamper. De DAP verdamper geeft feromonen vrij. Feromonen wordt geproduceerd door zogende dieren en worden door de talgklieren uitgescheiden. De feromonen hebben een geruststellende werking op zowel de pup als de volwassen hond.

Geen stilte
Als u niet thuis bent, probeer dan de TV of radio aan te houden. Dit kan uw hond ervaren als gezelschap. Leg ook iets bij de hond neer waar uw geur in zit, te denken valt aan een t-shirt. Dit zal de hond ontspannen en hem gerust stellen.

Eventueel medicatie
Er zijn ook verschillende medicijnen die uw hond kunnen helpen om te ontspannen wanneer u niet thuis bent. Overleg met uw dierenarts .

Verlatingsangst, de training begint
Als uw hond zich middels deze middelen veiliger thuis voelt, kunt u beginnen met de training. Het is voor u als baas uiteraard niet makkelijk om weg te gaan, omdat u weet dat uw hond in paniek raakt als hij alleen thuis is. Je wilt hem het liefste nog even een dikke knuffel geven voor het weggaan. Dit werkt echter averechts. Geef hem gewoon een aai over zijn bolletje, zeg nog twee woorden tegen hem en ga weg. Maak er geen toestanden van. Als u dan weer terug bent, en uw hond is super enthousiast, ga dan niet mee in dit gedrag. Zeg rustig gedag en ga uw eigen gang in huis. Als u hem namelijk ook overenthousiast terug begroet, dan geeft u de hond de bevestiging dat het inderdaad vreselijk was dat u zolang weg bent geweest en dat jullie samen moeten vieren dat jullie weer samen zijn. Hoewel u het misschien zelf niet op heeft gemerkt, geeft u bij het verlaten van het huis diverse signalen af aan u hond die uw vertrek aankondigen. Denk aan uw jas aan doen, uw telefoon pakken, de sleutels enzovoorts. De hond heeft gelijk door dat u op het punt staat om weg te gaan en dit maakt hem bang. Doorbreek deze cirkel als volgt. Doe een paar keer per dag uw jas aan, pak uw sleutels en telefoon loop naar de deur en ga vervolgens gewoon weer zitten. Blijf dit doen, totdat u merkt dat uw hond niet meer onrustig wordt bij deze routines. Zodra op een gegeven moment de onrust weg is bij uw hond bij het uitvoeren van deze routines gaat u een stap verder. Doe weer uw jas aan, pak uw sleutels en telefoon en ga dit keer ook de deur uit. Doe de deur dicht, maar ga gelijk weer terug naar binnen. Uw hond zal in het begin weer onrustig zijn, maar op een gegeven moment zal hij doorkrijgen dat u toch wel weer gelijk terugkomt en er geen aandacht meer aan schenken. Als u dit punt bereikt heeft, dan gaat u weer een stapje verder. Blijf nu ongeveer 5 minuten weg. Train dit weer net zolang totdat de hond deze vijf minuten ook rustig blijft en zo voert u deze periodes steeds verder op.

Verlatingsangst, de laatste loodjes
De laatste fase van het trainen is aangebroken. Uw hond heeft inmiddels begrepen dat u altijd weer terug komt en u heeft de hond geleerd om niet bang te zijn als u weggaat. Nu is het een kwestie van bijhouden. U zou u hond ook een heerlijk gevoel kunnen geven door bijvoorbeeld voor vertrek even een lekker stuk met hem te gaan wandelen. Uw hond heeft zijn energie krijt kunnen raken en zal een stuk rustiger zijn. Als u terug komt, ga dan weer een heerlijk stuk met hem lopen. Elke hond heeft een energiedump nodig, ze willen bewegen. Wat u ook kunt doen is hem een uitdaging geven als u weggaat. Geef hem een kong. Vul deze eerst met makkelijke hapjes en maak het hem gaandeweg steeds moeilijker. Het is voor de hond een geestelijk uitdaging en ze worden er nog eens lekker voor beloond ook.

Verlatingsangst is geen makkelijk probleem om op te lossen, maar met veel geduld, consistentie en liefde kan uw hond gelukkiger en meer ontspannen zijn als hij alleen is. En dan kunt u dat ook.

Anderen bekeken ook

Bekend met dit probleem

Nieuws

Samen slapen, samen genieten. Hartverwarmend

Hondenfokker Cindy Clark heeft ervoor gezorgd dat vele mensen verliefd zijn geworden op onderstaande foto’s. Onderstaande foto’s laten u een schitterende baby zien die heerlijk ligt te genieten met kleine Franse Bulldog puppies.

Verwaarloosde en mishandelde hond boekt herstel

Een Cocker Spaniel die ernstig mishandeld en ondervoed werd en die een vacht had die dusdanig gematteerd was dat het arme dier niet meer kon lopen, begint zich langzaam maar zeker te herstellen in de Verenigde Staten.

Zwerfhond en hert worden van elkaar gescheiden

Aan de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een zwerfhond en een eenzame hinde kwam deze week een einde toen ambtenaren van een lokaal dierenasiel een humane val op gingen zetten voor de hond.

Hond bijt bijna penis eraf

Een urenlange operatie is nodig geweest om de penis te redden van een man. Deze werd er bijna afgebeten door een loslopende hond.

Fokverbod zieke rashonden komt te laat

De Raad van Beheer heeft besloten dat er een fokverbod komt voor rashonden die lijden aan een erfelijke aandoening. Dit is uiteraard heel goed nieuws, maar Dier&Recht vindt dat dit voor heel veel doodzieke rashonden te laat komt.